Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, darbe döneminde hazırlanan mevcut anayasanın, hukukun üstünlüğünü esas alan bir anlayışla hak ve özgürlükler çerçevesinde yenilenmesinin elzem olduğunu belirterek, “Yeni ve sivil bir anayasa yapmak milletimize olan borcumuzdur” dedi.
2024 yılı bütçesinin sunumunda yeni anayasa vurgusu yapan Adalet Bakanı Tunç, bugüne kadar mevcut Anayasada 19 değişiklik paketi ile 184 değişiklik yapıldığını ve 200’den fazla noktaya temas edildiğini belirterek, “Zaman içerisinde Anayasamızın yeknesaklığı bozulmuş ve adeta yamalı bir bohça haline gelmiştir. Bu, herkes tarafından kabul gören bir gerçektir. Bu itibarla demokratik, kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, toplumun her kesiminin görüşlerini ihtiva eden ve büyük bir mutabakatla kabul edilecek yeni ve sivil bir anayasa yapmak milletimize olan borcumuzdur” diye konuştu.
Bakan Tunç, 2004 yılında uygulamaya konulan adli kontrol müessesesinin uygulama sonuçlarını değerlendirdiği sunumunda, “ Tutuklama tedbiri için somut delil kriteri ile soruşturma ve kovuşturma aşamaları için ayrı ayrı azami tutukluluk süreleri getirdik. Bu yaklaşımımız uygulamada da karşılık bulmuştur. Nitekim 2002 yılında cezaevlerinde bulunanların yüzde 41’i tutuklu iken bu oran bugün itibarıyla yüzde 16,21’e düşmüştür” dedi.
Yargıda 11.4 milyon dosya var
Yargının iş yüküne ilişkin Komisyona bilgi veren Bakan Tunç, Kasım ayı itibarıyla; Cumhuriyet başsavcılıklarında 5 milyon 895 bin 940, ilk derece mahkemelerinde 3 milyon 791 bin 842, istinaf mahkemelerinde 1 milyon 213 bin 434, temyiz mahkemelerinde ise 571 bin 82 olmak üzere toplam 11 milyon 472 bin 298 derdest dosya bulunduğunu söyledi. 2022 yılında ilk derece, istinaf ve temyizde 12 milyon 147 bin dosya karar bağlandı. İş yükündeki artışı karşılayacak şekilde yargı teşkilatının kapasitesini güçlendirdiklerini kaydeden Bakan Tunç,23-24 Aralık 2023 tarihlerinde yapacakları sınav ile toplamda bin hâkim ve savcı yardımcısı alımı yapacaklarını söyledi. 1 Eylül’den itibaren, kira, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıkları ile komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkları arabuluculuk kapsamına aldıklarını hatırlatan Bakan Tunç, bu kapsamda toplam 83 bin başvuru yapıldığını, başvuruların 65 bin 630’unun kira uyuşmazlıklarına ilişkin olduğu bilgisini vererek, kira uyuşmazlıklarında müzakereleri tamamlanan dosyaların 19 bin 737’sinin anlaşma ile sonuçlandığını kaydetti. Yani yaklaşık 40 bin kişi kira konusundaki anlaşmazlığını sulh yoluyla çözmüştür.