Rekabette zorlanan emek yoğun sektörlerde, planlı yabancı işçi istihdamına yönelik talepler artıyor. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, konunun TİM Delegeler Çalıştayı’nda da gündeme geldiğini belirterek, birçok sektördeki birlik başkanının “farklı ülkelerden, işgücü ithal etmeye başlayalım” önerisi sunduğunu bildirdi.
Kimi sektörlerde, bu eğilimin arttığını ve yabancı çalıştırılmaya başlandığını ifade eden Gültepe, “Çalıştayda konuyu dile getiren başkanlardan biri, eleman bulamadığı için Özbekistan’dan 10-15 kişi getirdiklerini ve barınmaları için lojman vererek işbaşı yaptırdıklarını söyledi” dedi. Gültepe, bu konuda ilgili bakanlıklarla birlikte, planlı bir çalışma gerektiğini kaydetti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı ekim ayında yüzde 3,6 artışla 23,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapan sektörler arasında otomotiv 3,5 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, kimya sektörü 2,47 milyar dolar ile ikinci oldu. Sektörün ihracatı ilk 10 ayda yüzde 2,7 artışla 26 milyar dolara ulaştı.
Kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında, plastikler ve mamulleri ihracatı 819 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 442 milyon dolarla mineral yakıtlar ve ürünler, üçüncü sırada 240 milyon dolarla anorganik kimyasallar yer aldı.
İlk 10’da yer alan diğer sektörler 153 milyon dolarla ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, 138 milyon dolarla ‘kauçuk, kauçuk eşya’, 134 milyon dolarla ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, 114 milyon dolarla ‘eczacılık ürünleri’, 108 milyon dolarla ‘muhtelif kimyasal maddeler’, 66 milyon dolarla ‘organik kimyasallar’ ve 45 milyon dolarla ‘yapıştırıcılar, tutkallar’ oldu.
“Öncelik devlet desteğine ve finansmana erişimde kolaylıklara ihtiyacımız var”
Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, şimdiye kadar en yüksek ekim ayı ihracatının yaşandığını belirtti. Karadeniz, “İşletmelerin küresel pazarda rekabet edebilmeleri ve ülkelerin ekonomik refahını artırabilmeleri için ihracata verilen önem giderek artıyor. Bu nedenle, ihracatın işleyişini anlamak ve bu alanda doğru adımlar atmak işletmeler ve ülkeler için kritik bir öneme sahip” dedi.
Çatı kuruluş PLASFED olarak sektörde faaliyet gösteren işletmelerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Ömer Karadeniz, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri anımsatarak bu ortamda Türkiye ekonomisinin tüm olumsuzluklara rağmen, inovasyon, üretim, yatırım, istihdam ve ihracata odaklı politikalarla gücünü artırmaya devam ettiğini söyledi.
Türkiye ihracatının her daim desteklenmesini istediklerini ifade eden Karadeniz, “Sektörümüz ekonomik iyileşme sürecinde öncelikle devlet desteğine ve finansmana erişimde kolaylıklara ihtiyaç duyuyor. Hedeflerimize ulaşabilmek adına plastik sanayicileri olarak çok çalışmaya devam edeceğiz” dedi.