MEHMET NABİ BATUK / ŞANLIURFA
Junior Chamber International (JCI) Avrasya tarafından düzenlenen Eurasia Startup Summit’24 Zirvesi, 2000 yıllık Reji Kilisesi’nde gerçekleştirildi. Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde Trans-El Transformatör, Akabe Enerji ve Meksan Transformatör’ün desteğiyle, Tarihin Sıfır Noktası Göbeklitepe temasıyla organize edilen zirvede 13 girişimcinin startupı, uluslararası mentörler ve melek yatırımcılarla buluşturulurken Şanlıurfa’daki 7 aile şirketine sürdürülebilir kurumsallaşma eğitimi verildi. Zirve’de ayrıca düzenlenen panellerde kadın girişimciliği, yeşil dönüşüm, sürdürülebilirlik, yapay zeka ve teknokent faaliyetleri ve girişimcilerin sahada karşılaştıkları zorluklar da masaya yatırıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan JCI Avrasya Başkanı Büşranur Tenik Özdemir, Eurasia Startup Summit’i üçüncü defa gerçekleştirdiklerini belirterek, önümüzdeki süreçte GAP Bölgesi’nde yeni zirveler düzenlemeyi planladıklarını kaydetti. Göbeklitepe ve ardından Karahantepe’de yapılan keşiflerin bilinen insanlık tarihini yeniden tanımladığına dikkat çeken Özdemir, “Şanlıurfa on binlerce yıllık tarihiyle ve sahip olduğu beşeri tecrübesiyle gelecekte daha önemli yerlere gelecek. Aynı zamanda Mardin, Diyarbakır ve Adıyaman bölgeleri de bu gelişimde öne çıkan kentlerimiz arasında yer alıyor. Bu kadim kentlerimizdeki girişimcilerimizi JCI’ın 110 ülkedeki iletişim ağına dahil etmek için bölgede yeni bir yapılanma kuruyoruz. Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin ve Diyarbakır’ı içine alan JCI GAP yerel organizasyonumuzun kuruluş çalışmalarına başladık” dedi.
“Çatışmaların artacağı bir sürece giriyoruz”
Tüm dünyada 2025 yılında askeri çatışmaların artacağını öngördüklerini ifade eden EKONOMİ Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz, şirketler için zor bir dönemin başladığını kaydetti. Oğuz, “Demokrasisi ve sanayisi güçlü olan ülkeler bu kriz sürecinden güçlü bir şekilde çıkacak. Ancak zayıf demokrasi ve hukuk sistemine sahip ülkeler için iyi günler görünmüyor. Çatışmaların daha da artacağı bir döneme giriyoruz. Savaş Çin ve ABD arasında gerçekleşiyor ve tüm cephelerde daha da genişleyecek. Genç girişimcilerimizin önünü açacak yeni bir stratejiye ihtiyaç var. 2025 yılında krizlere karşı hızlı aksiyon almazsak, içimizdeki çürükleri ayıklama konusunda kararlı olmazsak bu süreçte çok fazla maliyet ödeyeceğiz.”
“Girişimcilik adımları dünyayı etkileyebilir”
JCI Türkiye Başkanı Şahin İpek, 110 ülkede temsilciliği bulunan küresel bir sivil toplum kuruluşunun Türkiye yapılanmasını yönettiklerini söyledi. İpek, “Göbeklitepe ve Karahantepe’deki keşiflerle birlikte Şanlıurfa dünyadaki ününü her geçen gün daha da artırıyor. Bu açıdan Şanlıurfa’daki genç girişimcilere ve girişimcilik ekosistemine daha fazla güvenmeleri gerektiğini ve burada atılacak adımların dünya çapında etki yaratabileceğini anlatıyoruz. Bu süreçte bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak küresel girişimcilerin yetiştirilmesi için bizlerde elimizi taşına altına koyuyoruz.” dedi.