Yener KARADENİZ
Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, bundan sonraki dönemde yurtdışına ağırlık vereceklerini belirterek, bu yılın tamamında yurtiçinde 3, yurtdışında ise 50 mağaza açacaklarını söyledi. Yılmaz, “Ağırlığımız artık yurtdışı. Ciroda 40 olan yurtdışının payını önümüzdeki yıl yüzde 45, 2025’te ise yüzde 50’ye ulaştıracağız” dedi. Geçen hafta Antalya’da gerçekleştirilen ‘Plastiksiz Kaş Projesi’nin tanıtımında sorularımızı yanıtlayan Yılmaz, bu yılı 25-30 milyon dolar yatırım ve 15 milyar TL ciro ile kapatacaklarını söyledi. Söz konusu satış rakamı geçen yılın yüzde 90 fazlası anlamına geliyor. Yılmaz, adet olarak ise satışların geçen yılın yüzde 20 yukarısında seyrettiğini belirtti.
Hindistan’a online ile giriyor
1996 yılında ilk yurtdışı satış noktasını Almanya Münih’te açan Koton bugün Türkiye ile birlikte 30’dan fazla ülkede 470’e yakın mağaza ile hizmet veriyor. Söz konusu rakam yıl sonunda 500’ün üzerine çıkacak. Birçok ülkeye ise online ticaret ile giriş yaptıklarını dile getiren Yılmaz Yılmaz, “E-ticaret ile birlikte bu sene 65 ülkeye ulaşmış olacağız. E-ticaret çok büyük bir büyüme fırsatı sunuyor. Marka iyi ise her yerde mal satabilirsiniz. Hindistan’a e-ticaret ile girdik. Endonezya ve Kanada ile de hem e-ticaret hem de fiziki mağaza için görüşüyoruz. Çok iyi bir dönemdeyiz, keyfimiz yerinde. Katma değer yaratmaya ve Türk bayrağını dünyanın bir çok yerinde dalgalandırmaya devam ediyoruz” dedi.
Yurtdışı tedarik yüzde 20’de
Tedarik konusunda ise Yılmaz, şöyle konuştu: “Sonuçta biz bir ticari işletmeyiz. Gerektiği zaman çok tercih etmesek de yurtdışından da mal almak durumda kalıyoruz. Şu anda yurtdışı tedarik oranımız yüzde 20. Önümüzdeki sene de çok üstüne çıkacağını düşünmüyorum. Yüzde 20-25 civarında olur. Daha casual markalar daha basit ürünleri Uzakdoğu’da yaptırabiliyorlar ama biz o kadar casual bir marka değiliz. O nedenle belirli üretim tiplerini Türkiye’de yaptırmamız gerekiyor.” Yine gelişmelerin hazır giyim ürünleri fiyatlarına etkisi konusunda ise Yılmaz, “Biz maliyet enflasyonunu baskılıyoruz. Yıldan yıla yüzde 30’un altında bir fiyat artışı olacak önümüzdeki kış sezonu ürünlerinde. Bunun için çok uğraştık. Müşterinin haklı olarak fiyat hassasiyeti var biz de bunun için çalışıyoruz ve bin türlü yeni yöntem ile maliyet ve marjımızı makul bir seviyede tutuyoruz” diye konuştu.
Her yıl 10 bin farklı model
Her yıl 10 bine yakın yeni model çıkaran Koton, ünlü isimler ile de yine en fazla koleksiyon yapan markalardan biri. Geçen yıl bu kapsamda 7 farklı koleksiyon çıkaran markanın kadın ürünleri satışı içinde söz konusu koleksiyonların payı yüzde 30’a çıkmış durumda. Öte yandan Koton'da kadın ürünlerinin toplam satışlar içinde payı yüzde 55 seviyesinde iken söz konusu oran çocuk kategorisinde yüzde 15 ve erkek kategorisi de ise yüzde 30 seviyesinde bulunuyor.
"En zor bulunan şey öngörülebilirlik"
Son dönemde artan kur ile ilgili de konuşan Yılmaz, “Dolar kaçıyor biz kovalıyoruz. Biz kurda hızı artıştan yana değiliz. Stabil olması lazım. Enfl asyona paralel bir şekilde ilerlemesi önemli. Yoksa öngörülemez bir durum oluyor. Doların kurunu öngöremediğimiz zaman aslında cironun da yüzde 50’sini öngörememiş oluyorsunuz. Bizim için en önemli şey öngörülebilirlik. Faizi bilmemiz, kur ile ilgili doğru bir tahmin yapabilmemiz ve talep ile ilgili bir tahminde bulunabilmemiz lazım. Bunların hepsi dönüp dolaşıp öngörülebilirliğe geliyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da öngörülebilirlik son dönemde en zor bulunan şey” diye konuştu.