Canan SAKARYA
Bakan Şimşek, fiyat istikrarının en önemli öncelikleri olduğunu, para, maliye ve gelirler politikasının eşgüdüm içerisinde yürüteceklerini belirterek, yapısal reformların hayata geçirileceğini söyledi. Bakan Şimşek, “Dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının artırılması temel amacımızdır. Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması hususunda kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda temel vergi kanunlarını gözden geçiriyoruz” dedi.
Bakanlığının 2024 yılı bütçesini Meclis Plan Bütçe Komisyonuna sunan Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek, daha dengeli, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir yüksek büyüme ile kalıcı refah artışını hedeflediklerini söyledi. Şimşek, “Bu yılın ilk yarısında asrın felaketi olan depreme rağmen yüzde 3,9’luk büyüme kaydedilmiştir. Büyüme beklentimiz 2023 yılında yüzde 4.4; 2024 yılında ise yüzde 4’tür. Program dönemi sonunda yüzde 5 büyüme ile milli gelirin 1.3 trilyon doları aşmasını, kişi başı milli gelirin ise 14 bin 855 dolara yükselmesini hedefliyoruz” dedi.
İstisna, indirimlerin kaldırılmasına yönelik çalışma yapıyoruz
Vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri dikkate alınarak, vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Bakan Şimşek, “Anlaşılabilir, kolay uygulanabilir, güncel gereksinimleri karşılayan bir vergi yapısının oluşturulması, dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının artırılması temel amacımızdır. Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması hususunda kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda temel vergi kanunlarını gözden geçiriyoruz. Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız” dedi.
Bankacılık sektörünün kur riski bulunmuyor
Şimşek, bankacılık sektörünün sağlam yapısını koruduğunu vurgulayarak, “Bankacılık sektörü, güçlü sermaye yapısı, yüksek aktif kalitesi ve yeterli likidite düzeyi ile sağlıklı bir görünüme sahiptir. Eylül itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 18,5 ile yasal gereklilik olan yüzde 8’in oldukça üzerinde, takipteki kredilerin oranı ise yüzde 1,5 gibi düşük bir seviyededir. Sektörün kur riski bulunmamakta, yabancı para net genel pozisyonu 4,3 milyar dolar fazla vermektedir. Bankacılık sektörünün yurtdışı borçlarını çevirebilme kabiliyeti yüksektir” dedi. Mali suçlarla mücadele temel önceliklerimiz arasında yer aldığını kaydeden Şimşek, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejiminin güçlendirilmesine yönelik çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini söyledi. Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre, Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’u ile uyumlu olduğunu vurguladı.
İhracatçının finansmana erişimini önceliklendiriyoruz
İhracatın bu yıl 255 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini kaydeden Şimşek, “ Ticaret ortaklarımızdaki zayıf büyüme, 2023 yılı ihracatımızın sınırlı kalmasında belirleyici olmuştur. Aynı zamanda depremin doğrudan ve dolaylı etkileri nedeniyle, ihracatın olması gerekenden 6 milyar dolar daha düşük kaldığını tahmin ediyoruz. Ana ticaret ortaklarımızdaki büyümenin 2024 yılında 0,5 puan yükselmesiyle, ihracatın 267 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz. Bu dönemde ihracatçılarımızın finansmana erişimini önceliklendiriyoruz. Bu amaçla Eximbank’ın sermayesini Temmuz ayında yüzde 49 artırarak 20,6 milyar liraya yükselttik. Ayrıca Eximbank’a 3 milyar dolar yurt dışı finansman imkanı sağlamaya yönelik çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
Gayrimenkul sertifikası çalışmamız devam ediyor
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, komisyona yaptığı sunumda, deprem sonrasında kentsel dönüşüm ve afet yönetimine finansman ihtiyacını dikkate alarak gayrimenkul finansmanında yeni modeller üzerinde çalıştıklarını belirterek, “ Bu anlamda Gayrimenkul Proje Fonu ve yeni nesil Gayrimenkul Sertifikası çalışmalarımız devam etmektedir” dedi. Gönül, 27 Ekim 2023 tarihi itibarıyla halka arzı tamamlanan 43 şirketin, piyasadan toplam 61.6 milyar lira tutarında fon sağladığını belirtti. Gönül’ün verdiği bilgiye göre, aynı tarih itibarıyla 606,2 milyar lira borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.