Necla DALAN
PepsiCo Türkiye, sürdürülebilirlik odaklı projelerini Manisa Fabrikası’nda hayata geçirdiği tesis ise farklı bir boyuta taşıdı.
PepsiCo Türkiye, Manisa fabrikasında kurduğu biyometanizasyon tesisi ile organik atıklardan biyometan üretti. Türkiye’de ve PepsiCo’nun küresel yapılanması bir ilk olan tesiste yıllık 10 bin ton patates, cips, nişasta, yağ, arıtma çamurları ve benzeri parçalanabilir atıktan elde edilecek biyometan gazıyla Manisa Fabrikası’nın doğalgaz ihtiyacının yüzde 30’u karşılanacak. Yıllık ortalama 1237 ton sera gazı emisyonu azaltımı yapılabilecek. Bir başka ifadeyle yaklaşık 55 bin ağaç ile temizlenebilen 566 bin metreküp doğalgaz tüketimi kaynaklı sera gazı emisyonuna karşılık gelen bir emisyon azaltımı sağlanacak. PepsiCo Türkiye, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 250 milyon TL’si güneş enerji panelleri, 100 milyon TL’si biyometanizasyon tesisi olmak üzere; yenilenebilir enerji kaynaklarına 350 milyon TL yatırım gerçekleştirmiş oldu.
Tesisin 3 Kasım’daki resmi açılışı için gittiğimiz Manisa’da PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, PepsiCo Türkiye Fabrikalar Direktörü Alper Ayberk, PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü Esra İren ve PepsiCo Türkiye Manisa Fabrika Müdürü Gökhan Saray ile sohbet ettik.
“Diğer fabrikaların atıklarını da değerlendirmek istiyoruz”
Türkiye’deki fabrikalarında organik atıklardan elektrik ürettiklerini hatırlatan Evrim Şen, “Manisa fabrikamızda elektrik değil doğalgaza emsal biyometan üretecek ileri teknoloji ve mühendislik içeren bir sistemi ilk kez uyguladık. Böylece organik atıklarımızdan yüzde 99 safl ıkta biyometan gazı ürettik. Bu işlem sayesinde ürettiğimiz biyometanı üretim hatlarımızda doğal gazın yerine yakıt olarak kullanılabiliyoruz. Türkiye’de ve PepsiCo ekosisteminde bir ilk olan projenin ülkemizde ve dünyada diğer şirketlere de ilham vereceğine inanıyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında yenilenebilir enerji kaynaklarına 350 milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Farklı şirketlerin atıklarını da bu tesiste değerlendirmeyi planladıklarını dile getiren Şen, şöyle devam etti: “Diğer fabrikalarımıza da bu sistemi uygulamayı hedefl iyoruz. Dışarıdan atık almak için bakanlığa başvurduk. Fizibilite yapılıyor. Çevresel izinleri bekliyoruz. Manisa fabrikamızın yakınındaki diğer fabrikalarla görüşmeye başladık. Endüstriyel simbiyoz ile iş birlikleri geliştireceğiz. Başkasının atığı bizim hammaddemiz olacak. Planımız, gerekli izinler çıktıktan sonra 2024’te endüstriyel simbiyoz ile biometan üretmeye başlamak. Böylece tükettiğimiz doğal gazın yüzde 40’ını aşan kısmını bu yolla karşılayabileceğiz.”
Globalde Portekiz’e örnek oldu, İngiltere de inceliyor
Evrim Şen, Türkiye’de üç yiyecek, üç içecek fabrikaları olduğunu anlattı. Diğer iki yiyecek fabrikasında biyometanizasyon tesisi yatırımı planladıklarını kaydeden Şen, önümüzdeki beş yıllık planlarında yer alan bu yatırımı öne çekmeyi değerlendirdiklerini vurguladı. Türkiye’nin PepsiCo için yatırım ülkesi olduğunu dile getiren Şen, tüketim açısından bir talep düşüklüğü görmediklerini, kapasite artırımına yönelik planlar yaptıklarını da sözlerine ekledi. Bu arada PepsiCo Türkiye’nin biyometanizasyon tesisi globalde diğer ülkelere de örnek oldu. Evrim Şen’in verdiği bilgiye göre, Portekiz’de de tesis kurulması için çalışmalar başladı. Şen, “İngiltere’de de bu proje konuşuluyor. Avrupa dışında ülkeler de değerlendiriyor” dedi.
Zeynel Kılınç: İkinci yüzyılda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak açılışını yaptığımız ilk yatırım
Tesisin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, son 20 yılda ülkemizin sunduğu güven ve istikrar ortamı sayesinde uluslararası doğrudan yatırımlar açısından büyük bir atılım yaptığına, bu süre zarfında Türkiye’ye 250 milyar dolar mertebesinde yatırım geldiğini ifade etti. Bu yatırımlar içinde enerji sektörünün başat bir rol oynadığına dikkat çeken Kılınç, “Biyometanizasyon tesisinin açılışı, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında yani yatırım yüzyılında ofis olarak açılışını yaptığımız ilk yatırım” dedi. Bu tesis gibi yenilikçi ve sürdürülebilir yatırımları desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Kılınç sözlerini şöyle sürdürdü. “Dünyanın dört bir köşesinde mevcut ofislerimiz vasıtasıyla yeni uluslararası yatırımcılara ulaşarak Türkiyemizin cazip sektörlerde yatırım ortamlarını anlatarak uluslararası sermayeyi Türkiye’ye dahil etmeye çalışıyoruz. Ülkemizin yatırım ortamına güvenerek yatırım yapan PepsiCo ailesini tekrardan tebrik etmek istiyorum.”