Mehmet Nabi BATUK
Avrupa pazarında Türk bağlantı elemanları sektörünün küresel gelişmelerin de sağladığı avantajlarla hızlı büyüme ivmesi yakaladığını belirten Sertel Vida Metal Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Servet Dövenci, sektörün Uzak Doğulu firmalarla etkin şekilde rekabet edebilmesi için maliyetleri azaltacak entegre üretim tesisi yatırımlarına odaklanması gerektiğini söyledi. İthalatı azaltıp ihracatı artıran üretim yatırımlarıyla Türk bağlantı elemanları sektörünün öncü markalarından biri olan Sertel Vida Metal’in Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Servet Dövenci, son 2 ayda katıldığı 3 küresel fuardaki izlenimlerini EKONOMİ Gazetesi’ne değerlendirdi. Fuar katılımlarının ardından ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan pazar incelemesi yaptığını aktaran Serhat Servet Dövenci, Türk firmalarının Avrupa pazarında her geçen gün daha da güçlendiğini aktardı.
“Güçlü rekabet için ürünlerin kalitesi ve boyutları artırılmalı”
Polonya Poznan’daki inşaat yapı fuarının sektör adına çok önemli olduğunu vurgulayan Serhat Servet Dövenci, söz konusu fuarlara katlan Türk firmalarının sayısında artış olduğunu belirtti. Dövenci, “Almanya’nın ardından Polonya’da ciddi bir endüstri kümelenmesi oluştu. Burada Polonyalılar ve Almanlar tüm Avrupa için endüstriyel üretim yapıyor. Polonya fuarına katılan firmalarımız bölgedeki iş ortaklarının sayısını artırıyorlar. Polonya pazarında özellikle bina izolasyonunda kullanılan plastik dübellere, alçıpan vidalarına, mobilya ve kapı-pencere vidalarına yönelik talepler her geçen gün artıyor. Bu pazardaki Uzak Doğu ülkelerinin hakimiyeti anti damping uygulamalarıyla her geçen gün azalıyor. AB, Çin’e yüzde 40 ila 90 arası ciddi anti damping uyguluyor. Çin bu dampingleri devlet destekleriyle dengelese de uzayan terminler kırılan tedarik zincirleri Uzak Doğulu firmaların elini zayıfl atıyor. Ürünlerimizin kalitesini ve boyutlarını artıracak doğru üretim projeleriyle Avrupa pazarındaki konumumuzu daha da güçlendirmeliyiz” dedi.
“Çinli firmalar Avrupa’da yüzde 25 pay kaybetti”
Türk bağlantı elemanı sektörünün Avrupa’ya yönelik ilgisinin artmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Serhat Servet Dövenci, “Avrupalı tedarikçiler Türkiye’nin kendilerine Uzak Doğu’dan daha yakın bir ülke olduğunu artık biliyor. Bunda navlunların da etkisi var ama firmalarımızın önemli lojistik avantajları var. Ham madde olan demir de Çin’de çok ucuz. Çin, dünya demirinin yüzde 60’ına tekabül eden 1 milyar 700 milyon ton demirin 850 milyon tonunu tek başına üretiyor. Ancak Avrupa buna rağmen sadece orta teknolojili ürün projelerinde Uzak Doğu’dan bağlantı elemanları ithalatı yapıyor. Bunun en önemli nedeni maliyet, Çünkü Avrupa’da emek yoğun işlerde maliyet kurtarmıyor. İkincisi de Çin ve Uzak Doğu ülkeleri seri üretim yaptıkları için daha verimli çalışıyorlar. Emek de Uzak Doğu’da düşük olunca, tüm Avrupa orta teknolojili ürünlerde Çin’in yerini dolduramıyor” diye konuştu.
“Yatırımlarla maliyet avantajı sağlayabiliriz”
Türkiye’deki bağlantı sektörünün ham madde tedarikini değerlendiren Serhat Servet Dövenci, şöyle devam etti: “Bölgemizde ham madde fiyatları çivilik malda 800 dolar, vida ve cıvatalık malda 1050 dolara kadar çıkıyor. Bu rakam Çin’de çivide 620 dolar vida ve cıvatada ise 780 dolar olunca, ham maddeden rekabet gücü elde ediyorlar. Büyük ölçekli işleri yaparak seri üretimin avantajını yaşıyor, devlet desteğini de arkasına alıyorlar. Biz maalesef kendi başımızayız, devlet desteğimiz yok. Bu nedenle sektörümüzün entegre tesis projelerine yönelmesi gerekiyor. Demiri kangal olarak almalı, tel haline getirmeli, tavlayıp fosfatlayabilmeliyiz. Çivi ve vida üretecek tüm üretim tesislerini entegre hale dönüştürmeliyiz. Çinli firmalara karşı maliyet avantajına sahip olmak için entegre üretimden başka çaremiz yok.”