FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) yeni hizmet binası açılışı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Milletvekilleri Cavit Arı ve Aykut Kaya ile Burdur ve Isparta iş dünyası temsilcileri katıldı.
Süleyman Sönmez açılışta yaptığı konuşmada, 31 federasyon, 340 dernek ve 100 bini aşkın işletme ile 81 ilde yerelden kalkınmayı tetiklemek için çok yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyledi. Yüzbinlerce kişi ve kuruma dokunduklarını belirten Sönmez, şunları kaydetti:
‘’KOBİ tabanındaki dip dalgayı yaptığımız çalışmalarla çok güçlü bir şekilde besliyoruz. KOBİ’lerimizin rekabet gücünü arttırmak, dijital ve yeşil dönüşümlerini hızlandırmak, finansmana erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında projeleri hayata geçiriyoruz. Biliyoruz ki gerçek kalkınma, yalnızca büyük kentlerin ekonomik göstergeleriyle değil; yerelde ortaya çıkan potansiyelin harekete geçirilmesi, ortak aklın ve iş birliğinin güçlenmesiyle mümkün.’’
"Dezenflasyon sürecinde dalgalanmalara göğüs germeye çalışıyoruz"
BAKSİFED’in yalnızca bölgenin değil, Türkiye ekonomisinin de en önemli merkezlerinden birinde yükselen bu yeni buluşma noktası, yaratacağı sinerjiyi bölgeden tüm ülkeye taşıyacağını ifade eden Sönmez, şunları kaydetti:
‘’Türkiye ve insanımız için kurduğumuz büyük hayallerimiz var.. Yeni yol haritamızı şekillendirdik, eksiklerimizi tanımladık ve kendimize ödevler verdik. Her şeyden önce bir söz verdik. Dünyada belirsizlik artık olağan gidişat hâline gelmişken, teknolojiden jeopolitiğe çeşit çeşit etkenle katı olan her şey buharlaşırken, diğer yandan dezenflasyon sürecinde yaşadığımız dalgalanmalara göğüs germeye çalışırken, (Çözüm insandadır)" dedik. Yeni çağın insanlı iş birliğiyle, örgütlenmesiyle ve birlikte çalışmasıyla kucaklayabiliriz diye yineledik. İşte bu irade yerelden başlıyor. Ancak yerelden başladığında bölgesel kalkınma hedefinin altını tam olarak dolduruyor. Ve bölgesel kalkınma da İstanbul’dan, Ankara’dan hazırlanıp Anadolu’ya gönderilecek reçetelerle olmuyor. Antalya’nın neye ihtiyacı olduğunu en iyi siz biliyorsunuz. Isparta’yı, Burdur’u, buradaki sanayicinin, turizmcinin, çiftçinin, girişimcinin, KOBİ’nin meselesini siz okuyorsunuz.’’
BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz
BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz de, 15 yıllık bir birikime yeni bir adres, ortak akla yeni bir buluşma noktası, geleceğe ise kalıcı bir zemin kazandırdıklarını söyledi. Göreve geldiklerinde önlerinde çok net bir hedef olduğunu ifade eden cengiz, ‘’Güçlü bir yapıyı, güçlü bir etkiye dönüştürmek hedefimiz vardı. Çünkü BAKSİFED’in temsil ettiği coğrafya sıradan bir coğrafya değil. Antalya, Isparta ve Burdur, turizmden tarıma, enerjiden sanayi ve ticarete kadar Türkiye ekonomisinin çok önemli bir havzasını oluşturuyor. Biz şuna inanıyoruz:.Aynı coğrafyada bulunmak bizi bölge yapar; aynı hedef etrafında birleşmek ise bizi güç yapar. İşte bu nedenle BAKSİFED vizyonunu üç temel kavram üzerine kurduk: Birliktelik, etki ve dönüşüm’’ dedi.
Birliktelik ile güçlerini üye derneklerden onların temsil ettiği iş dünyasından aldıklarını vurgulayan Cengiz, şöyle devam etti:
‘’Etik dedik; çünkü yalnızca sorunları dile getiren değil, çözüm üreten, karar süreçlerine katkı koyan ve gerektiğinde gündem oluşturan bir iş dünyası örgütü olmak istiyoruz. Dönüşüm dedik; çünkü artık dünya yalnızca değişmiyor, yeniden kuruluyor. Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, yapay zekâ, nitelikli insan kaynağı, girişimcilik ve kadınların ekonomik hayata daha güçlü katılımı… Bizim meselemiz yalnızca bugünün sorunlarını konuşmak değildir. Asıl meselemiz, yarının rekabetinde Batı Akdeniz’in nerede duracağına bugünden karar vermektir. Biz bir dönemin başarısını değil, yıllar boyunca büyüyecek bir kurumsal mirası inşa ediyoruz. Ve bu mirasın en büyük gücü yine üye derneklerimiz olacaktır. Bizim amacımız tek ses olmak değil; güçlü bir sözümüzün olmasıdır. Ses yükseltmek kolaydır. Asıl mesele, sözü ağırlık taşıyan bir kurum olabilmektir.