Fed’in gelecek yıl faiz indirimine kapıyı aralamasının da etkisiyle platin fiyatları bu hafta ons başına 960 doların üzerine çıktı. Johannesburg merkezli Implats şirketinin 2.205 çalışanı hafta başında yeraltında bir protesto başlattı. Protestocuların bir kısmının çıktığı yaklaşık 2.000 kişinin ise halen yer altında olduğu belirtiliyor. Emeklilik fonu ve kar payı düzenlemesine ilişkin endişelerle başlayan grevin üretimi olumsuz etkileyeceği kaygısı platin fiyatları yükseltti. Grevle birlikte fiyatlar geçen aya göre yüzde 5 artışla 960 doların üzerine çıktı. Fiyat artışlarının sürebileceği uyarısı yapılıyor.
Platin madenciliğinde ilk 10 ülke ve yıllık üretimleri
1- Güney Afrika– 130 ton Ülke, dünyanın en büyük platin üretimine sahip olmasının yanı sıra en büyük PGM rezervlerine de sahip. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’na (USGS) göre 2023 yılı itibarıyla ülkenin Platin grubu metaller rezervi 69 bin 445 ton.
2- Rusya– 20 ton Rusya’daki iki büyük şirket, ülkenin platin pazarında çok önemli: Russian Platinum Plc ve Norilsk Nickel. Nornickel, 2023’ün ilk yarısında 10 bin 404 kilogram platin ve 42 bin kilogram paladyum üretimi bildirdi. Rusya’nın toplam 6 bin 062 tonluk platin grubu metal rezervi ile iyi bir konuma sahip.
3 -Zimbabve-14.7 ton Zimbabve halihazırda üç aktif platin madenine ev sahipliği yapıyor: Zimplats, Mimosa ve Unki. Bu arada Karo Platinum Projesi, Zimbabwe hükümeti ile Karo Mining Holdings arasındaki bir işbirliğidir.
4 -Kanada- 6.6 ton Kanada, dünya platin üretiminin yaklaşık %3’ünü oluştursa da bazı önemli oyunculara sahiptir. Glencore ve Impala Platinum gibi şirketler öne çıkıyor.
5- ABD-3.8 ton Şu anda ABD, platin üretimini uzun süre destekleyebilecek 992 tonluk PGM rezervine sahip. Üretim genel olarak ülkenin batı bölgesinde yoğunlaşıyor.
6- Çin-2.4 ton Çin geçmişte en çok platin üreten ülkeler arasında yer alıyordu ancak şu anda ağırlıklı olarak metal ithalatına bağımlı. 2022’de Çin, 1.2 milyon onstan (34 ton) fazla platin ithal etti. Çin’den ithalat eğiliminin devam etmesi bekleniyor.
7- Finlandiya– 1.4 ton Finlandiya’nın platin üretimi esas olarak diğer metallerin çıkarılmasından kaynaklanmaktadır. Bunun iyi bir örneği, Helsinki’ye yaklaşık 345 kilometre uzaklıktaki ünlü Outokumpu Madencilik kamp alanında yer alan Hautalampi Nikel-Kobalt-Bakır Projesi’dir.
8- Kolombiya-0.48 ton Kolombiya’da platin ve diğer metalleri içeren madencilik sektörü kritik bir noktada bulunuyor. Belirli platin madenleri veya projeleri sınırlı olsa da sektör, çeşitli keşif aşamalarında projelere sahip.
9 -Avustralya – 0.13 ton Avustralya’nın platin üretimine katılımı özel platin madenlerinden doğrudan çıkarmak yerine keşif faaliyetlerine odaklanıyor.
10- Polonya-0.09 ton Madencilik devi KGHM’nin odak noktası bakır, gümüş ve molibden üretimi olsa da portföyü molibden, platin grubu metaller (PGM’ler) ve nikel gibi metalleri içerecek şekilde genişledi.