Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, ihracatçılara sundukları destekte bu yıl 41 milyar dolara ulaşacaklarını öngördüklerini ifade ederek, bu yıl destekledikleri ihracatçı sayısının 16 bin 800’e ve KOBİ oranının da yüzde 84’e yükseldiğini bildirdi. Güney, “Bankacılık Söyleşileri” kapsamında AA’ya yaptığı açıklamada, yeni ekonomi yönetiminin, haziranda başlattığı güçlü parasal sıkılaştırma politikası ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ettiğinin görüldüğünü ifade ederek, “Yüksek katma değerli ve ihracat odaklı büyüme politikası kapsamında yapılan düzenlemeler ile ihracat ve yatırım kredilerinin ön plana çıktığı görülmektedir” dedi.
Güney, sadeleştirme adımlarının, bankacılık sektörünün kredi iştahını artırmada da etkili olduğunu, finansmana erişim probleminin, önümüzdeki dönemde özellikle ihracatı artıracak seçici alanlarda ortadan kalkacağını söyledi. Türk Eximbank olarak 23 şube ve 12 irtibat bürosu ile ihracatçılara hizmet vermeye devam ettiklerini hatırlatan Güney, ” Türkiye ihracatının yüzde 94’ünün yapıldığı şehirlerde fiziki olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. 2022 yılında ihracatçılarımıza 19.6 milyar dolar nakdi kredi sağladık ve 25.3 milyar dolar tutarındaki vadeli alacağı sigorta kapsamına alarak ihracatçılarımıza güvenle satış yaptıkları bir ortam oluşturduk. 2023 yılı ilk 11 ayında ise toplam 38 milyar dolar destek sağladık ve 2023 sonunda 41 milyar dolar destek hacmine ulaşacağımızı öngörüyoruz. 2022 yılında yüzde 81’i KOBİ olmak üzere toplam 15 bin 440 ihracatçıya destek sağlarken, 2023 yılında desteklediğimiz ihracatçı sayısı 16 bin 800’e ve KOBİ oranı yüzde 84’e yükseldi” dedi. İhracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak ve teminat sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla kurulan İhracatı Geliştirme AŞ kefaleti ile Eximbank tarafından bugüne kadar 35.4 milyar lira kredi kullandırdıklarını kaydeden Güney, şöyle konuştu: “Ayrıca, yurt dışı sermaye piyasaları ve finansal kuruluşlardan 2023’ün kasım sonu itibarıyla 4.2 milyar dolar ilave kaynak sağlayarak ihracatçılarımızın kullandırımına sunduk. Diğer taraftan, sınırda karbon vergisi uygulamasına ihracatçıları hazırlamak amacıyla sürdürülebilirliği stratejimizin merkezine aldık ve son 3 yılda sürdürülebilirlik bağlantılı olarak yurt dışı finansal kuruluşlar ve sendikasyon kredileri ile yaklaşık 3.7 milyar dolar fon sağladık. AB Yeşil Mutabakat uyumu kapsamında 2026 yılında uygulanmaya başlayacak olan sınırda karbon vergisi uygulamasına ihracatçıları hazırlamak ve bu alanda kullandırılmak üzere ürün ve kaynak çeşitlendirme çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüyoruz.”
Sınırda karbon düzenlemesi için son aşamaya gelindi
Ali Güney, 2024’te ihracatçıların yeşil dönüşümlerine ilişkin yapacakları yatırımları desteklemeye yönelik yeni finansman programlarını hayata geçireceklerini ifade ederek, “Böylece Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın hayata geçmesiyle ülkemiz ihracatçılarının bu düzenlemeden olumsuz etkilenmemesi için, bilakis daha çevreci bir üretim yapısıyla pazar paylarını arttırmaları için yanlarında olacağız. Bu doğrultuda yurt dışından ülkemize önemli miktarda kaynağın gelmesini sağlayarak ihracatçılarımızın dönüşümlerine en uygun maliyetli finansmanı sağlamak üzere yaptığımız çalışmaların son noktasına geldik” dedi. 2024’ün, yazılım sektörü başta olmak üzere hizmet ihracatçılarına, bunun yanı sıra yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ihracatçılara sağladıkları destekleri arttırdıkları bir yıl olacağını belirten Güney, yeni uygulamalarıyla bu ihracatçıların sağlayacağı ihracat artışını hem teminat hem finansman maliyeti ve hizmet kalitesi anlamında destekleyeceklerini söyledi.