Liderlik danışmanlığı şirketi Egon Zehnder, Küresel Yönetim Kurulu Çeşitlilik Araştırması’nın sonuçlarını yayınladı. Rapora göre 2012 ile 2024 yılları arasında dünya genelinde yönetim kurulu koltuklarında bulunan kadınların oranı yüzde 13,6’dan yüzde 29,3’e kademeli olarak arttı. 2018’de yönetim kurulunda en az bir kadın üyesi olan şirketlerin oranı yüzde 84,9 iken, bu oran 2024’te yüzde 96’ya yükseldi. Ancak araştırmada bazı alanlardaki olumsuzluklara da dikkat çekildi.
Bununla birlikte, araştırmanın sonuçları bazı alanlarda gerileme sinyalleri olduğunu da gösterdi. Raporda şu bulgulara yer verildi: “2017’deki #MeToo hareketi ve 2020’deki ırksal eşitlik protestoları, kurumsal Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılık (ÇHK) taahhütlerinde küresel bir artışa neden olmuş ve takip eden yıllarda temsil oranlarında artış görülmüştür. Ancak, son bir yılda bu konulara yönelik eleştirilerin artmasıyla birlikte, şirketlerde çeşitliliği artırmaya yönelik programlar daha sık gündeme gelmiştir. Bu durum, birçok liderin çeşitliliği aktif bir şekilde desteklemek yerine savunma pozisyonuna geçmesine yol açmıştır.”
Raporda, S&P 500 şirketleri arasında etnik ve ırksal azınlık temsil eden üyelerin atamalarının ciddi oranda gerilediği dikkat çekerken yine Fortune 500 şirketlerinin yönetim kurullarında yer alabilen LGBTQ+ birey oranının yüzde 0,8’de kaldığı vurgulandı.
■ Türkiye’de “kadın üye” arttı ancak “liderlik” yerinde saydı
Araştırmaya Türkiye’den dahil olan yedi şirketin altısında en az iki kadın yönetim kurulu üyesi görev yaptığı belirlendi. 2016 araştırmasında Türk şirketlerinin hiçbirisinin yönetim kurulunda üç kadın üye bulunmazken, 2024 araştırmasına dahil edilen yedi şirketin üçünde en az üç kadın yönetim kurulu üyesi yer aldı. Türkiye’den araştırmaya dahil olan şirketlerinin yönetim kurullarında 20 yabancı üye bulunurken ve bunların altısını kadınlar oluşturdu. Yönetim kurulundaki kadın üye ortalaması ise 2022’de 2,2 iken 2024’te 2,4’e yükseldi. Araştırma, kadınların yönetim kurullarına dahil olma oranı artarken, liderlik pozisyonlarına ilerleme hızının aynı olmadığını ortaya koydu. 2020’den bu yana hiçbir kadın, yönetim kurulu başkanı pozisyonunda yer almadı. Türkiye’den araştırmaya katılan şirketler Ford Otosan, Koç Holding, QNB, THY, Garanti Bankası, İş Bankası ve TÜPRAŞ olarak sıralandı.