Son yıllarda iş yaşamında en çok çalışanların “soft skills” adı verilen kişisel yatkınları, becerileri ve yetenekleri üzerinde duruluyor. İş başvurularındaki kabullerde, adayların eğitim durumlarının yanı sıra çeşitli testler ve mülakatlarda aldıkları skorlar da belirleyici oluyor. Esneklik, dayanıklılık ve yaratıcılık tüm sektörlerde insan kaynakları bölümlerinin en çok aradığı özellikler olarak dikkat çekiyor. Bu bağlamda, üniversite adaylarına aşağıdaki sorulara cevap vererek, üzerinde düşünmelerini ve eksik gördükleri noktaları geliştirmek için neler yapabileceklerini sorgulamalarını öneririz.
8 BASAMAKLI KİŞİSEL ANALİZ
Öncelikle, kendinizin güçlü ve zayıf yanlarınızdan oluşan bir liste oluşturun. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar üzerinde düşünün. Güçlü yanlarınızı daha da geliştirmek için ne yapabilirsiniz konusu üzerinde düşünün. Zayıf yönlerinizle cesurca yüzleşin. Hangilerini öncelikle olumlu hale getirebileceğinize karar verin ve hemen harekete geçin.
1- İletişim becerileriniz nasıl? Dinlemeyi ve geri bildirim alma ve verme konusunda ne kadar yetkinsiniz? Açık bir biçimde kendinizi ifade edebiliyor musunuz?
2- Takım çalışmasına yatkın mısınız? Farklı karakterdeki insanlardan oluşan bir ekipte uyum içinde çalışabilir misiniz?
3- Sorun çözme becerileriniz yeterli mi? Krizler karşısında soğukkanlı bir biçimde çözüm arayabiliyor musunuz? Zayıf yönlerinizin farkında mısınız? Geliştirmek için ne yapıyorsunuz?
4- Zamanınızı doğru bir biçimde yönetebiliyor musunuz? Öncelik belirleme konusunda ne kadar başarılısınız?
5- Reaktif misiniz? Proaktif mi? Koşullar değiştiğinde kendinizi nasıl hissedersiniz? Acil çözmeniz gereken sorunlar olduğunda nasıl davranırsınız?
6- Uyumlu musunuz? İstemediğiniz, hoşlanmadığınız durumlar olduğunda nasıl tepki verirsiniz? Yeni şeyler öğrenmeye açık mısınız?
7- Dayanıklılığınız ne düzeyde? Başarısız olduğunuz durumlarda nasıl tepki verirsiniz? Eleştirildiğinizde neler hissedersiniz ve nasıl davranırsınız?
8- Öğrenmeye açık mısınız? Yeni eğitimler ilginizi çekiyor mu? Yabancı dil öğrenmek için neler yapıyorsunuz? Hangi sertifika programlarına katılmayı istiyorsunuz?
Hangi alanlarda hangi trendler yükseliyor?
FUTURE BRİGHT KURUCU ORTAK AKAN ABDULA:
1- SAVUNMA SANAYİ
AB 2027 sonuna kadar savunma sanayi sektörüne 100 milyar Euro ayıracak. Mühendislik, hava savunma sistemleri ve drone teknolojilerine gençleri yönlendirmemiz gerekiyor. Kuantum teknolojileri yolda. 5-10 yıl içinde son tüketiciye gelecek. Şu an ordular ve istihbarat kullanıyor. Dolayısıyla gençler veri işleme teknolojilerine odaklanmalı.
2- TARIM TEKNOLOJİLERİ
Sentetik veri yükselişe geçecek. 10 sene içinde dijital ikiz verisi işleyeceğiz. Tarım teknolojilerine ihtiyacımız var. Yaşlanıyoruz ve tarımda çalışacak genç bulamıyoruz. Dolayısıyla tarımı insanla çözemeyeceğiz teknoloji ile çözeceğiz. Gençleri tarıma odaklamamız lazım ama tarım fakülteleri de teknolojiyi ön plana almalı.
3. PROMPT ENGİNEERİNG
Diğer fakültelerin dersleriyle, sosyal bilimlerle “prompt engineering” bağlanmalı. Yapay zekaya emir veriyoruz ama bu emri veren kişinin duygusal zekası önemli. Bu da sosyal bilimlerden beslenen bir şey. Duygusal zekanın ve yaratıcı sektörün teknolojiyi anlayacağı bir kombinasyona ihtiyacımız var.
4. BİYOTEKNOLOJİ
Gençleri sağlık ve biyoteknolojilere yönlendirmeliyiz. Tıbbın içine teknolojiyi yediriyor olmamız lazım. Örneğin, saç ekmek para kazandığımız bir şey ama bizim saç ekme teknolojileri geliştiriyor olmamız lazım.
5. İÇERİK
Yapay zeka zamanla plastikleşecek. Her yer plastik olunca içerik çok özel olacak. Bu anlamda dijital içerik üzerine meslekler yeniden yükselişe geçecek.Dijitalle ilgili fakültelerin yeniden önem kazanacağı bir döneme geçeceğiz.
6. FELSEFE, PSİKOLOJİ VE ETİK
Türkiye’de yılda 62 milyon kutu antidepresan kullanılıyor. 10 yılda oran yüzde 70-80 artmış. Son araştırmamızda 2 saate kadar sosyal medya kullananların yüzde 2’si stresli ve kaygılı olduğunu söylüyor. Bu 6 saate çıktığında yüzde 40’a çıkıyor, 8 saati geçtiğinde yüzde 60’ı buluyor. Sosyal medya bizi çok kaygılı hale getiriyor. Bu anlamda psikologlar, koçlar vs. dijital refahla ilgili mesleklere odaklanacaklar. Yapay zeka ve etik, felsefe fakültelerini önemli hale getiriyor. Krizleri çözmeyip uyum sağlıyoruz ve felsefeye ihtiyaç duymuyoruz. Felsefe işin mantığını çözmemizi sağlar. Felsefe fakültelerini yenilememiz gerekiyor
7. BEDEN GÜCÜ GEREKTİREN İŞLER
Beden gücüyle yapılan işlerin yapay zeka tarafından değiştirilmeyeceğini ve asıl paranın oralarda olacağını net bir şekilde görüyoruz. Yapay zeka beden ve aklın gerektirdiği işlerin yerine geçemiyor gibi görünüyor. AB’ya kamyon sürücülerimiz gidecek, beyaz yakalılarımız gidemeyecek.
8. GİRİŞİMCİLİK
AB’de 1 milyon kişi başına düşen büyük verimli girişimci sayısı yüzde 0.8, Amerika’da yüzde 5. AB artık girişimci üretemiyor. Bu girişimci ruh Türkiye'de var. Girişimci üretmemiz lazım ve girişimcilik fakültelerine ihtiyacımız var.
"Projeler alın, okulda sorumluluk üstlenin"
Anne babalara ilişkin tavsiyelerde de bulunan LC WAİKİKİ İnsan Kaynakları Genel Müdürü Bahattin Aydın, "Tavsiyem çocuğunuzu iyi tanıyın. Çocuğunuzun ne istediğine odaklanın" dedi. Aydın, "Öğrenci arkadaşlara da diyorum ki gerçekten ne istediğinizi iyi bilin. Bunu anlamak için şirketler ve şirketlerdeki işlerle irtibatlı olun. Staj programlarına gidin. Projeler yapın, okulda sorumluluklar alın, kulüp faaliyetlerine gidin" diye konuştu. "Kendi becerilerinizi çok yönlü olarak görmeye gayret edin" diyen Bahattin Aydın şunları kaydetti: "Ne istediğinizi bildikten sonra gerisi çok hızlı bir şekilde geliyor. Sizi mutlu eden şey önemli. Başarılıyım ama mutsuzum çok duyulan bir şeydir. Öyle olmasını istemem. Mutluyum ve başarılıyım bu ikisini beraber olması çok mümkün. Teknik becerilerin dil becerileriyle birleştirebilmek için pek çok şirket karma takımlar kuruyor ve farklı disiplinlerden gelen bireylere iş imkanı sunuyorlar. Bu yüzden, sözel puanlarla bir bölüm seçecek olan gençler teknolojiye yakın olabilecekleri ortamlar yaratmalılar. Mümkünse, eğitimlerine devam ederken, teknik bölümlerden dersler alabilecek ve çift ana dal yapacak üniversiteleri seçmeliler"
Sözel bölüm seçenler de yapay zeka alanında çalışabilecek
Bilgisayarlara komut vermek için insan zekası ve becerilerine olan ihtiyaç giderek daha da artıyor. “Prompt engineering”yükselen bir alan. Yapay zeka modellerini anlamak ve yazılım geliştirebilmek için takımlarda mühendisler ve yazılımcıların yansıra, psikoloji, filoloji ve dilbilim bölüm mezunlarının da bulunması gerekiyor. Yapay zeka modellerine farklı komutlar yazmak ve daha etkin içerik üretebilmek için yaratıcılığa ihtiyaç var. İnsanların düşünme ve davranma kalıplarını doğru analiz ederek bunu bilgisayarlara öğretebilen kişiler kurumlarda en çok aranan çalışanlar olacak.