Yener KARADENİZ
Yıllık 28 milyon adetlik lastik pazarında 13,5 milyon adet üretim ile liderliği elinde bulunduran Brisa, 2030 yol haritasının odağına “mobilite çözümleri”ni aldı. Bu kapsamda geçen yıl araç takip sistemi olan Arvento’yu satın alan şirket, 56 binden fazla filo müşterisine telematik, IOT ve araç takip çözümleri sağlamaya başladı. 700 binden fazla aracı yöneten şirket, ayrıca servis ağıyla ve lastik ürünleriyle Arvento verilerini birleştirerek farklı mobilite çözümleri ve ürünlerini sektöre sunmaya hazırlanıyor. Şirketin yeni dönem hedefleri ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Brisa Pazarlama ve Uluslararası Pazarlar Genel Müdür Yardımcısı Evren Güzel, “Arvento’nun filoların hareketlilik verisini alıp bunu veri analitiğiyle işleyip ardından ne zaman filonun lastiğinin değişmesi gerektiğini, ne zaman rotasyona girmesi gerektiğini, filonun ne zaman aracını bakıma sokması gerektiğini, ne zaman lastiklerini kaplamaya göndermesi gerektiğini, şoförün sürüş kullanımının nasıl maliyetlerine etki yarattığı gibi datalarla aslında filolara dataya dayanarak çok daha farklı çözüm paketleri sunulacak” dedi.
Elektrikli araçlar için üretim yüzde 10’a ulaştı
Togg başta olmak üzere birçok elektrikli araç markasının da lastik sağlayıcısı oldukları bilgisini veren Güzel, “Sadece iç pazarda değil AB’de de birçok elektrikli araç modelinin lastiklerini biz yapıyoruz. Hali hazırda toplam üretimin yüzde 9-10’unun elektrikli araçlar için ürettiğimiz lastikler oluşturuyor. Bu oran 5 yıl içinde yüzde 80’ler seviyesine çıkacak” şeklinde konuştu. Toplantıda verilen bilgiye göre elektrifikasyon ile birlikte araçların bakım masrafları da gerileyecek. Hatta bakı masrafının yüzde 80’i lastikten oluşacak. Evren Güzel, elektrikli araçlarda yükün daha da arttığına dikkat çekerek, “Lastiğin daha sağlam olması, yük taşıma indeksinin daha yukarıda olması gerekiyor. Dolayısıyla lastiğin bu anlamdaki parametreleri karşılıyor olması lazım. Uzun menzilli batarya kullanımı için yuvarlanma direncinin düşük olması gerekiyor. Brisa da bu kapsamda, elektrifikasyon trendi içerisinde şu anda elektrikli araçlara uygun lastik üretimine başladı” dedi.
Servis sayısı 2025’te 500’e çıkacak
Brisa Otopratik ve Proprotik mağazaları ile bakım ve servis hizmeti de veriyor. Brisa’nın hızlı bakım servis noktalarında elektrikli araç şarj konusunda Eşarj ile bir iş birliği içerisinde olduklarını söyleyen Brisa Satış Genel Müdür Yardımcısı Cenk Koçdor da, hali hazırda 26 ilde büyük çoğunluğu DC hızlı şarj özellikli toplam 36 adet şarj istasyonunda elektrikli araçlara şarj hizmeti sunduklarını, 2023 sonu itibariyle bu rakamı 70’e çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Türkiye’de 92 noktada Otopratik, 21 noktada Propratik mağazası bulunuyor. Toplantıda verilen bilgiye göre bu yıl sonuna kadar 60’ın üzerinde nokta daha açılması; 2025 yılı sonunda ise 500 noktaya ulaşılması hedefleniyor. Şirket, private label markası olan Otopratik markalı ürün çeşidini de artırıyor. Koçdor, “2018 yılında akü ile başlayan; filtre, antifriz ve cam suyu ile genişlemeye devam eden, en son olarak bakım ürünleri, fren balata temizleyici, klima koku giderici, motor temizleyici, çok amaçlı bakım, pas sökücü spreylerin de eklenmesiyle büyüyen Otopratik markalı ürün sayısı silecek ürün grubunun da aileye dahil olması ile birlikte toplamda 109’a çıktı. Burada nihai hedef, binek, hafif ticari ve ağır vasıta araçların aşınan veya periyodik olarak değişmesi gereken tüm parçalarını Otopratik markası adı altında sunmak” dedi.