BESTENİGÂR KARA / MARMARİS
Bal ve arı ürünleri şirketi Balparmak, yeni geliştirdiği analiz yöntemiyle Türkiye’nin çam balı ihracatını yüzde 30 artıracak. Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak “Avrupa’daki laboratuvarlar, çam balı için ‘Çiçek Balı Analiz Yöntemini’ kullanıyor ve bu yöntem şeker oranını olduğundan yüksek gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye’nin ihraç edeceği ballar gümrükten geri dönüyor. Yeni analiz yöntemimizi Avrupa kabul etti” dedi.
8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi esnasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Altıparmak, çam balının, Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik bal ihracatında yaklaşık 90’lık bir paya sahip olduğunu söyledi. Dünya çam balı üretiminin yüzde 95’inin Türkiye’deki kızılçam ormanlarında yaşayan Anadolu Bal Arısı tarafından gerçekleştirildiğini ve yeni analiz yönteminin TSE standartlarına girdiğini aktaran Altıparmak “AR-GE merkezimize 10 milyon doları aşkın yatırım yaptık. Euromonitor verilerine göre dünyanın ilk 10 bal paketleme firmasından biriyiz. Bu şirketler arasında Balparmak dışında bilimsel çalışmalar yapan ticari bir firma yok” diye konuştu. Yıllık cirosunun yaklaşık yüzde 4’ünü AR-GE çalışmalarına ayıran Balparmak, bir ürünü 833 farklı parametrede tahlil edebiliyor.
Gelecek yıl kuruluşunun 45. yıldönümünü kutlayacak olan şirket, toplamda 44 bin metrekarelik alana sahip paketleme tesisinde üretim gerçekleştiriyor. Yıllık 32 bin ton bal işleme kapasitesi olan Balparmak’ın Türkiye’deki pazar payı ciroda yüzde 42; tonajdaysa yüzde 23’e ulaştı. 2024’te satış hacmini önceki yıla göre yüzde 20 artıran firma, Balparmak ve Apitera markaları altında 64 ürünü tüketiciyle buluşturuyor. Yılı 3 milyar liralık ciro ile kapatmaya hazırlanan şirket, 2025’te 5 milyar liralık ciro elde etmeyi hedefliyor. Bu yıl 6 bin 500 ton bal işleyen firma, gelecek yıl söz konusu rakamı 7 bin 500 tona yükseltmeyi planlıyor. İhracatta katma değer yaratmayı hedeflediklerini söyleyen Altıparmak “İhracatımızı fason üretim yerine kendi markamızı büyütecek şekilde kurguluyoruz. İhracatımızın cirodaki payını yüzde 30’lara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
En büyük sorun hileli ürünler
Altıparmak, sektörün yaşadığı en büyük sorunun hileli ürünler olduğunu belirtti. “Piyasadaki balların marka adedi olarak yüzde 75-80’i; tonaj olarak yüzde 50’sinden fazlası hileli. Bugün kilosu 70-80 liradan bal satılıyor. Doğal balın arıcıdaki fiyatı bile bu rakamın çok üstündedir” diyen Altıparmak “Sanayiciler olarak hileleri yakalamak için analiz tekniklerimizi geliştiriyoruz. Balparmak olaraksa elimizdeki bilgileri, sektör, bakanlıklarımız ve dünya laboratuvarlarıyla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Arıcı sayısı her yıl yüzde 10 düşüyor
Altıparmak, son yıllardaki yangınlardan kaynaklanan çam balı rekolte kaybının yüzde 20 civarında olduğunu söyledi. “Nielsen verileri ve sektör tecrübeme göre Türkiye’de 4 milyon adet arılı kovan bulunuyor. Kovan başı 15 kilogram verimlilikle 60-70 bin ton civarında gerçek bal rekoltesi olduğunu tahmin ediyorum” diyen Altıparmak “Türkiye’de arıcı yaş ortalaması 55’i buldu. Gençler ve kadınlar sektöre kazandırılmalı. Maliyetlerin de etkisiyle son beş senedir arıcı sayısı yıllık olarak yüzde 10 düşüyor. Devlet arıcılara yönelik mazot desteği vermeli” ifadelerini kullandı.