Canan SAKARYA / ANKARA
Meclis Plan Bütçe Komisyonunda 22 Ekim’den bu yana devam eden 2025 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı. Bütçenin son gün görüşmelerinde TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamları komisyon gündemine taşınırken, muhalefet partileri teknik resesyona girildiğine dikkat çekti.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşüldüğü son gün, açıklanan üçüncü çeyrek milli gelir rakamlarını hatırlatarak, “Türkiye şu anda teknik olarak bir resesyona girdi, bu veriler onu gösteriyor. Bütçeyi bile bir miktar gözden geçirmeyi gerektiren bir durum ortaya çıktı çünkü Türkiye, Hükümetin iddia ettiği kadarıyla bir dezenflasyon programı uyguluyor ama bu sonuçlar bir dezenflasyona yardımcı olacak ölçüde mi? Veya bir yandan da baktığınızda burada bir çarpıklık var. Mesela tüketim harcamaları hâlâ üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 3.1 artmış yani kimin tüketimi artıyor? Emeklinin tüketiminin artması mümkün değil, asgari ücretli çok sıkıntıda. Demek ki gelir dağılımında ciddi bir bozulma var. Bir önceki çeyreğe göre daralıyor olmakla birlikte hâlâ güçlü bir tüketim harcaması var” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Usta’nın “Türkiye’nin teknik olarak resesyona girdiğine” yönelik sözlerine, “Böyle bir şey söz konusu değil” şeklinde yanıt verdi.
Büyüme ve refah faturası ortaya çıktı
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, sıcak paraya yaslanan dezenflasyon stratejisinin büyüme ve refah cinsinden faturasının giderek ortaya çıktığını belirterek, “Büyüme verileri de bunu teyit ediyor. Türkiye ekonomisi iki çeyrektir, bir önceki çeyreğe göre daralıyor. Bu teknik olarak resesyondur, Hükümet ülkeyi resesyona sokmuştur” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de gelir dağılımının bozulduğuna, yoksulluğun artığına, ekonominin yavaşladığına dikkat çektiği konuşmasında, son açıklanan büyüme verilerine işaret ederek, “Teknik olarak üst üste 2 çeyrekte negatif olması demek teknik olarak resesyon demek, ekonomi literatüründe böyledir” dedi.
2025 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri 9 Aralık Pazartesi başlayacak hafta sonları da dahil Meclisin bütçe mesaisi 20 Aralık tarihine kadar kesintisiz devam edecek.