İMAM GÜNEŞ / İSTANBUL
Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nin ikinci gününe Ticaret Bakanı Ömer Bolat katıldı. ‘Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik' ana temasıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Bolat, katılımcılara Türkiye ekonomisi ile ilgili mesajlar verdi. Son verilerle beraber Türkiye ekonomisinin gücünün ve dayanıklılığının daha görünür hale geldiğini belirten Bolat, “Türkiye ekonomisi yüksek büyüme performansını sürdürerek 2024'ün ilk ve ikinci çeyreğinde sırasıyla yüzde 5,3 ve yüzde 2,5 büyüdü. Türkiye'nin GSYH’si ilk kez 1 trilyon dolarlık sınırı aşarak 2024'ün ilk yarısında 1,2 trilyon dolara ulaştı. IMF verilerine göre dünyanın en büyük 11’inci ekonomisiyiz. 2023 sonunda küresel mal ihracatındaki payımız yüzde 1,08 iken hizmet ihracatındaki payımız artan bir eğilimle yüzde 1,35 civarında. Bu alanda ilerlemeye devam edeceğiz. Hizmet ticaretinde 2028 yılına kadar aldığımız payın yüzde 2'ye ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.
E-ticaretin ekonomideki payı yüzde 6,8’e ulaştı
2019'dan bu yana yüzde 75 büyüyen küresel e-ticaret hacminin 2023 yılına kadar 5,8 trilyon dolarlık tarihi bir büyüklüğe ulaştığını kaydeden Bolat, “Türkiye’de e-ticaret hacminin GSYH içindeki payının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 33,3 artarak yüzde 6,8'e ulaştığını görüyoruz. E-ticaret, Türkiye'deki ekonomik büyüme oranının üzerinde büyüyor” diye konuştu.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gelecekte dünya arenasında bir güç merkezi olacağına değinen Bolat, “Küresel tedarik zincirleri açısından stratejik bir konum sunan İslam Dünyası ile yoğunlaşan ikili ilişkilerimize paralel olarak ticaret hacmimizi artırmak için şu anda yeni ve iddialı bir strateji geliştiriyoruz. Müslüman ülkelerinin ihracatımızdaki payını yüzde 26’dan yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.
“Türkiye, küresel şirketlerin bölgesel merkezi konumunda”
Yabancı iş dünyasını Türkiye'deki yatırım fırsatlarından yararlanmaya davet eden Bolat, Türkiye'nin yatırımlar konusunda mali alanda elde edilen başarılar sayesinde daha da parlak bir tabloya sahip olduğunu vurguladı. Şu anda toplam 269,2 milyar dolar yatırımla 83 binden fazla çok uluslu şirkete ev sahipliği yaptıklarını aktaran Bolat, “Küresel doğrudan yabancı yatırımlar içindeki payımızı yüzde 1,5'e çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemiz artık küresel şirketlerin yönlendirildiği bölgesel bir merkez olarak hizmet veriyor. Tedarik zincirleri yeniden tanımlanırken, Avrupa için üretim ve dağıtım merkezi olma konumumuzu daha da sağlamlaştıracağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ticaret anlaşmaları hız kazandı
Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ve Tercihli Ticaret Anlaşmaları (TTA) hakkında bilgi veren Bolat, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri ile STA’mızın yürürlüğe girmesiyle birlikte, STA sayımız 23'e ulaştı. Ayrıca, Birleşik Krallık ile mevcut STA'mızın kapsamını güncellemek ve genişletmek için 2024'te müzakerelere başlamayı hedefliyoruz. Japonya, Körfez İşbirliği Konseyi ve Endonezya ile STA müzakerelerimiz devam ediyor. Diğer yandan İran, Azerbaycan, Özbekistan ve Pakistan ile yürürlükte olan dört TTA’mız bulunmaktadır. Ayrıca, Maldivler ile TTA müzakerelerimiz başarıyla sonuçlandı ve bu haftanın başında imzalandı. Özbekistan ile TTA'yı genişletme ve Cezayir ile TTA müzakerelerini hızlandırma çabalarımız da devam ediyor.”