Avrupa Ücretli Yol ve Altyapı Operatörleri Birliği (ASECAP) üyelerinin katılımıyla Türkiye'de ilk kez düzenlenen ASECAP DAYS 2023 Zirvesi başladı. Türkiye'den tam üye olarak kabul edilen ilk ve tek işletme olan ICA’nın ev sahipliğindeki karayolu taşımacılığı masaya yatırılacak. ASECAP’ın 50. yılını da kutladığı etkinliğe 20 farklı ülkeden 200’ü uluslararası olmak üzere toplamda 400’ün üzerinde sektör temsilcisinin katılacak.
Zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi ilgili, “İnanıyorum ki bu projenin hayata geçmesi AB ile olan ortaklığımızı daha da önemli kılacak ve Türkiye’siz bir uluslararası ticari koridor olamayacağı gerçeğini perçinleyecek” dedi.
Asya ve Avrupa arasında, doğu- batı güzergahında yer alan ve üç ana koridordan biri olan Orta Koridor’un Çin’den başlayarak Orta Asya ve Hazar bölgesini Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağladığını dile getiren Uraloğlu, “Bu hat, Çin’den Londra’ya kesintisiz bir taşımacılık hattı sağlanmasına hizmet ediyor. Türkiye’nin Orta Doğu, Hazar Havzası, Akdeniz Havzası, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya’nın oluşturduğu coğrafyanın merkezinde etkili bir konumda bulunuyor. 4 saatlik uçuş süresiyle, yaklaşık 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı ve 11 trilyon dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkeye ulaşabiliyor. Asya, Afrika ve Avrupa olmak üzere üç kıtayı birbirine bağlayan ve çok önemli bir jeostratejik bir konuma sahip. Hem coğrafi konumuyla hem de tarihi sürekliliğiyle aynı anda bir Avrupa, Asya, Balkan, Kafkas, Orta Doğu, Akdeniz ve Karadeniz ülkesi ve hiç şüphesiz Türkiye Avrupa’nın başlangıç noktası” diye konuştu.
“KÖİ ile 20 yıllık projeler 5 yılda bitiyor”
Türkiye’nin son 21 yılda ileri teknoloji gerektiren büyük ölçekli projelerde önemli mesafeler kat ettiğini dile getiren Uraloğlu, kamu- özel işbirliğinin (KÖİ) dünya üzerinde 135 ülke tarafından uygulanan bir model olduğunu, Türkiye’de ilk olarak Göcek Tüneli’nin yapımıyla başlayan bu modelin zamanla hayata geçen başarılı büyük ulaşım projeleri sayesinde dünyada ‘Türk modeli’ olarak bilinmeye başladığını bildirdi. Uraloğlu, sözlerine şöyle devam etti: “7 ile 20 yıl arasında tamamlanan projeleri KÖİ modeliyle 5 yıldan daha kısa sürelerde tamamlıyoruz. Söz konusu projeleri başarıyla yürüten bakanlık bünyesindeki Karayolları Genel Müdürlüğü’müz tüm süreçlerde büyük tecrübe kazandı. Bu alanda uluslararası bir otorite oldu. Müdürlüğümüz bu alandaki tecrübelerini ve bilgi birikimini ihtiyaç duyan tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya açık.”
“Yeşil dönüşüm vizyonuna uygun hareket ediyoruz”
Bakan Uraloğlu, hayata geçirdikleri Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Stratejisi ve Eylem Planı’nda ‘sürdürülebilir ve akıllı taşımacılığına, yeşil denizcilik ve yeşil liman uygulamalarına, demiryolu taşımacılığının geliştirilmesiyle yakıt tüketiminin ve emisyonların azaltılmasına ve mikro hareketlilik araçlarının kullanımının yaygınlaştırılmasına’ yer verdiklerini anlatan Uraloğlu, yatırımları yeşil dönüşüm vizyonuna paralel olarak hayata geçirdiklerini söyledi. Karbon salımından büyük oranda azalma sağlayacaklarını vurgu yapan Uraloğlu, “2053 net sıfır emisyon hedefimizle, kara yolu taşımacılığını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürmeyi, demir yolu yük taşımacılığını da yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
ASECAP Başkanı Josef Fiala zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul’un iki kıtaya yayıldığını dile getirerek, “Kara yolunda hareketliliğin dönüşümü için çalışmalıyız. Kara yolları gelişerek, dönüşerek ve daha güvenli altyapılar sunarak yoluna devam edecek. Bu noktada pozitif bir gündem oluşturmak istiyoruz. Bu sayede önemli kararlar alabiliriz. Her ne kadar büyük başarılara imza atmış olsak da kara yollarında her zaman inovasyona ve ilerlemeye ihtiyacımız var.“
Uluslararası Köprü, Tünel ve Paralı Yol Derneği Üst Yöneticisi Patrick Jones ise ulaştırma hizmetlerinin tüm vatandaşlara eşit şekilde sunulmasının öneminden ve yeni dönemdeki hedeflerinden bahsetti.
ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar ise konuşmasında, “Yolların aynı zamanda ülkeleri birbirine bağlıyor, kültürel alışverişi teşvik ediyor ve işbirliği olanaklarını artırıyor. Umarız bu önemli etkinlik de benzer bir amaca hizmet ederek yeni işbirliği fırsatları doğurur” diye konuştu.
“Ulaşımda bütüncül yaklaşıma ihtiyaç var”
ASECAP DAYS 2023 Zirvesi kapsamında, EKONOMİ Gazetesi Genel Koordinatörü Gazeteci Didem Eryar’ın modaretörlüğünde ‘Kapsayıcı Taşımacılık ve Yeşil Lojistiğe yanıt verecek Sürdürülebilir Finansman’ paneli gerçekleştirildi. AISCAT Yöneticisi Massimo Schintu, The Chartered Institute of Logistics and Transport (CILT) Başkanı Berna Akyıldız, THY Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özen, Netlog Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, IC Holding Yatırım Başkanı Alp Keler, HepsiJet Genel Müdürü Atilla Alver’in konumacı olarak katıldığı panelde tüm vatandaşların ve malların gelecekteki hareketliliği ve taşımacılığında beklenen gelişme ve zorluklara odaklandı. Bağlantısallığın öne çıktığı panelde çok modlu ulaşım sistemlerine yatırım yaparak sürdürülebilirliğin sağlanabileceğine dikkat çekildi. Bu noktada sürdürülebilirlik için tüm paydaşların bir araya gelerek, ekonomik, toplumsal, politik gibi unsurların bir araya geldiği bütüncül yaklaşıma ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.