Aysel YÜCEL
Treyler üreticilerinin çatı kuruluşu International Association of the Body and Trailer Building Industry (CLCCR) tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa’da treyler satışları 2022 yılında 383 bin adet olarak gerçekleşti. Türkiye 55 bin adetle Avrupa treyler pazarında ikinci en büyük pazar oldu. Birinci sırada 141 bin adetle Almanya yer alırken, üçüncü sırada Benelüx, dördüncü sırada Polonya ve beşinci sırada Birleşik Krallık yer aldı.
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk, treyler sektörünün en son 2014 yılında Avrupa’da ikinci büyük pazar olduğunu hatırlatarak, “Ancak sektörümüz 2019 yılına kadar sürekli olarak düşüş yaşadı. Bu dönemde 6. sıraya kadar gerilediğimiz oldu. 2021 yılında ise 4. sırada yer almıştık” dedi. 2021 yılında sektör Polonya ve Birleşik Kırallık’ın gerisinde kalmıştı. Ötelenen talebin yanı sıra treylerin yatırım aracına dönüşmesinin de bu yükselişte etkili olduğunu belirten Şentürk, sektörde büyümenin artarak devam etmesini beklediklerini ifade etti. Şentürk, “2015 yılından itibaren ertelenen yatırımların yanı sıra yüksek enflasyon ve döviz kurundaki hareketlilikle treylerin yatırım aracı haline gelmesi, diğer yandan lojistik sektörünün büyümesiyle araç ihtiyacının devam etmesi pazardaki bu hızlı büyümeyi sağlayan ana etkenler oldu” diye konuştu. Yalçın Şentürk, Türkiye’nin geçen yıl ulaştığı 55 bin adetlik satışla, Ortadoğu’nun en büyük pazarı olduğunu söyledi. Son açıklanan verilere göre, Türkiye pazarında satışlar bu yılın ilk üç ayında yıllık yüzde 99,3 artarak 10 bin 855 adet olarak gerçekleşti.
İhracat da hızlandı
Sektörde ihracat da yükselişe geçti. Yılın ilk üç ayında Türkiye’nin treyler ihracatı yüzde 19.1 artarak 203 milyon doları aştı. Sektör, 2022 yılında 763 milyon 209 bin dolarlık ihracata imza atmıştı. TREDER Başkanı Şentürk, ihracattaki yükselişte Türkiye’nin pandemi ve ardından Ukrayna savaşıyla tedarik zincirinde öne çıkmasının etkili olduğunu vurguladı.
'Afet Treyleri' projesi geliştirdiler
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), deprem felaketinin ardından yardımlarına devam ediyor. TREDER, afetlerde kullanılmak üzere ‘Afet Treyleri’ projesini geliştirdi. Gönüllülük esasıyla, imece usulüyle hayata geçirilen projeye Koluman ve Özünlü 50 bin euro, Yalçın Dorse 50 bin TL nakit desteği verirken Orthaus şasi, Kadesan Group perde, Riga Wood taban tahtası, Batı Fren EBS sistemi, Nevpa alüminyum profil ve kapı kollarının tedarikini sağladı. TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, projenin amacı hakkında şunları söyledi: “Son deprem felaketi gösterdi ki afetlere yeteri kadar hazır değiliz. Mobil olarak afetlere müdahale edebilecek ve özellikle her ilde veya Organize Sanayi Bölgeleri’nde olabilecek ‘Afet Treyleri’ni bir örnek olsun diye geliştirdik. Bu ülkenin üreticileri olarak her zaman devletimizin yanındayız.” Projenin başındaki isim olan TREDER Üyesi Ufuk Özünlü ise treylerin özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: “Afet Treylerini tasarlarken, deprem bölgesinde ortaya çıkan ihtiyaçları belirlemeye çalıştık. 3-4 projenin birleştirilmesinden ortaya hibrit bir proje çıktı. Bunun sonucunda treylerimizde tıbbi müdahale için muayene odamız ve ekipmanımız var. Yiyecek ve içecek ihtiyacı için fırın, temiz su için arıtma ve yüksek su depolama alanı ve mutfak bulunuyor. Hijyen ihtiyacı için wc ve banyo var. Barınma ihtiyacı için yatakhanesi bulunuyor. Bilgi işlem için bilgisayar ve şarj noktaları bulunuyor. Enerji ihtiyacı için ise iki jeneratör ve treylerin çatısında yer alan güneş panellerinden yararlanılıyor. Açılır paneller sayesinde treylerin kapalı hacmi iki katına çıkıyor. Anlaşıldığı üzere felaketlerde ortaya çıkan olumsuzlukları gidermek adına tüm özellikleri tek treylerde bir araya getirdik. Tabi bu proje iyileştirilerek geliştirilebilir.”