ANKARA / EKONOMİ
Bilişim şirketi MİA Teknoloji, Gazi Üniversitesi ile birlikte gülüş estetiği ve diş eti sağlığı alanında yapay zeka destekli bir sistem geliştirdiğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, termal kamera görüntüleriyle diş eti iltihabı değerlendirilecek. Ayrıca, diş etlerinin göründüğü gülümseme (gummy smile) de yine yapay zeka destekli bir sistemle analiz edilecek. İki projede gülümseme tedavisi ve diş eti iltihabında kişiselleştirilmiş tedaviye imkan sağlayacak.
Açıklamada, Doç. Dr. Zeynep Turgut Çankaya liderliğinde yürütülen çalışmanın periodontoloji alanında bu konudaki ilk bilimsel çalışmalar olduğu, klinik süreçleri hızlandırırken, hasta memnuniyetini artırmasının hedeflendiği vurgulandı. MİA teknolojinin bilişim sektöründe saha gereksinimlerine yönelik pratik yazılım ürünleri geliştirdiği ve kamu ile özel sektörde çok sayıda kuruluşa hizmet verdiği hatırlatılan açıklamada, sağlık sektöründe de çözümler geliştirdiği belirtildi. Bu kapsamda, “gummy smile” olarak bilinen diş eti görünümü-gülümsemesi iyileştirilmesi ile diş eti iltihabına yönelik teşhiste yapay zeka destekli bir çözümünün üzerinde çalışıldığı kaydedildi.
800 hastanın algoritmaları kullanıldı
Projenin, TÜBİTAK 1505 Üniversite Sanayi İşbirliği Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandığı, Gazi Üniversitesi’nden Zeynep Turgut Çankaya’nın yürütücü, MİA Teknolojinin de müşteri kuruluş olarak yer aldığı hatırlatılan açıklamada, çözümün kişiselleştirilmiş tedaviye de imkan sağlayacağı vurgulandı. MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Beltekin çalışmaya yönelik yaptığı değerlendirmede, bu aşamada diş eti gülümsemesi olan 800 hastanın derin öğrenme algoritmaları kullanılarak değerlendirildiğini belirterek, “Elde ettiğimiz sonuçlar, yapay zeka ile hızlı ve doğru teşhis yapılabildiğini gösteriyor. Ayrıca bu yöntemlerle her hastanın kendine özgü diş yapısı dikkate alınarak kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturulabiliyor. Böylece hastalara uygulanan aşırı tedavilere en doğru alternatif olabilecek tedavi şekillerini sunabiliyor. Bu proje ile gelişmeyi planladığımız ‘Gummysmile Mobil App’in halihazırda gülme tasarımı için kullanılan diğer mobil app’lerden farkı, gummy smile varlığını tek başına ele alarak giderilmesi için diş etine yönelik tedavi sonuçlarını yine sadece diş etinin görünen kısmındaki değişiklikle görselleştirme imkanı sağlanacak olmasıdır” dedi.
■ Testlerde %98 doğruluğa ulaştık
‘Makine Öğrenmesinin Diş eti İnflamasyonuna ait Termal Görüntülerde Kullanılması’ başlıklı araştırma kapsamında ise kızılötesi termal görüntüleme teknolojileriyle elde edilen görüntülerden diş etlerindeki inflamasyonun değerlendirilmesini yapay zeka ile gerçekleştirdiklerini anlatan Beltekin “Bu araştırmamızda da literatür kaynaklarına göre ilk kez ağız solunumu yapan hastaların termal görüntüleri hem klinik indekslerle hem de yapay zeka algoritmalarıyla analiz edildi. Erken teşhis imkanı sunan bu yöntemin toplum sağlığına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Beltekin, dişeti gülümsemesine yönelik çözümlerinin testlerinde yüzde 98’in üzerinde doğruluğa ulaştıklarını, gingival inflamasyon tespitinde ise yapay zeka algoritmaları yüksek doğruluk oranlarıyla klinik ölçümlerle uyumlu sonuçlar verdiğini kaydetti.