Necla DALAN
Barsan Global Lojistik (BGL), 1982 yılında gümrükleme ile sektöre giriş yaptı. Yaptığı yatırımlarla lojistik hizmetlerinin tümünü kapsayacak şekilde büyüyen BGL, bugün 65 ülkede, 150’den fazla lojistik merkezi ve genel müdürlükle faaliyet gösteren, otomotivden ilaca, tekstilden elektroniğe her sektörden dünyanın önde gelen şirketlerine hizmet veren global bir oyuncuya dönüştü. Şirketin önümüzdeki dönemde 20 ülkede daha ofis açma planı var.
‘En büyük olmak için önümüzde engel yok’
BGL, Hollanda’nın Rotterdam kentinde kuruluşunun 41’inci yıldönümünde geldiği noktayı anlatmak için bir basın toplantısı düzenledi. “Neden Rotterdam” derseniz; Port of Rotterdam, dünyanın en büyük 11’inci, Avrupa’nın en büyük limanı. Yıllık 63 milyar Euro’luk katma değer yaratıyor. Nehir, kara ve tren yoluyla ulaşım imkanı sunan liman Avrupa’nın en büyük aktarma merkezi konumunda…
Kuzey Batı Avrupa’nın en büyük konteyner kapasitesine sahip. BGL’nin de Rotterdam’da önemli depolama yatırımları var. Rotterdam’daki toplantıda BGL Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ; İcra Kurulu Üyesi Hakan Kölemenoğlu, ABD CEO’su Uğur Aksu, CFO Buğra Sözüçetin, Avrupa Bölge CEO’su Tolga Günel, Hollanda Operasyonlar Müdürü Deniz Atmaca, Hollanda Bölge Direktörü Fatih Özdemir ve Belçika Bölge Direktörü Mehmet Günaydın ile birlikte hem geldikleri noktayı hem de önümüzdeki döneme ilişkin hedefl erini aktardı. Çaptuğ, sözlerine “Bugün burada olma nedenimiz, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, entegre lojistik hizmetlerini global ölçüde karşılayabilen, dünya gayrisafi milli hasılasının yüzde 95’ine sahip geniş bir coğrafyada yapılanmış ilk ve tek Türk şirketi olmanın haklı gururunu sizlerle paylaşmak” diyerek başladı. 41 yıl önce yola çıkarken hayal ettikleri ve hedefl edikleri noktaya ulaştıklarını kaydeden Çaptuğ, “İstikrarlı bir biçimde yatırımlarımızı tamamladık. Lojistik sektörüne yön veren global bir dünya markası haline geldik. Bundan sonra dünya lojistik pazarının en önemli oyuncusu olmak için önümüzde hiçbir engelimiz kalmadı” diye konuştu. ABD’den Çin’e, Avrupa’dan Asya’ya çok geniş bir coğrafyada entegre lojistik hizmetler veren bir dünya markası olduklarını ifade eden Cengiz Çaptuğ, şöyle devam etti: “41 yıl önce başlayan yolculuğumuz bugün uluslararası kara, deniz, hava ve demiryolu nakliye ağını kapsıyor. Diğer sektörlerin varlığını sürdürebilmesi açısından olmazsa olmaz bir sektör. Biz de gümrüklü, gümrüksüz depolama, gümrükleme, iç nakliye ve dağıtım olmak üzere entegre lojistik hizmeti veren küresel bir şirketiz. Temel stratejimiz, dünyayı koruyan, çalışanları için en güvenli iş ortamına, müşterileri için en güvenilir sistemlere ve hizmet kalitesine sahip bir çözüm Öte yandan dijitalleşen dünyada teknoloji birinci önceliğimiz. Bu alandaki yatırımlarımızı kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Kendi yazılımlarımızı kullanıyoruz. Bunun da başarımızda önemli katkısı var.”
Hızlı büyüyen ABD’nin cirosu Türkiye’yi geçti
Cengiz Çaptuğ’un verdiği bilgilere göre BGL, cirosunun yüzde 75’ini yurtdışı operasyonlardan yapar hale geldi. Şirketin en büyük pazarı Avrupa ve burada 23 ülkede depolama hizmeti veriyor. Son dönemde şirketin ABD operasyonları çok hızlı ve başarılı bir şekilde büyüdü. Öyle ki ülkedeki en büyük 30 lojistik şirketi arasına girdi. ABD’nin cirosu Türkiye’yi geçti. BGL’de toplam 4.200’ün üzerinde kişi çalışıyor. Çaptuğ, her yıl işe dünya genelinde 250 kişi aldıklarını belirterek, “Gençlerimizi yetiştirmek üzere işe alıyoruz. Yurt dışı lojistik merkezlerimiz pırıl pırıl gençlerimize emanet. Bizim en önemli kaynağımız çalışanlarımız” diyor.
EYT ile şoför sıkıntısı büyüdü, vize için randevu alınamıyor
Cengiz Çaptuğ, lojistik sektöründe ciddi anlamda şoför sıkıntısı çekildiğini anlattı. EYT ile birlikte emekli olan şoförlerin yerine yenilerinin gelmediğine dikkat çeken Çaptuğ, şoförler için vize randevusu almakta da sıkıntı yaşandığını vurguladı. Çaptuğ, dünya genelinde sektörde yaşanan sıkıntıları ise şöyle sıraladı: “Dünyadaki faiz artışlarına paralel olarak yaşanan emtia azalışı ile birlikte lojistik sektöründe bir miktar yavaşlama oldu. Dünyanın hemen her yerinde lojistik sektörüne yönelik talepler azaldı. Bu durum da navlun fi yatlarının düşüşüne neden oldu ve piyasada kıran kırana bir rekabet ortamı oluştu. Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle güzergâh değişiklikleri de bir sorun olarak karşımıza çıktı. Ayrıca süren ambargolar da sektörü olumsuz etkiledi.”