TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2025 Yılı Bütçesi’ni görüşmek üzere toplandı.
Komisyonda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe sunumunu yaptı. Bakan Kurum, bakanlık olarak 6 Şubat depremleri sonrasında yapılan çalışmalara ilişkin verileri paylaştı, 81 ilde ve İstanbul'daki kentsel dönüşüm faaliyetlerini anlattı. Deprem bölgesinde şu ana kadar 358 bin ev ve iş yeri ihalesini gerçekleştirerek, yapım sürecini tamamladıklarını aktaran Kurum şöyle dedi: “4 bin 333 köyümüzde yaklaşık 62 bin köy evimizi de hızla inşa ediyoruz. 26 Ekimde 130 bininci konutumuzun anahtar teslimini büyük bir coşkuyla Hatay'ımızda gerçekleştirdik. 2024 yılı sonuna kadar her gün ortalama 1.500 konut yaparak 70 bin konutumuzu daha tamamlayacak, toplam 202 bin ev ve iş yerimizi teslim edeceğiz. 2025 yılı sonuna geldiğimizde 453 bin yuva ve iş yerimizin anahtarlarını afetzede kardeşlerimize vermiş olacağız.”
“Acil ve kesintisiz kentsel dönüşüm şart”
Bakan Kurum, bilim insanlarının "İstanbul'un yakın geleceğinde bir deprem bekleniyor, acil ve kesintisiz kentsel dönüşüm şart" şeklindeki uyarılarını hatırlatarak, “Bu çağrıları da şu hakikatlere dayandırıyorlar: Bugün İstanbul'umuz toplam 7,5 milyon ev ve iş yeriyle devasa bir metropoldür. Bu yuvaların 1,5 milyonu mühendislik hizmeti almamış ve zemin nedeniyle de ileri derecede risk altındadır. Hele hele bunların 600 bini bırakın 7 şiddetindeki bir depremi, her an kendiliğinden çökebilecek vaziyettedir. İstanbul'un bir mahallesinde kendiliğinden çöken bir bina olmasın. 39 ilçesinde toplam 907 bin ev ve iş yerimizin dönüşümünü tamamladık” dedi.
Bakan Kurum, 2025 yılı sonu itibarıyla 81 ili kapsayan bir sosyal konut kampanyasını daha başlatacaklarını ve 2024-2030 İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı'nı süratle hazırladıklarını duyurdu.
Görüşmeler ‘gergin’ başladı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmeleri gergin başladı. Bakan Kurum, İZSU'ya bağlı Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesislerinin "çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde kirli suyun körfeze boşalttığına” ilişkin iddiaları hatırlattı. İzmir’den getirdiği ‘kirli su’ örneğini komisyonda milletvekillerine gösterdi. Komisyonda CHP’li milletvekilleri tepki gösterdi. Bakan Kurum ile CHP’li milletvekilleri arasında bir süre karşılıklı sözlü tartışma yaşandı. Tartışmaya AK Partili milletvekilleri de dahil oldu. AK Partili milletvekilleri ile CHP’li milletvekilleri karşılıklı birbirlerine hakaret ettiler. Tartışmanın uzaması üzerine Komisyon Başkanı Muş görüşmelere sık sık ara vermek zorunda kaldı.