Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), her ay düzenlediği geleneksel toplantıların Ocak ayı oturumunda, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper’i ağırladı. “Sosyal Kalkınmada Girişimciliğin Rolü ve Özel Sektör Öğretisi” başlıklı bir konuşma yapan Alper, özel sektörün girişimcilik ekosistemine olan katkısını ve Sabancı Holding’in bu alandaki vizyonunu paylaştı.
Girişimciliğin ekonomik kalkınmadaki kritik rolüne dikkat çeken Alper, özel sektör ve girişimcilik ekosisteminin kadınların ekonomiye katılımını artırmak için iş birliklerini artırması gerektiğini belirterek kadın girişimciliğini destekleyen projelere yatırımın önemini vurguladı.
Sabancı Holding’in yatırım odaklı bir şirketler topluluğu olarak ekosistem yönetimine büyük önem verdiğini belirten Cenk Alper, “Var olan şirketlerimizi büyütürken, girişimcilik ekosistemini de bilinçli bir şekilde inşa etmemiz gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Sabancı ARF Almost Ready to Fly girişim hızlandırma programının yakında 4. döneminin başlayacağını ve programa Sabancı Topluluk çalışanları veya şirketleşmiş girişimcilerin başvurabildiğini anlatan Alper bugüne kadar doğrudan veya fon aracılığıyla toplam 75 girişime yatırım yaptıklarını kaydetti.
Bu yıl Türkiye çapında Sabancı Gençlik Seferberliği’ni başlattıklarını hatırlatan Alper önümüzdeki üç yıl içinde 34 ilde, 35 üniversitede, yurt dışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede, teknoloji ve etki merkezi açmayı planladıklarını ve 3 yılın sonunda da 30 bin gence ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Sabancı Holding’in kapsayıcı ve sürdürülebilir iş modellerini desteklemeye devam edeceğini belirten Alper, kadın girişimcilerin iş dünyasında daha güçlü yer alabilmesi için fırsat eşitliğini savunduklarını vurguladı. “KAGİDER gibi güçlü platformlarla iş birliği yaparak bu vizyonu paylaşmak bizim için hem büyük bir mutluluk hem de önemli bir sorumluluk” diyerek sözlerini tamamladı.
“Daha fazla kadın girişimci daha güçlü ekosistem”
KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu ise 2025’te de kadın girişimciliğini desteklemek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için projelere devam edeceklerini aktardı. Bezircioğlu, JP Morgan iş birliğiyle hayata geçirdikleri ve önümüzdeki iki yıl içinde 2 bin kadın girişimciye ulaşmayı hedefleyen “2000 Kadın Girişimci Akselerasyon Programı”nın, kadınların iş dünyasında daha güçlü bir yer edinmelerine yardımcı olacak önemli bir adım olduğunu vurguladı. SPK ile imzaladıkları protokolle, kadın girişimciler arasında finansal okuryazarlığı artırmayı hedeflediklerini belirten Bezircioğlu, ayrıca çok sayıda önemli uluslararası etkinlikte yer alacaklarını duyurdu.
KAGİDER’in 2025 programı yoğun
10-15 Mart 2025 tarihleri arasında, 43 kişilik bir heyetle BM Kadın Statüsü Komitesi (KSK) toplantıları için New York’a gideceğiz. Mayıs ayında ise Londra’da, KAGİDER Heyet Programı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yıllık Toplantıları’na katılacağız. Temmuz ayında Berlin’de düzenlenecek Globewomen Summit’te yer alacağız. Kasım ayında ise Atina’da gerçekleştirilecek olan 72. FCEM Dünya Kongresi’nde yer alacağız. Bu etkinlikler kadın girişimcilerin uluslararası arenada daha fazla fırsata ulaşmalarına olanak sağlayacak.