Pandemi nedeniyle 2021 ve 2022 yıllarında duraklamanın yaşayan Cruise turizmi, her yıl ciddi oranda büyümeye devam ediyor. CLIA (Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği) verilerine göre 2025 yılında 37.3 milyon kişi dünya denizlerinde cruise gemileri ile yolculuk etti. 2027 yılında cruise yolcu sayısının 2017 yılına göre yüzde 30 büyümesi bekleniyor.
Dünya genelinde cruise seyahati için en güçlü pazarlar sırasıyla Amerika (Yüzde 3.5), Birleşik Krallık (Yüzde 2.9); ardından Almanya (Yüzde 2.7), İtalya (Yüzde 1.4) Fransa (Yüzde 0.8), İspanya (Yüzde 0.8), Bulgaristan (Yüzde 0.21), Polonya (Yüzde 0.17) ve Türkiye (Binde 6) geliyor.
Geçen hafta; Dünyanın en büyük markalarından Costa Cruises, 2027 sezon programını Galataport İstanbul’da duyurdu. Costa’nın sezonun son seferini gerçekleştirmek üzere Galataport İstanbul’a gelen Costa Fortuna gemisinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Müdürü Burak Çalışkan ve Costa Uluslararası Pazarlar Direktörü Mirco Vasallo sorularımızı yanıtladılar.
Costa Cruises, merkezi Cenova’da bulunan ve dünyanın en büyük cruise şirketlerinden biri olan Carnival Corporation bünyesinde faaliyet gösteren bir İtalyan cruise şirketi. 75 yılı aşkın süredir hizmet veren Costa, İtalyan bayraklı filosu ile Akdeniz, Kuzey Avrupa, Karayipler, Orta Amerika, Güney Amerika ve Uzak Doğu gibi birçok bölgede operasyonlarını sürdürüyor. 200’den fazla destinasyona erişiyor.
Sohbette en çok ilgimi çeken nokta, Cruise yolcularının ortalama yaşının 40 civasrnda olduğu bilgisiydi. Costa da gençlere yönelik etkinliklere ağırlık vererek bu talebi daha da büyütmek için çalışıyor. Eğlence ve gastronomi programları gençlerin beğenileri doğrultusunda şekilleniyor.
Costa gençlere cazip fırsatlar sunmak için rekabetçi fiyatlar da sunuyor. Costa Türkiye GSA Genel Müdürü Burak Çalışkan, 7 gecelik İstanbul çıkışlı cruise programlarını 599 Euro’ya rezervasyona açtıklarını, bu fiyatlarla ‘erişilebilir lüks cruise seyahatinin’ gelecek yazın en ekonomik tatili olacağını ifade ediyor.
2027 hedefi 110 bin yolcu. 30 milyon euro ekonomiye katkı
2026’da kaç sefer yapıldı?
Burak Çalışkan: 2026 yaz sezonu boyunca Costa Fortuna İstanbul’a 14 sefer gerçekleştirdi. Bu programlara toplam 3 bin Türk yolcu katıldı. Vize zorluklarına rağmen öngörülenden daha yüksek bir sayıya ulaştık. Türk gezginlerin cruise seyahatine olan ilgisinin bu sezon itibarıyla daha da arttı. Costa Cruises olarak 2026’da 8 bin Türk misafiri yurt dışı programlarımızda ağırladık.
2027'da toplam kaç yolcu Türkiye’ye gelecek?
Burak Çalışkan: Türkiye limanlarına toplam 110 bin yolcu getirmeyi hedefliyoruz. Bunun da Türkiye ekonomisine yaklaşık 30 milyon Euro katkı yapacağını öngörüyoruz.
Hangi gemi gelecek?
Burak Çalışkan: Costa Pacifica 18 Nisan’dan itibaren İstanbul çıkışlı programlarına başlayacak. İstanbul çıkışlı Ege programlarımızda toplam 7400 Türk yolcuyu ağırlamayı hedefliyoruz. Costa Türkiye olarak tüm diğer programlarımızla birlikte toplam 10 bin Türk yolcuyu cruise seyahati ile buluşturmayı planlıyoruz.’’
Kaç sefer yapılacak?
Mirco Vasallo: Galataport dünyanın en düzenli ve en modern terminallerinden biri. İstanbul, Avrupalı misafirlerimizin en çok gelmek istediği destinasyon. Türkiye pazarında ciddi bir büyüme var. 2027 sezonunda Costa’nın Türkiye programlarını genişleterek sefer sayısını 28’e çıkarıyoruz, yeni sezonda her hafta İstanbul’a bir Costa gemisi gelecek. Sefer başına Türkiye’ye verilen kabin sayısını 100’e çıkardık, toplam 2800 kabini Türkiye pazarına ayırdık.
Türkiye sizin için daha önemli bir ülke haline mi geliyor?
Mirco Vasallo: Türkiye artık destekleyici pazar olmaktan çıktı, bizim için kaynak pazar haline geldi. Türk misafirlerimize yönelik özel hizmetler geliştiriyoruz. Hem gemilerimizle getirdiğimiz turist açısından hem de Türk yolcular açısından baktığımızda bu ilginin karşılıklı olması memnuniyet verici. 18 Nisan’da Costa Pacifica ilk seferini gerçekleşecek. Costa, her sefer için Türkiye pazarına 100 kabin ayırıyor. Bu da toplamda 28 seferde toplam 2800 kabin ve toplam 7400 Türk yolcu demek.
Yunan Adaları turunun programı nasıl?
Burak Çalışkan: Costa Pacifica Galataport İstanbul’dan hareketle, 7 gece sürecek program kapsamında Mikonos, Santorini, Atina ve Volos limanlarına uğrayarak yeniden İstanbul’a dönecek.
Ekonomik tatil terimini kullandınız. Fiyatlara ne dahil?
Burak Çalışkan: Kişi başı 599 Euro’dan başlayan fiyatlarla sunulan turlara tam pansiyon konaklama ve transferler de dahil ediliyor. Türk misafirler için bunun anlamı yaklaşık 35 bin Türk Lirasına 7 gecelik tam pansiyonlu bir cruise tatili demek. Costa konforunda, İtalyan yaşam tarzında bir seyahati, erişilebilir lüksü Türk tatilcileriyle buluşturuyoruz. Bu avantajlarla önümüzdeki sezon Türk gezginlerin seyahat planlarında daha çok yer alacağımızı öngörüyorum.
Costa Pacifica ne tür hizmetler sunuyor?
Burak Çalışkan: 2027’de Türkiye’ye gelecek olan Costa Pacifica gemisi 521’ü balkonlu, 70 süit olmak üzere 1504 kabin ve toplam 3780 yolcu kapasitesine sahip. Costa Pasifica’da ayrıca 9 güverte, 9 restoran, 9 bar, 3 yüzme havuzu, 5 jakuzi, 1 çok amaçlı spor sahası, 1 spor pisti, deniz manzaralı spor salonu, çocuk kulübü, 1280 kişilik tiyatro salonu, casino, alışveriş merkezi ve 6000 metrekarelik SPA bulunuyor.