Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi, Türkiye'nin de en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu donanmanın hizmetine girdi. Gemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Tuzla Sedef Tersanesi'nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan, gemisinin inşasına 2016 yılı Nisan ayında başlandığını hatırlatarak, "Aradan geçen 7 yılın sonunda TCG Anadolu gemimizi hizmete alıyoruz. Mutluyuz, gururluyuz. Tabii bu bizim için yeterli değil. İnşallah şimdi ikinci etabımız bu uçak gemimizin tamını inşallah inşa etmek. Onun da görüşmelerini birçok ülkeyle yaptık, yapıyoruz ve bunu da başaracağız. Hizmete aldığımız TCG Anadolu, en büyük ve en ağır helikopterlerle İHA'ların iniş kalkış yapabileceği, kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bu gemimize KIZILELMA, Hürjet, Bayraktar TB2 gibi araçlarımız iniş ve kalkış yapabilecek. Bugün (dün) ayrıca, MİLGEM istif sınıfı 3 yeni fırkateynimizin saç kesimini de gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Geminin yerlilik oranının yüzde 70 gibi oldukça yüksek bir seviyede olduğunu vurgulayan Erdoğan, TCG Anadolu sayesinde tabur büyüklüğünde bir kuvvetin, ana üst desteğe ihtiyacı olmaksızın Ege, Akdeniz ve Karadeniz'deki kriz bölgelerine kolayca intikal ettirebileceğini kaydetti.
"Bize İHA bile vermediler"
Türk savunma sanayiinin son 20 yılda devrim gerçekleştirdiğini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü, "Savunma sanayimizin güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı olması kolay olmadı. Hedefimizi tam bağımsız savunma sanayii olarak belirledik. Hatırlarsanız bize o dönemde bir İHA'yı bile vermediler. Başka yerden temin ettiğimiz İHA'yı da uzun süre kullanmamıza fırsat tanımadılar. Yerli ve milli projeler dönemini başlattık. Ülkemizde 62 olan savunma sanayii olan proje sayısı 750'yi buldu. Nereden nereye... Hükümete geldiğimizde 5,5 milyar dolarlık bütçeydi bu rakam şimdi 60 milyar doların üzerine çıktı. Savunma sanayiinde tek bir firmanın olması söz konusu değildir. Farklı kollarda birçok firmamız görev alıyor. Şimdi ihale süreci devam eden projelerle birlikte savunma sanayii bütçemizi 75 milyar dolara yükseltiyoruz. Sektörün ihracatının 4 milyar 400 milyon dolar rekor seviyeye ulaşması başarının işaretidir. Yerlilik oranımız yüzde 20'den yüzde 80'e çıkması tarihi bir başarıdır."
“Denizaltı projemiz 2023'te hizmete girecek”
Türk savunma sanayisinin, güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geldiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2023 yılını savunma sanayiinde birçok projeyi milat olarak belirledik. Ülkemizin ikinci büyük gemisi olacak Derya, Piri Reis Denizaltımız yine bu yıl içinde hizmete girecek. Milli Muharip Uçağımız başta olmak üzere hava savunma sisteminde de takvimin önünde gidiyoruz. Güçlenen Türkiye'nin artık kendi sınırları ötesine çıktığını herkes görmeli ve kabul etmelidir. Türkiye Yüzyılı'nın inşasını savunma sanayisinin güvenli yolundan sürdüreceğiz"
Gemi F-35 için tasarlanmıştı
Türkiye, Rusya'dan satın aldığı S-400 füzeleri nedeniyle F-35 projesinden çıkarılmadan önce, gemide F-35 savaş uçaklarının dikey iniş kalkış yapabilen modellerini kullanmayı değerlendiriyordu. Kısa pistine hava araçlarının iniş kalkış yapabildiği çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'nun tasarımı İspanya'dan alındı ve silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilerek Sedef Gemi İnşaatı tarafından yapıldı.