Üyesi olmaktan onur duyduğum Türkiye Bilişim Derneği’nin İstanbul Şubesi tarafından “Bilişimin genç nesillere ulaştırılması, üniversiteler ile aktif çalışmalar yapma” amacıyla oluşturulan TBD Genç İstanbul yapılanmasınca geçtiğimiz günlerde Üsküdar Bilim Merkezi iş birliğiyle düzenlenen “Fellowship of Agents: Türkiye Etken Yapay Anlayış Ekosistem Buluşması”, yapay anlayış alanındaki son gelişmeleri ele almak üzere teknoloji dünyasını bir araya getirdi.
Etkinlikte; geliştiriciler, araştırmacılar, girişimciler, sektör temsilcileri ve genç katılımcılar, etken yapay anlayış (Agentic AI) kavramını teknik ve uygulamalı yönleriyle değerlendirdi.
Etkinliğin açılış konuşmasında TBD İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Kıvanç Öner, Üsküdar Bilim Merkezi yönetimine ve etkinliğe katkı sunan konuşmacılara teşekkür ederek, son yıllarda büyük dil modellerinin gündelik hayatın merkezine yerleştiğine dikkat çekti.
Yapay anlayış sistemlerinin artık sadece bilgi üretmekle kalmadığını belirten TBD İstanbul Şube Başkanı, “Danışıyoruz, araştırma yaptırıyoruz, özet alıyoruz, fikir topluyoruz; hatta kararlarımızı şekillendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Asistan, denetçi, çalışan… Şimdi sırada etken yapay anlayış var”
Başkan konuşmasında, yapay anlayış kullanımında son iki yılda kritik bir sıçrama yaşandığına vurgu yaparak bu sistemlerin yalnızca “cevap veren” araçlar olmaktan çıktığı ifade etti.
TBD Başkanı, “Onu bir asistan gibi kullanıyoruz.
Bir denetçi gibi kullanıyoruz.
Bir çalışan gibi kullanıyoruz.
Bugün konuştuğumuz şey ise bunun da ötesi: Etken yapay anlayış” dedi.
akışlarını yöneten sistemler anlamına geldiğini belirten Başkan Öner , bu dönüşümün sadece teknolojik bir güncelleme olmadığını, yazılım geliştirme biçimlerinden kamu hizmetlerine kadar birçok alanda köklü değişim yaratacağını söyledi.
“En büyük risk yanlış cevap değil, yanlış eylem”
Etkinlikte öne çıkan mesajlardan biri de güvenlik ve sorumluluk boyutu oldu.
TBD Başkanı, “Bu çağda en büyük risk yanlış cevap değil, yanlış eylem” diyerek, etken sistemlerin hatalarının çok hızlı büyüyebileceğine dikkat çekti.
Yanlış kararların ölçeklenebileceğini, yanlış otomasyonların binlerce kullanıcıyı etkileyebileceğini ve yanlış yönlendirmelerin kurumları zor durumda bırakabileceğini ifade etti.
Bu nedenle yalnızca daha güçlü modellerin yeterli olmadığını vurgulayan Kıvanç başkan , ihtiyacın; daha doğru tasarım, daha sağlam denetim, daha iyi doğrulama, daha güçlü güvenlik ve daha yüksek sorumluluk olduğunu dile getirdi.
Teoriden uygulamaya: “Nasıl yapılır?” sorusuna sahadan yanıt..
Buluşmanın sadece teorik bir sohbet olmadığını belirten Kıvanç Başkan, etkinlik kapsamında gerçek uygulamaların inceleneceğini, altyapıların konuşulacağını ve teknoloji yığınlarının değerlendirileceğini söyledi.
Katılımcılar, sahada karşılığı olan örneklerle “nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aradı.
“Geleceği kullananlar değil, inşa edenler belirleyecek”
Etkinliğin ekosistem açısından önemine de değinilen konuşmada, salonun Türkiye’nin agentic AI alanında büyümesini sağlayacak isimleri bir araya getirdiği belirtildi.
TBD Genç’in hedefinin, sadece tüketen değil; üreten, sorgulayan ve sorumluluk alan bir teknoloji topluluğu inşa etmek olduğu vurgulandı.
Konuşmanın sonunda TBD Başkanı Cemal Kıvanç Öner, etkinliğin yeni iş birliklerine, projelere ve Türkiye’nin sayısal geleceğine katkı sunacağına inandığını belirterek katılımcılara teşekkür ederek
Türkiye’nin etken yapay anlayış (Agentic AI) ekosistemini büyütecek insanların bir araya geldiği yer.
Geliştiriciler burada.
Araştırmacılar burada.
Girişimciler burada.
Kurumsal dünya burada.
Ve en önemlisi, geleceği taşıyacak gençler burada.
TBD Genç’in hedefi tam olarak bu:
Sadece izleyen değil, sadece tüketen değil,
**üreten**,
**sorgulayan**,
**sorumluluk alan**
bir teknoloji topluluğu inşa etmek.
Çünkü geleceği sadece “kullananlar” değil,
**inşa edenler** belirleyecek.
Ben bu etkinliğin; yeni iş birliklerine, yeni projelere, yeni dostluklara ve Türkiye’nin sayısal geleceğine gerçek katkılar sunacağına yürekten inanıyorum.” Sözleriyle konuşmasını tamamladı..
Etkinliği düzenleyen TBD İstanbul Şubesi başkanı Cemal Kıvanç Öner ve yönetim kurulu ile Genç Çalışma grubunu ve emeği geçenleri kutluyorum.