Rumeli Belgesel Filmleri’nde, Balkanlar’ın farklı dönemlerine ait belgeseller yer alıyor. Mübadele, Bosna Savaşı ve Türk dili üzerine yoğunlaşan belgesel filmler, katıldıkları festivallerden de pek çok ödüle layık görüldü.
Eserlerden, en çarpıcı olanlarından bir tanesi gazeteci Elma Kazagic’in yazdıklarından uyarlanan, Srebrenica’da yaşanan acı olayları bir doktorun gözünden anlatan “Dr İlijaz”. 60 bin kişinin arasındaki beş doktordan biri olan Dr. İlijaz, Savaş sırasında Srebrenica ormanında anestezisiz ameliyatlar yapmak zorunda kalmış ve pek çok canı kurtarmış bir kahraman olarak karşımıza çıkıyor.
Film, kuşatma, açlık ve acı dolu günlerde imkansızın sınırlarının nasıl zorlanabileceğini sarsıcı bir dille anlatıyor. Filmin kahramanı Cerrah Prof. Dr. İlijaz Pilav, etkinlik kapsamında ayrıca İstanbul’a geliyor. Pilav, film gösteriminin ardından bir söyleşiye de katılacak. Filmin senaristi gazeteci Elma Kazagic de o günlere tanıklık etmiş bir isim ve Prof. İlijaz ile birlikte festivale söyleşi için katılıyor. Kendisinin, ülkesinde Yılın Gazetecisi Ödülü’nün sahibi olduğunu da hatırlatalım.
GÖSTERİLECEK FİLMLER
Dr. İlijaz
Film, Savaş zamanı Srebrenica’da cerrah, şimdilerde profesör doktor İliyaz’ın hikayesini anlatıyor.
Profesör Pilav ve meslektaşlarının anestezisiz ameliyat ettiği yaralıların dokunaklı itirafları, 12 Nisan 1993’te Srebrenica katliamından kurtulanların hikayeleri, izleyicisini acı dolu yıllara götürüyor. Dr. İliyaz, ormanda yaptığı ilk cerrahi müdahalelere, savaştaki açmazlarına rağmen çok zor kararlara tanıklık ediyor. Son derece zorlu tanıklıklara sahne olan dönemi anlatan sarsıcı bir belgesel.
Senaryo: Elma Kazagic
Yapım: Federal televizyon, BH (FTV)
Yapım yılı: Temmuz 2023
Süre: 1 Saat
Aynı Evin Çocukları
Yönetmen: Hasan Özgen
Yapım Yılı 2019
Süre 51 dakika
Mübadele yoluyla göç eden iki ailenin yıllar sonra bir araya gelmesini anlatıyor. Tekirdağ’da bir evin eski ve yeni sahipleri yıllar sonra buluşarak “bir evi terk etmek” konusunu irdeliyor. Kimlik, aidiyet ve ortak kültürlerin bir araya geldiği bir vatandan vazgeçmek zorunda kalan ve en az iki kuşağı derinden etkileyen göç olgusu, belgeselin çıkış noktası.
Adakale Sözlerim Çoktur
Yönetmen: İsmet ARASAN
Yapım yılı: 2008
Süre:54 dakika
Bol ödüllü bir film. 2001 Safranbolu II. Altınsafran Belgesel Film Festivali’nde birincilik, 2008’de 45. Antalya Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü, 2008 Troya Folklor Araştırmaları Sinema Onur Ödülü, 2008 Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu Onur Ödülü, 2009 TRT I. Uluslararası Belgesel Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü, 2021 MSÜ Senatosu Onur Ödülü’nün sahibi.
1970’de Tuna Nehri’nde sulara gömülen Türklerin yaşadığı Adakale Adası’nın masalsı öyküsünü konu alıyor. Filme, T.C. Kültür Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk-Romen İş Adamları Derneği (TİAD), Safr5anbolu Belediye Başkanlığı ve Safranbolu Kaymakamlığı destek olmuş.
Rodakis’i Ararken
Yönetmen: Kerem Soyyılmaz
Yapım yılı: 2023
Süre: 56 dakika
İstanbul Çatalca’ya bağlı Karacaköy’de Rumlar’dan kalma bir evin sakinleri, evlerinin bahçesinde 1900 yıllarının başında genç yaşta vefat etmiş bir Rum kadına ait mezar taşı bulur. Bu serüven üzerinden yürüyen çarpıcı bir dinamiğe sahip filmin, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde belgesel dalında Altın Koza Ödülü aldığını hatırlatalım.
Balkanların Türkçe Hafızası
Yönetmen ve Yapımcı: İsmet Arasan
Yapım yılı: 2022
Süre: 52 dakika
Film, Balkanlardaki Türk dilinin kader yolculuğuna, Kosova’da yaşayan iki Türk bilimcinin Prof. Nimetullah Hafız ve Prof. Tacida Zubcevic Hafız hayatı, sanatı ve eserleri üzerinden yaklaşıyor. Film, 2. Korkuta Uluslararası Türk Dünyası Üçüncülük Ödülü ve 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali finalisti.