ALİ ŞAHİN
Yüzey teknolojileri ve ince film kaplamalar alanında çalışan Oerlikon Balzers, geliştirdiği çözümlerle müşterilerinin mevcut üretim süreçlerini iyileştirmeyi amaçlayan ve bu alanda sektör lideri olan küresel bir şirket olarak yoluna devam ediyor. Dünya genelinde 37 farklı ülkede müşterilerine hizmet verdiklerini belirten Oerlikon Balzers Türkiye Genel Müdürü Uğur Urkut, “Türkiye’de yaklaşık 17 yıldır Bursa’daki kaplama tesisimizde faaliyet gösteriyoruz. Otomotiv, beyaz eşya, havacılık, makine-metal, medikal, ambalaj sektörü gibi birbirinden farklı sektörlerde müşterilerimizin süreçlerine değer katıyoruz. Fiziksel buhar biriktirme (PVD) yöntemi ile pazara sunduğumuz kaplamaları daha çok “BALINIT ® “ , “BALIQ®” gibi markalarımız altında yapıyoruz” dedi.
“Ar-Ge’ye yüksek kaynak ayırıyoruz”
Son yıllarda finansal piyasalardaki dalgalanmaların başta otomotiv sektörü olmak üzere bazı sektörlerin geçirdiği yapısal dönüşüm, pandemi süreci ve bölgesel savaşlar derken hiçbir firmanın ön göremeyeceği, çok farklı bir kriz ve belirsizlik ortamı yaşandığını vurgulayan Urkut, “Yurt içi ve yurt dışında yaşanan tüm bu belirsizliklere rağmen 2023 yılı sonu itibarı ile uzun vadeli hedefl erimizden sapmadan başta çalışanlarımız ve müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızı memnun edecek bir noktaya doğru emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. Yüksek teknoloji şirketi olarak Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yanı sıra yeni yatırımlara da çok yüksek kaynak ayırdıklarını hatırlatan Urkut, “Çok özgün, yüksek verimlilik içeren ve yenilikçi yüzey çözümleriyle müşterilerimizin iş süreçlerine katkı yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda bu sene içinde özellikle mikrotakımlara yönelik çözümlerimizi sunmaya başladık. 2024 yılı için de bugüne kadar Türkiye’de hiç yapılmamış çok özgün çözümlerimizin yatırımlarına şimdiden yol verdik” diye konuştu.
“Doğru takımlandırma, uygun kaplama önemli”
Takım tezgahlarının birçok endüstride kullanıldığına vurgu yapan Urkut, “Takım tezgahları metal ve plastik sektörleri başta olmak üzere birçok sektörde üretim süreçlerinin vazgeçilmez bir parçası. CNC kontrol üniteleri sayesinde giderek daha hassas ve daha karmaşık işlemleri modern takım tezgahları sayesinde üretmek mümkün. Sanayileşmiş yolunda ilerleyen bir ülke olarak ülkemizde takım tezgahlarına olan talep hep yüksek olmuştur. Takım tezgahları denildiğinde unutulmaması gereken unsurlardan birisi de kesici takımlardır. Endüstriyel üretim süreçlerinde bu iki konu birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Bazen sadece takım tezgahına odaklanırken önemsiz gibi görünen takımlandırma ihmal edilebilir. Oysa işlenen malzemenin özelliklerine, sertliğine, dayanıklılığına ve işleme türüne uygun kesici takım seçimi en ez takım tezgahı kadar önemlidir. Bu iki unsur daima birlikte değerlendirilmelidir. Takım tezgahları ve kesici takımların ardından unutulmaması gereken bir başka konu da doğru takımlandırma, doğru kesme parametreleri ve kesici takımların en uygun şekilde kaplanmasıdır. Kesici takımlar üzerindeki kaplamanı kalitesi işleme süreçlerindeki verimliliği ve iş parçasının son kalitesini çok büyük ölçüde etkiler” ifadelerini kullandı.