Hayat Kimya ve Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü (TEGM) iş birliğinde, kız çocuklarının güçlenmesini ve fırsat eşitliğini merkeze alan ‘Bir Kız Bin Umut’ Fırsat Eşitliği Gelişim Programı’nı başlattı. Projenin sahibi Hayat Kimya’nın kadın kişisel bakım markası Molped, bu çalışmayla kız çocuklarının biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişim alanlarında bilinçlenmesine destek olmayı hedefliyor.
Molped daha önce Kız Sözü Akademi, Ped Kardeşliği ve Regl Hijyen Günü Projesiyle geniş çaplı, bilimsel tabanlı ve uzun vadeli projelere imza atmıştı. En az iki yıl sürmesi planlanan, ’Bir Kız Bin Umut’ programının da içerikleri uzman akademisyenler tarafından hazırlandı. İçerikler, bu yıl Bitlis, Hakkari, Kastamonu, Muş, Erzurum, İstanbul, Isparta ve Şanlıurfa’daki 40 okuldaki 8 sağlık uzmanı ve 40 rehber öğretmen aracılığıyla aktarılacak. Proje kapsamında, 7. ve 8. sınıf düzeyinde 10 bine yakın kız öğrenciye ulaşılması öngörülüyor.
Doğru bilgi ve güvenli rehberlik desteği iyi olma halini olumlu yönde etkiliyor
Geçtiğimiz günlerde Hayat Kimya Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aysel Aydın; Hayat Kimya Hijyenik Ped Kategorisi Global Pazarlama Grup Müdürü Elçin Uğurlu; Hayat Kimya Marka İletişim Grup Müdürü Gülben Ordulu Kambay ve Hayat Kimya Global Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağlayan Kent düzenledikleri basın toplantısında programın yol haritası hakkında bilgi verdiler.
Programın çok kıymetli uzmanlardan oluşan bir danışma kurulu var. Kurulda, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D. / Ergen Sağlığı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Akgül; Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık A.B.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Haskan Avcı yer alıyor.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Hayat Kimya Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aysel Aydın, ergenlik döneminin biyolojik değişimlerin yanı sıra psikolojik ve sosyal gelişimi de etkileyen çok boyutlu bir süreç olduğunun altını çizdi. Bilimsel çalışmaların doğru bilgiye erişim ve güvenli rehberlik desteğinin öğrencilerin iyi olma halini, okul motivasyonunu ve eğitim hayatındaki sürekliliğini olumlu yönde etkilediğini ortaya koyduğunu ifade eden Aydın, Hayat Kimya projeye uzun süre devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, çalışmaların ikinci fazında başarılı kız öğrencilere eğitim bursu imkanı da sağlanacağı bilgisini paylaştı.
Genç kızların ergenlik dönemini bilgi ve güçlenmeyle geçirmelerine destek
Basın toplantısında konuşan programın danışma kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız ergenlik döneminin hormonal sistemin yaşam boyu en hızlı değiştiği dönem olduğuna dikkat çekti. Yıldız, ergenlikte hormonal sistemin yeniden yapılandığını ve bu sürecin her kız çocuğunda farklı ilerlediğini, program kapsamında verilen eğitimlerde genç kızların vücudun verdiği sinyalleri zamanında fark edebilmelerini ve yaşadıkları değişimleri sağlık profesyonelleriyle paylaşmalarını amaçladıklarını ifade etti.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D. / Ergen Sağlığı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Akgül ise, programın gençlere günlük yaşamlarında kullanabilecekleri somut sağlık ve öz bakım becerileri kazandıracağını belirterek şu yorumu yaptı: “Biz bu programla yalnızca bilgi vermiyoruz. Genç kızların; kendi bedenini anlayan, duygularını tanıyabilen, öz bakım alışkanlıkları gelişmiş, gerektiğinde destek istemekten çekinmeyen güçlü bireyler olarak büyümelerini destekliyoruz. Bilgi yalnızca öğrenmek için değil, güçlenmek için gereklidir. Doğru bilgi, kaygıyı azaltır, özgüveni artırır ve sağlıklı kararlar almanın temelini oluşturur. Her genç kızın bedenini tanıma, sağlıklı gelişme ve kendine güvenle büyüme hakkı var.”
Eşit, sağlıklı ve umut dolu bir toplum
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık A.B.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Haskan Avcı’nın verdiği bilgiye göre, okullarda psikolojik danışmanların desteğiyle grup rehberliği etkinlikleri düzenlenecek. Bu etkinliklerde, kendini ve duygularını tanıma, duygu düzenleme, iletişim, empati, çatışma yönetimi, stresle baş etme, iş birliği ve karşılıklı destek, sorumluluklar, zaman yönetimi, kariyer hedefleri, mesleki yetenek ve ilgiler gibi konular üzerinde durulacak. Genç kızların kişisel sosyal, akademik ve mesleki alanlarda güçlenerek kendini gerçekleştirme yolunda bilinçli adımlar atmalarını ve var olan potansiyellerini keşfetmelerini amaçladıklarını vurgulayan Haskan Avcı, “Unutmayalım ki genç kızları anlayan, dinleyen, onlara değer vererek güçlenmelerine yardımcı olan her eğitim yaklaşımı; eşit, sağlıklı ve umut dolu bir toplumun temelini oluşturacaktır” diyor.
Eşit, sağlıklı ve umut dolu bir toplum
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık A.B.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Haskan Avcı’nın verdiği bilgiye göre, okullarda psikolojik danışmanların desteğiyle grup rehberliği etkinlikleri düzenlenecek. Bu etkinliklerde, kendini ve duygularını tanıma, duygu düzenleme, iletişim, empati, çatışma yönetimi, stresle baş etme, iş birliği ve karşılıklı destek, sorumluluklar, zaman yönetimi, kariyer hedefleri, mesleki yetenek ve ilgiler gibi konular üzerinde durulacak. Genç kızların kişisel sosyal, akademik ve mesleki alanlarda güçlenerek kendini gerçekleştirme yolunda bilinçli adımlar atmalarını ve var olan potansiyellerini keşfetmelerini amaçladıklarını vurgulayan Haskan Avcı, “Unutmayalım ki genç kızları anlayan, dinleyen, onlara değer vererek güçlenmelerine yardımcı olan her eğitim yaklaşımı; eşit, sağlıklı ve umut dolu bir toplumun temelini oluşturacaktır”diyor.
Etkin ve geniş kapsamlı çalışmalar
1. “Kız Sözü Akademi”
Molped “Kız Sözü Akademi” adlı eğitim programını, kadınların hedeflerini, hayallerini
ve kendilerini keşfederek geleceklerini şekillendirmelerine yardımcı olmak amacıyla
başlattı. Akademinin ilk yılında, Prof. Dr. Sinan Canan yönetimindeki AçıkBeyin’in alanında
uzman eğitmenleri rehberliğinde 18-25 yaş arası 250 kadına, 12 haftalık bir eğitim
programı sunuldu. Bu kapsamda verilen eğitimlerin arasında; Kişisel Markalaşma, İş
Hayatında Kadın, Bilimsel Düşünce, İletişim ve İfade Eğitimi ve Yeni Dünyanın Cesur
İnsanı gibi önemli konu başlıkları yer aldı. Eğitim öncesi ve sonrası yapılan
ölçümlerde katılımcıların özgüven düzeylerinde eğitim öncesine göre yüzde 93,
problem çözme becerilerinde yüzde 122, geleceğe ve iş hayatına dair motivasyon
düzeylerinde yüzde 108’lik artış görüldü. Ayrıca kariyer hakkındaki endişeleri ise
yüzde 47 oranında azaldı. ‘Kız Sözü Akademi’ eğitim programının ardından mezun
olan 250 kadının arasından belirlenen 10 kişi ise Hayat bünyesinde 2 ayı kapsayan
bir staj programına dahil edildi.
2. “Ped Kardeşliği”
Konuşmamız Gerek Derneği’nin saha çalışmaları ve Derin Yoksulluk Ağı’nın
yayınladığı rapora göre pandemi süresince derin yoksulluk deneyimleyen hanelerin
%82’si hijyenik pede erişemiyor.
Molped, Ped Kardeşliği projesiyle Konuşmamız Gerek Derneği iş birliğinde 1 milyon
ped desteği sağladı. Getir ile yürütülen “1 ped sizden, 1 ped bizden” kampanyası
sayesinde Türkiye genelinde regl yoksulluğunun yoğun olduğu 24 şehirdeki 34.658
kadına ulaşıldı.
3. “Regl Hijyen Günü Projesi”
Molped, 28 Mayıs Dünya Regl Hijyeni Günü’nde “Regl Doğaldır” mesajıyla cesur bir
farkındalık hareketi başlattı. Türkiye’de başlayan girişim kısa sürede Cezayir, Mısır,
Rusya ve İran’a yayıldı. 5 ülkede gerçekleştirilen iletişim faaliyetleri sonucunda toplamda 6.610.371 kişi regl farkındalığı hakkında bilgi sahibi oldu.