Canan SAKARYA
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil deprem bölgesinde taşınmaz kültür varlıklarından hasar görenlerin hızla restore edilerek yeniden kültür hayatına kazandırılmasına ilişkin tespit ve önerilerin yer aldığı bir rapor hazırladı. Raporda, mevzuat ve uygulamada yapılması gerekenler iki ayrı başlıkta toplandı. Özel mülkiyetteki kültür varlıklarının devlet tarafından restore edilebilmesi için mevzuat değişikliği gerektiği kaydedildi. Depremde hasar gören kültür varlıklarının önemli bir bölümünün kamunun mülkiyetinde olmakla birlikte, bir bölümünün de özellikle Antakya’da özel mülkiyette olduğuna dikkat çekilerek, “Özel mülkiyete konu kültür varlıkları mevzuatımıza göre Devlet tarafından restore edilememektedir. Bunların sahipleri tarafından restore edilmesi ise yaşanan büyük yıkımın aynı zamanda bir ekonomik yıkım olduğu dikkate alındığında mümkün değildir. Bu nedenle özel mülkiyetteki kültür varlıklarının da kamu tarafından restore edilebilmesi için gerekli mevzuat değişikliği yapılmalıdır” denildi.
Raporda, deprem bölgesindeki taşınmaz kültür varlıklarının onarımı yönünde bir program hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir Bilim Kurulu, ihtiyaç duyulan illerde ise Kültür Mirasını Koruma Bilimsel Danışma Kurulu kurulması önerildi.
Restorasyon için yeni kaynak önerisi
Depremde hasar gören eserlerin onarımında kullanılması için yeni kaynak önerisi de raporda yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinde yer alan emlak vergilerinden yüzde 10 nispetinde alınan katkı payları, müze ve ören yerlerinden elde edilen gelirler, RTÜK gelirleri, Milli Piyango, at yarışları, şans oyunları ve trafik cezalarından elde edilen gelirlerin belli bir kısmı ile depremden etkilenen illere yapılacak olan uçuşlar için düzenlenen biletlerden elde edilen KDV hasılatının taşınmaz kültür varlıklarının onarım ve restorasyonuna tahsis edilmesi önerildi.