Bestenigar KARA
Küresel ekonomik gelişmeleri ele almak ve yeni iş fırsatlarını keşfetmek amacıyla bu yıl 26’sı düzenlenecek St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF), 14-17 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Önceki gün Rusya merkezli SPN Communications CEO’su Andrey Barannikov’un moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte, SPIEF CEO’su Alexey Valkov, IC Holding CEO’su Murad Bayar ve Prof. Dr. Ahmet Kasım Han’ın sunumları ile SPIEF ve Rusya pazarının dinamikleri konuşulurken, Türk-Rus ekonomik ilişkileri, stratejik iş birlikleri ve yatırım olanakları ele alındı. SPIEF CEO’su Alexey Valkov, EKONOMİ’ye yaptığı açıklamada, Türk iş insanlarıyla tüm sektörlerde iş birliğini çeşitlendirmeye hazır olduklarını ve ticaret, üretim ve diğer tüm alanlarda ciddi fırsatlar bulunduğunu söyledi. Türk şirketlerinin Rusya’da birçok sektörde faaliyet gösterdiğini belirten Valkov “Son dönemde Rusya’da faaliyet gösteren Türk turizm ve enerji altyapı şirketlerinin sayısı arttı” dedi.
Türkiye önemli bir ticari partner
İstanbul’un diğer ülkelere açılmak için bir ‘hub’ olarak görüldüğünü de kaydeden Valkov, Rusya’nın mart ayında yeni bir dış politika stratejisi imzaladığını ve bu bağlamda Türkiye’nin Rusya’nın öncelikli partnerlerinden biri olduğunu söyledi. SPIEF’in, Rusya’da gelişmek isteyen işletmelerin büyümesi için etkili bir basamak olduğunu vurgulayan Valkov, her katılımcının, etkinlik alanındaki endüstri şirketlerinin yanı sıra federal bakanlıkların ve bölgesel yetkililerin temsilcileriyle de görüşebileceklerini söyledi. “SPIEF, geçtiğimiz yıl 131 ülkeden 14 binin üzerinde iş dünyası, medya ve hükümet temsilcisini ağırladı” diyen Valkov, etkinlik esnasında 5,6 trilyon ruble değerinde 695 anlaşmanın imzalandığını bildirdi. Valkov, SPIEF’e bu yılki katılımın ise yaklaşık 16 bin kişi olarak öngörüldüğü bilgisini verdi. Türk şirketlerinin, yaptırımlar nedeniyle ülkeden çıkan Batılı firmaların Rusya operasyonlarını satın aldığını da bildiren Valkov 2022’de Rus katılımıyla Türkiye’de açılan yeni şirket sayısının ise bir önceki yıla oranla 7,7 kat artarak bin 363’e ulaştığını kaydetti.
“Kuralları öğrendiğinizde Rusya kalıcı bir pazar”
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ana yüklenicisi olan IC Holding’in CEO’su Murad Bayar, Rusya’nın kurumları ve gelenekleri güçlü ve kuralları yerleşmiş bir pazar olduğunu ifade etti. Akkuyu NGS’nin yaklaşık 25 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu vurgulayan Bayar “Şu anda santralde 25 bin Türk ve Rus vatandaşı çalışıyor. Akkuyu NGS, dört ünite ile faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak” diye konuştu.
Rusya’ya ihracat ikiye katlanabilir
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Türk-Rus ilişkilerinin ticari ve diplomatik açıdan geldiği noktanın, iki ülkenin mevcut politik gelişmelerden bağımsız süregelen dostluğunu gösterdiğini söyledi. Han, her yıl 7 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve Türkiye’nin Rusya’dan yaklaşık 6 milyar dolarlık bir turizm geliri elde ettiğini belirtti. Rusya’nın Türkiye’ye ithalatının 2022’de 58 milyar dolara, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının ise 9,7 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Han “Özellikle hidrokarbon nedeniyle ikili ticarette Rusya lehine bir gelişme söz konusu. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı rahatlıkla iki katına çıkarılabilir. Bu da Rusya’yı Türkiye’nin en büyük ihracat partneri Almanya ve ikinci büyük ihracat ülkesi ABD’nin arasındaki bir noktaya yerleştirecektir. Bu da ciddi bir fırsata işaret etmektedir” diye konuştu.