Financial Times’ta yayımlanan “Where will the wealthy expats move to now?” başlıklı okur mektubu, küresel sermayenin yön değiştirme ihtimalini tartışırken önemli bir soruyu gündeme getiriyor: Jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde varlıklı yabancı çalışanlar için yeni güvenli liman neresi olacak? Mektubun yazarı duayen bankacı İlhan Nebioğlu, argümanını Oxford Üniversitesi’nden tarihçi Eugene Rogan’ın savaş bitse bile Ortadoğu’nun artık eskisi gibi olmayacağı şeklindeki değerlendirmesine dayandırıyor.
Uzun yıllardır Londra’da yaşayan Nebioğlu’nun mektubunu okurken “Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz.” şeklindeki atasözümüz aklıma geldi. Bomba ve ateş yağmuru altında son yılların cazibe merkezleri Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ayakta kalmaya çalışan varlıklı yabancılar savaş bitse de yaşadıklarını unutabilirler mi? Pek mümkün görünmüyor.
Rogan’a göre Körfez devletleri “son derece kırılgan” ve temel öncelikleri olan güvenlik ve istikrar mevcut çatışma nedeniyle ortadan kaybolmuş bulunuyor. Mektubunda "Savaş bitse de İran, Dubai’nin karşısında yer almaya devam edecektir. Ukrayna savaşı nedeniyle kaçan Ruslar ve yüksek vergiler yüzünden ülkelerinden ayrılan Batılılar artık gidecek yer bulamamaktadır.” diyen Nebioğlu yalnızca Dubai’de sayıları 100 bin civarında olan ve milyoner statüsünde bulunan varlıklı yabancılar için istikamet olarak İstanbul’u gösteriyor. Nebioğlu’nun mektubunu şu satırlarla bitiyor: “Peki şimdi zenginler nereye gidecek? Türkiye’nin en büyük şehri olan Istanbul, Avrupa sermaye piyasalarına etkili bir geçit sunmuyor mu? Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika için doğal bir merkezdir. Liberal bir ekonomiye sahiptir, yabancı serveti çeker, genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir. Uluslararası kadrolarla çalışan uluslararası bankalara ev sahipliği yapar ve hâlihazırda bölgenin özel sermayesinin ve ticaret finansmanının önemli bir bölümünü yönetmektedir.”
Nebioğlu’nun görüşlerine katılmamak mümkün değil. Hükümetin gerekli düzenlemeleri yapması durumunda İstanbul’un, zengin yabancı çalışanlar ve dünyanın dev şirketleri için çekim merkezi olacağını görebiliriz.