Yaklaşık altı aydır Kayseri Radar’da düzenlediğim “Gündem Ekonomi” programının bu haftaki konuğu Yeminli Mali Müşavir Muhammed Kutub Bağırgan idi. Muhammed bey ile Kayseri sanayisinin özelinde güncel ekonomik konuları ele aldık.
Muhammed Bey, şu anda sanayicinin nakite ulaşmakta ve ticareti çevirmekte çok zorlandığını belirterek, “5 milyon liralık bir iş için 150 bin liralık bir peşinat lazım olduğunda dahi sanayici artık o 150 bin liraya ulaşamaz duruma geldi. Ticaret çok zor şartlarda dönüyor. Hatta artık bazı noktalarda takas yapılarak ticaretin yürüdüğünü görüyoruz” dedi.
Yüksek enflasyon, maliyet kalemlerindeki artışlar, finansmana erişim sıkıntıları ve ihracatçının düşük döviz kuru şikâyetleriyle birlikte sanayiciler adına bir resesyon söz konusu olup olmayacağına ilişkin de görüşlerini merak ettiğim Bağırgan, “Genel anlamda bir resesyon söz konusu değil. Bunu söyleyebilmek için zaten iki çeyrek üst üste küçülme yaşamış olmamız gerekir. Ancak sektörel anlamda bir küçülme söz konusu. Kayseri’de ve Türkiye’de maalesef mobilya sektörünün resesyona girdiğini söylemeliyiz” diye konuştu.
Bağırgan ile Kayseri Radar stüdyolarında yaptığımız programın yanı sıra geçtiğimiz hafta organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirdiğim ziyaretlerde de sanayiciler tarafında motivasyonun düştüğünü gördüm. 2025 yılı başında atılan adımlarla yılsonuna doğru bir gevşeme ve 2026 yılı itibariyle de bir toparlanma umuduyla işine sarılan Kayserili sanayicilerin umudunun, ilk çeyrek boyunca yaşanan siyasi gelişmeler ve bu gelişmelerin ekonomik yansımalarıyla birlikte oldukça azaldığını söylemek yanlış olmaz…
2025’in kar yılı olmayacağını belirterek firmalara ayakta kalmaları adına önemli tavsiyelerde bulunan Bağırgan, programı özellikle “yüksek motivasyon ve psikolojik sağlamlık ön koşul” sözleriyle sonlandırdı. Bende Bağırgan’ı uğurladıktan sonra Kayseri mobilyasıyla ilgili verilere tekrar bakma ihtiyacı duydum. 2024 kasım ve aralık aylarında iki kez gazetemiz içinde hazırladığım “Kayseri’de Yükselen Mobilya” dosyasındaki verileri taradım.
TOBB veri tabanına kayıtlı irili ufaklı yaklaşık 600 firma ve 30 bine yakın çalışan ile Kayseri mobilyası, Türkiye’de üretim büyüklüğü bakımından birinci sırada yer alıyor.
Türkiye’de üretilen, 10 sandalyeden 4’ü, 10 kanepeden 7’si, 10 bazadan 3’ü, 10 oda takımından 2’si ve 10 yaylı yataktan 6’sı Kayseri’de üretiliyor. Kayseri mobilya sanayi, kendi sektör büyüklüğünün yanı sıra mobilya yan sanayinin büyümesine de katkı sağlıyor. Ana girdiler itibariyle yataklık/döşemelik kumaş, keçe, sünger, yay ve kapitone üretim rakamlarına bakıldığında yine benzer bir tabloyla karşılaşıyoruz. Türkiye’de üretilen yataklık/döşemelik kumaşın yüzde 18’i, keçenin yüzde 45’i, süngerin yüzde 33’ü, helezon yayın yüzde 84’ü, kapitonenin yüzde 10’u Kayseri mobilya yan sanayisi tarafından üretiliyor. Bu oranlar Kayseri’nin mobilya yan sanayinde de Türkiye’nin lideri konumunda olduğunu gösteriyor.
Bağırgan ile yaptığımız program ve sanayicilerin geri dönüşlerine bakarak diyebiliriz ki; Türkiye’nin lideri olan Kayserili mobilyacılar için “yüksek motivasyon ve psikolojik sağlamlık” ile birlikte destekleyici ekonomik adımların mutlaka ve bir an önce atılması gerekiyor.