Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), haziranda 2023 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladığı küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini yüzde 3’e revize ederken, enflasyonist baskıların azaldığına dair net işaretler gelene kadar merkez bankalarının faiz oranlarını yüksek tutmaları gerektiğini belirtti. Eylül Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımlayan OECD, faiz artırımlarına rağmen beklenenden daha güçlü bir gelişme gösteren ABD ekonomisinin bu yıl küresel ekonomideki büyümeyi destekleyeceğini ve zayıflayan Çin ekonomisinin gelecek yıl küresel ekonomide baskı oluşturacağını ifade etti. Raporda, “Küresel ekonomi 2023'ün ilk yarısında beklenenden daha dirençli kaldı. Ancak büyüme görünümü zayıf kalmaya devam etmekte. Para politikasının giderek daha görünür hale gelmesi ve Çin ekonomisinden beklenenden daha zayıf bir toparlanmayla 2024 yılında küresel büyümenin 2023'e göre daha düşük olacağı tahmin edilmektedir” denildi.
Almanya ve Arjantin küçülecek
OECD'nin 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin ekonomik büyüme öngörülerine yer verilen raporda, haziranda 2023 için yüzde 2,7 olarak açıklanan küresel ekonomide büyüme tahmini yüzde 3’e revize edildi. Küresel ekonomide büyüme tahmini 2024 için ise yüzde 2,9’dan yüzde 2,7’ye indirildi. Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine en doğrudan maruz kalan Euro bölgesine yönelik bu yıl için büyüme tahminini yüzde 0,9’dan 0,6’ya çeken OECD, Euro bölgesi için 2024 büyüme tahminini ise yüzde 1,5’ten 1,1’e indirdi. Almanya için 2023 büyüme beklentisini ise yüzde 0’dan yüzde eksi 0,2’ye indiren OECD, Alman ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,9 büyüyeceğini tahmin etti. Raporda ABD ekonomisi için 2023 büyüme tahmini yüzde 1,6’dan 2,2’ye, 2024 için yüzde 1’den 1,3’e yükseltildi. OECD, Çin ekonomisinin bu yılki yüzde 5,1 ve gelecek yıl 4,6 büyüyeceği tahminine yer verdi. OECD haziranda, emlak piyasasında sorunlar yaşayan Çin’in bu yıl yüzde 5,4, gelecek yıl ise yüzde 5,1 büyüme öngörmüştü. OECD, Almanya dışında yalnızca Arjantin'in bu yıl küçülmesini beklerken, Batılı ülkelerin kapsamlı yaptırımlar uyguladığı Rusya da dahil olmak üzere diğer tüm büyük sanayileşmiş ülkeler için büyüme öngördü.
2023'ün ilk yarısında gıda ve enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle manşet enflasyon pek çok ülkede düşmeye devam ettiğini belirten OECD, ancak gıda ve enerji gibi kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyonun henüz önemli ölçüde yavaşlamadığının, merkez bankalarının hedeflerinin oldukça üzerinde seyrettiğinin altını çizdi.
Türkiye için 2023 büyüme tahmini yüzde 3,6’dan yüzde 4,3'e yükseltildi
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türk ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme beklentisini yüzde 3,6’dan 4,3'e yükseltti. OECD raporunda gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 3,7’den 2,6’ya çekilirken, 2023 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 44,8’den 52,1’e yükseltildi. Enflasyonun 2024’te ise yüzde 39,2’ye ineceği öngörüldü.
Hükümetler ne yapmalı?
• Sıkı para politikası devam etmeli Enflasyonla mücadele için, altta yatan enflasyonist baskıların kalıcı olarak azaldığına dair açık işaretler oluşana kadar sıkı para politikasına bağlı kalınmalı.
• Maliye politikasının gelecekteki harcama baskılarına hazırlıklı olması gerekiyor Hükümetlerin yaşlanan nüfus, savunma, iklim değişikliği ve artan borç yükleriyle mücadeleyle ilgili gelecekteki artan harcama ihtiyaçlarını tanıyan ve bunlara yanıt veren güvenilir orta vadeli mali planlar tasarlamaları ve uygulamaları gerekiyor.
• Ticaret kısıtlamalarının azaltılması verimliliği ve büyümeyi artıracaktır Ticari entegrasyonun devam etmesi gerekiyor. Bu gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ekonomiler için uzun vadeli refahın önemli bir kaynağıdır. Ekonomik güvenliğe ilişkin endişeler, hükümetlerin, özellikle hizmet sektörlerinde, ticaret engellerinin azaltılmasına yönelik fırsatlardan yararlanmasını engellememelidir.