Merve YİĞİTCAN
Demir ve demir dışı metallerde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Sistem Alüminyum, ihracatta hedef büyüttü. Şu anda 60 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket, bu yıl sayıyı 70’in üzerine çıkarmayı hedefliyor. Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban, şirketin faaliyetlerine, hedeflerine ve sürdürülebilirlik çalışmalarına yönelik EKONOMİ’ye açıklamalarda bulundu.
6 yılda satışları 2,5 kat arttı
Şirket olarak mimari alandaki estetik ve yüksek performanslı çözümlerin yanı sıra otomotivden beyaz eşyaya, denizcilikten havacılığa kadar birçok sektöre özel sistemler geliştirdiklerini belirten Yerekaban, profil, kompozit panel, alüminyum biyet, dövme alüminyum parçalar ve aksesuar olarak 5 farklı ürünleri olduğunu, birçok sektörde kullanılan standart kutu ve boru profillere ağırlık verdiklerini aktardı. Bunların dışında müşteriye özel profilleri de endüstriyel profiller içinde ürettiklerini kaydeden Yerekaban, Tekirdağ Ergene’deki fabrikasında tam entegre tesislerinde yıllık 103 bin ton alüminyum profil üretim kapasitesine sahip olduklarını kaydetti. Son 6 yılda satışlarını 2,5 kat artırdıklarını dile getiren Yerekaban, “Şirket olarak 2022 yılını 310 milyon doların üzerinde ciro ile kapattık. Şu anda 60 ülkeye ihracat yapıyoruz. Öncelikli hedefimiz ihracat yaptığımız ülke sayısını 70’in üzerine çıkarmak. Özellikle İngiltere, Fransa, İsrail ve Türk Cumhuriyetleri’ni burada sayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Enerjisinin yüzde 25’i GES’ten
Sistem Alüminyum’un faaliyet gösterdiği demir ve demir dışı metaller sektöründe gündemin ana maddelerinden biri yeşil dönüşüm… Bu konuya ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Yerekaban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne yönelik hazırlıklarımız var, ancak yeni değil. Sürdürülebilirlik kuruluşumuzdan yana her daim gündemimizde olan bir konu. Bünyemizde yer alan Sürdürülebilirlik Direktörlüğü ile karbon ayak izini azaltmaya yönelik önemli çalışmalara imza atıyoruz. 2022 yılındaki yatırımlarımızın yüzde 20’sini GES’e ayırdık. Bugün harcadığımız elektrik enerjisinin yüzde 25’ini GES’ten karşılıyoruz. Öte yandan yeşil enerjinin alanımızda varlığını arttırmak ve gerekli önlemleri almak amacıyla geçtiğimiz yıl Sürdürülebilirlik Çalıştayı gerçekleştirdik. Sürdürülebilirlik stratejimizi belirlemek amacıyla 3 yıllık bir iş planı hazırlıyoruz. Bunların yanı sıra 2021- 2022 yıllarını kapsayacak şekilde su ve karbon ayak izimizin ölçümünü gerçekleştirdik. Sürdürülebilir bir gelecek için 2030 yılında karbon ayak izini yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında sıfır emisyon değerine ulaşmayı hedefliyoruz.”
“Sanayiciye nefes aldıracak kredilere ihtiyaç var”
Son zamanlarda sektörde 2 kritik konunun öne çıktığını söyleyen Yerekaban, bunların krediye erişim ve nitelikli işgücü ihtiyacı olduğunu vurguladı. Sektörün küresel rekabette öne çıkması için işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklerde, yetişmiş ve doğru personel istihdamının her daim önemli meselelerden biri olacağını dile getiren Yerekaban, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve bunun sonucunda ortaya çıkan enflasyon artışı ve kur krizi gibi önemli gündemlerin etkisi hala sürüyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan problemlerin yansımaları ne yazık ki ülkemizde de görülüyor. Bu noktada finansman konusu sanayiciler için başlı başına en önemli gündem maddesi. Doğru bir süreç yönetimi için; öne çıkan problemler dikkate alınarak sanayiciye nefes aldıracak kredilere ulaşım imkânı ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.