ESRA ÖZARFAT/BURSA
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ile birlikte gerçekleştirdiği ‘Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme Sertifika Programı’ ikinci mezunlarını verdi.
Törende konuşan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, 2023 yılından bu yana sektörün zorlu bir süreçten geçtiğine işaret ederek, “Sektörümüz, Türkiye ekonomisi içinde çevik yapısıyla en fazla dış ticaret fazlası ve istihdam sağlayan sektör olsa da küresel ve ulusal ekonomik koşullardan derinden etkilendi. Yüksek enflasyonun getirdiği maliyet artışları, işçilik enerji ve hammadde fiyatları, döviz kurunun geride kalmasıyla birleşerek Asyalı rakiplerimize avantaj sağladı. Fakat Bursa’nın İpekyolu’ndan başlayan köklü tekstil yolculuğu her dönem kendini yenileyerek farklı ürün ve üretim biçimlerini hayata geçirebilme becerisiyle devam etmiştir. Hızla değişen piyasa koşulları ve müşteri beklentilerine esnek, hızlı ve etkili çözümler sunabilen üretim yaklaşımıyla, günümüzün moda dili olan çevik üretim anlayışını da başarıyla benimsemiştir. Hammadde açısından kumaş zenginliğine sahip olan Bursa, bu üretim anlayışını destekleyen güçlü bir altyapıya sahiptir.” dedi.
“Türkiye, tasarım ve hızlı üretim avantajıyla öne çıkabilir”
Dünya genelinde üretimin yalnızca hızlı bir şekilde yapılması değil aynı zamanda tasarıma ve modaya da hizmet etmesi beklendiğini belirten Nüvit Gündemir, tasarımın önemine işaret etti. UHKİB olarak nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak, ilgili paydaşlar arasında işbirliğini geliştirmek ve uluslararası standartlarda eleman yetiştirmek amacıyla programı gerçekleştirdiklerini ifade eden Gündemir, “Özellikle ABD ve AB pazarlarında yaşanan vergi düzenlemeleri, Türkiye'nin tasarım ve hızlı üretim avantajıyla öne çıkabileceği bir dönemin kapılarını aralıyor. Ancak bu rekabet ortamında başarılı olabilmek için yalnızca üretmek yetmiyor; aynı zamanda üretimi yöneten, tasarımı ve Ar-Ge’yi merkeze alan bir yapıya dönüşmek gerekiyor. İşte tam da bu noktada, siz değerli öğrencilerimizin bu alanda donanımlı bireyler olarak sektöre kazandırılması büyük önem taşıyor. Moda tasarımı ve modelistlik eğitim programı kapsamında gösterdiğiniz emek, öğrenmeye olan isteğiniz ve ortaya koyduğunuz çalışmalar geleceğe dair en büyük umudumuz.” ifadelerini kullandı.