Hüseyin GÖKÇE
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen uluslararası un kongresinde konuşan başkan Haluk Tezcan bu yıl yağışların iyi gittiğini belirterek rekolte beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi. Tezcan yakında açıklanması beklenen buğday taban fiyatı için üreticiyi koruması yanı sıra sanayici içinde dengeleyici olması temennisinde bulundu. Haluk Tezcan sözleşmeli tarımın oldukça önemli olduğunun altını çizerek "kendi buğdayımızla da ihracat şampiyonluğumuzu canlandırabiliriz" değerlendirmesini yaptı.
Türk un sanayicisinin son 9 yıldır dünyada ihracat liderliğini elinde bulundurduğunu belirten Haluk Tezcan, içinde bulunulan konjonktürde buğdayın hiç olmadığı kadar öneme sahip olduğunu bildirdi. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde büyük bir su krizi beklentisi bulunduğunu söyleyen Tezcan, buğday üretimin artırılmasının zorunlu olduğunu aktardı.
Burada hem sanayici hem de üreticinin önünü sözleşmeli tarımın aydınlatacağının altını çizen Tezcan, “Gıda sanayisinin vazgeçilemez bir unsur olduğu gerçeğinden yola çıkarak ilerleyen dönemlerde gıda krizinin önüne geçmek adına biz sanayiciler olarak yolumuzun Tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği olduğunu biliyoruz” dedi.
“İhracat şampiyonluğunu taçlandırabiliriz”
Sözleşmeli tarımla üretime hammadde sağlanabilecek yüksek bir potansiyel bulunduğuna vurgu yapan Tezcan, “Ekim alanlarımızı genişleterek üretimimizi potansiyelimiz ölçüsüne getirebilirsek, kendi buğdayımızla da ihracat şampiyonluğumuzu taçlandırabiliriz” dedi.
Bu yıl yağışların da etkisiyle iyi bir rekolte beklendiğini ifade eden Haluk Tezcan, “Ülkemiz 20 milyon tonu geçen bir üretim gerçekleştirirse, kendi dengesini sağlamış olacaktır” şeklinde konuştu.
“Taban fiyat çiftçiyi korumalı, sanayici için de denge olmalı”
Bir süre sonra açıklanacak buğday taban fiyatının önemine işaret eden Tezcan, “2022 sezonunda açıklanan buğday alım fiyatı ve verilen prim desteği ile güçlenen üretim politikamıza ek olarak bu sezon yakın zamanda getirilen hububattaki gümrük vergisi hasat öncesi çiftçilerimizin oldukça mutlu etti. Bizde sanayiciler olarak üretimin artması dünyada ve ülkemizde yaşanan fiyat gerilemelerinden dolayı oldukça memnunuz. Devletimizin açıklayacağı bu sezonda geçerli olacak taban fiyatının da yaşanan ekonomik dalgalanmalardan çiftçimizi koruyacak ve biz sanayiciler için piyasa fiyatlarında dengeliyi bir unsur olacağını beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katkılarıyla süresi uzatılan tahıl koridoru anlaşmasının piyasalara güven vereceğine dikkat çeken Tezcan, “Bizler sektör liderleri olarak, Dünyadaki mevcut sayısal birinciliğini devam ettirmek, Ulusal sanayimizin rekabet gücünü artırmak adına politikalar geliştirerek, bunları gerçekleştirecek altyapı ve araçları oluşturmaya katkı sağlamak adına beraber hareket etmeli ve iş birliklerimizi arttırmalıyız” dedi.
Muhalefet buğday alım fiyatı için 11,5 lira önerdi
Canan SAKARYA
Çiftçi hububat alım fiyatlarının açıklanmasını beklerken CHP ve İYİ Parti Çukurova’da hasadın başladığı buğday da alım fiyatının 11 ile 11.5 lira arasında, fark priminin ise 1.5 lira olması gerektiğini bildirdi. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Adana’da hasadın başlamasına rağmen hala ortada açıklanmış bir fiyat bulunmadığını belirterek, “Seçim falan demeyin buğday fiyatını bir an önce ilan edin. Buğday fiyatı 11,5 liranın fark primi de 1,5 liranın altına düşmemeli” dedi. Öztrak, alım fiyatının gecikmesiyle zor durumdaki çiftçinin elindeki ürünü tüccara kaptıracağını belirterek, iktidarı “Hasat zamanı gümrük kapılarını açıp çiftçimizi ithalat sopasıyla dövdü. Benim çiftçim dayak yedi, elin çiftçisi para kazandı. Bu dönemde, pamuk ithalatına 30 milyar dolar, buğday ithalatına 26 milyar dolar, ayçiçeği ithalatına 7,5 milyar dolar, mercimek ithalatına 3,6 milyar dolar, şeker ithalatına 1,2 milyar dolar ödendi. Saray Hükümetleri döneminde toplam 144 milyar dolarlık tarım ürünü ithalatı yapıldı. Türkiye’nin ürettiği buğday kendine yetmiyor. Üretim açığı her yıl 10 milyon ton buğday ithalatıyla kapatılıyor” dedi.
Makarnalık buğday 12, 2 lira olarak açıklanmalı
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise İYİ Parti olarak yaptıkları saha araştırmaları ve hesaplamalar neticesinde, 2023 yılına ilişkin ekmeklik buğday fiyatının 11 lira ve 1,5 lira fark primi, makarnalık buğday fiyatının ise 12,2 lira 1,5 lira fark primi olarak açıklanması gerektiğini belirtti. Zorlu, “Bir önceki yıl yaşanan kuraklık, düşük fiyat, tarımsal ürün girdi fiyatlarının normal enflasyon fiyatlarının nerdeyse 1,5 katı üzerinde seyretmesi, çiftçilerimizi oldukça zor durumda bırakmıştır. Siyasi iktidar bunları telafi etmek yerine, çiftçi ve köylülerimizi ezdirmeye devam etmektedir. 2023 yılına ilişkin ekmeklik buğday fiyatının 11 lira, makarnalık buğday fiyatının ise 12,2 lira olarak açıklanması gerekiyor” dedi.