Yener KARADENİZ
Dünyaya açılan Türk markalarının mağazacılık atağı, birçok ülkede tek taraflı gümrük vergilerine takılıyor. KDV ile birlikte söz konusu yükün yüzde 60’lara ulaştığı belirtilirken çözüm olarak lobi faaliyetlerine daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği belirtildi. İstanbul Sanayi Odası’nın Mart ayı meclis toplantısında konuyu gündeme taşıyan İSO Dış Giyim Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “STA’lar önümüzdeki en büyük bariyer. Bugün yakın coğrafyada birçok ülkeden STA nedeniyle, onların gümrük bariyerleri nedeniyle sorunlar yaşıyoruz” dedi. Aynı zamanda Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı da olan Orakçıoğlu, “Cezayir, Mısır, Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinde yüzde 60’a yakın ödeme yapmak durumunda kalıyoruz. Kenetlenerek ortaya bir mücadele koymak zorundayız. Lobi faaliyetleri son derece önemli” ifadelerini kullandı.
Cezayirli AVM’den davet
Halihazırda sadece Birleşmiş Markalar Derneğine üye markaların yurtdışında 6 bine yakın mağazası bulunuyor. Kuzey Afrika ise salgın sonrası Türk markalarının yoğun olarak mağazacılık faaliyetleri yürüttüğü bölgelerin başında geliyor. Cezayir örneğini veren Süleyman Orakçıoğlu, “Ülkenin Oran kentinde bir AVM sahibi ‘30 Türk markasını AVM’de görmek istiyorum’ dedi. Ama bakıyorsunuz Cezayir ile Türkiye arasında gümrük tek taraflı... AB ile STA imzaladılar ama biz müdahil olamadık. Yani bizim onlara uyguladığımız bir gümrük yok ama onların tek taraflı olarak bize uyguladığı bir gümrük vergisi var. Onlar bize ürün satabiliyor ama biz onlara sattığımız zaman ortalama yüzde 40 gümrük var ve arkasından da yüzde 19 KDV ödeniyor. Malı çekince yüzde 59’u orada ödemek zorundasınız” diye konuştu.
ABD’de bu yüzden yokuz
Bu şekilde başka örnekler de olduğunu kaydeden Orakçıoğlu, şöyle konuştu: “Fas’ta 2 adet mağazamız var. 4 mağaza daha açacağız. Ortalama gümrük vergisi yüzde 36. Yüzde 20 de KDV var. Müşterimizin ürünleri çekerken yüzde 56 peşin para ödemesi lazım. Bir prefinansman yapması gerekiyor. Aynı şekilde Mısır’da yüzde 35 gümrük ve akabinde yine KDV var, Güney Afrika’da gümrük yüzde 42. Bunları özellikle mağazalarımız olan bölgeler. ABD’nin uyguladığı ortalama gümrük oranı yüzde 17-34 arası. ‘Neden ABD’de yoksunuz?’ sorusuna önemli bir cevap bu. Meksika’da tek taraflı olarak bu sorunu yaşıyoruz. İnanılmaz gümrük oranları var.”
Lobiciliğe ağırlık verilmeli
İhracatın kağıt üstünde kolay göründüğünü belirten Orakçıoğlu, “Yaşadığınız zaman son derece farklı sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Sadece önümüzdeki nisan ve mayıs aylarında farklı coğrafyalarda 14 mağaza açıyoruz. Biz aslında bu birikime sahibiz ama bu bariyerleri, bu engelleri de tekrar mercek altına alıp STK’lar olarak daha fazla çalışma yapmalıyız. Bir ayağımız Dünya Ticaret Örgütü’nün merkezi olan Cenevre’de bir ayağımız Brüksel’de, bir ayağımız da Washington’da olmalı. Kenetlenerek bir mücadele ortaya koymalıyız. Lobi faaliyetleri son derece önemli” ifadelerini kullandı.
Irak’tan 7 bin 500 dolar üstü transfer edilemiyor
Son zamanlarda çevre ülkeler ile para transferi konusunda sıkıntıların arttığını aktaran Süleyman Orakçıoğlu, daha önce İran ile bir aydır da Irak’la sorun yaşandığını dile getirdi. Orakçıoğlu, “Irak hükümeti 7 bin 500 dolar üstü transferi yasakladı. Bunlara mutlaka çözüm bulunmalı” dedi. Irak 13,7 milyar dolar ile geçen yıl en fazla ihracat gerçekleştirilen 10 ülke arasında 7. sırada yer alıyor. Ülkeye şubat ayında 732 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.