Mehmet KAYA
Tıbbi cihaz ve malzemeleri üretici ve tedarikçilerinin üye olduğu Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, sektörün ağırlıklı olarak kamuya iş yaptığını hatırlatarak alacakların vadesinin yeniden uzamaya başladığını söyledi. EKONOMİ gazetesine konuşan Demir, en fazla 90 gün vade uygulanması konusunda mutabakata varılmasına karşılık, 120 güne ulaşan ödenmemiş faturalar bulunduğunu açıkladı. Sektörde özellikle bayilerde iflas riski olduğunu belirten Demir, sağlıklı bir ödeme sistemi beklediklerini vurguladı. Vadelerin aşırı uzamasının ihalelerde gerçekçi fiyat oluşumunu da engellediğini söyleyen Demir, mevcut durumun kimsenin yararına olmadığını söyledi. Demir COVID salgını sonrası bölgede Türkiye'nin her türlü sanayi mamulünü üreten ülke olarak alternatif tedarikçi şansı yakaladığını ancak ortaya çıkan ekonomik sorunların bu şansın kullanılmasını önlediğini de vurguladı.
Metin Demir, 2021 Aralık ayından itibaren sorunların çözümü yönünde başlayan olumlu sürecin son dönemde tekrar bozulmaya başladığını söyledi. Bu süreçte, en fazla 90 gün vade uygulanmasına ilişkin varılan uzlaşmanın da işlemediğini belirten Metin Demir, “Maalesef Mart ayında ödeme yapılmadı. Nisanın ilk haftası bir miktar oldu ama Mart ayı dert ayı biliyorsunuz, vergi ve faizler nedeniyle. Bu ayda ödeme olmaması ciddi olarak sektörde sıkıntı yarattı” dedi. Demir, şirketlerin finansman sorunları yaşadığını, rotatif kredilerin bile zaman zaman kullanılamadığını açıkladı. Üreticiler dışında, ürün ithalatçılarının da kur baskısı altında kaldığını belirten Demir, küçük bayilerin de ciddi bir finansal sıkıntı içine girdiğini kaydetti.
“Gerçekçi fiyat oluşmuyor”
Vadelerin belirsizliğinin, kamuya da yarar sağlamadığını, ihalelerde gerçekçi fiyatların belirsiz vade nedeniyle oluşmadığını söyleyen Demir, “Belli bir periyotta belli bir anlaşılan vadede ödeme yapılması hem kamunun yani satın alma yapan tarafın doğru fiyata doğru almasını sağlar hem de sektörün de sürdürülebilirliğine imkan verir. Maalesef yaklaşık 10 yıldır yani biraz düzeltiyoruz, tekrar bozuluyor biraz düzeltiyoruz tekrar bozuluyor… Burada istikrar olmayınca da doğru fiyat oluşmuyor.” dedi. Üniversite hastanelerinde 12 aya kadar vadeler oluştuğunu belirten Metin Demir, “Orada işlerin yürüyor olması gerçekten mucize gibi bir şey” diye konuştu.