EKONOMİ/ANKARA
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021 yılında uygulamaya koyduğu “faiz sebep, enflasyon sonuç” anlayışının Türkiye’ye ve vatandaşın cebine ağır bir maliyet çıkardığını söyledi.
Öztunç, 2025 yılının ilk 6 ayına ait bütçe verilerinin, bu yanlış politikanın doğrudan sonucu olduğunu belirterek, “Bütçe adeta faize ipotek edildi. Devlet halktan topladığı verginin neredeyse dörtte birini rantiyeye faiz olarak ödüyor.” dedi.
Öztunç, bütçe verileri ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
”2025 yılının ilk 6 ayında merkezi bütçeden 1 trilyon 111 milyar lira faiz ödemesi yapıldı. Bu tutar, 2024 yılının tamamında yapılan faiz ödemesinin yüzde 87,5’ine eşit. Devlet, her gün 6,2 milyar, her ay ortalama 185 milyar lira faize ödeme yaptı. Aylık faiz ödemesi, Türkiye’deki 8,3 milyon asgari ücretlinin toplam maaşına denk geliyor. Aynı zamanda bu rakam, en düşük emekli maaşıyla geçinen 4 milyon emekliye üç ayda ödenecek tutardan daha fazla."
Bütçeden ödenen faiz 2021’in 5 katı
Öztunç, AK Parti’nin “Nas” söylemiyle başlattığı düşük faiz politikasının tam tersine sonuçlar doğurduğunu belirterek, “ “2021 yılında ödenen faizin tam 5 katı, bu yıl sadece ilk altı ayda ödendi. Bu hızla gidersek 2025 sonunda 2021’in 11 katı faiz ödenmiş olacak. Hani faiz haramdı? Hani rantiye düzeniyle mücadele edilecekti? Bugün en büyük rantiyecilik kamu bütçesi üzerinden yapılıyor “ dedi.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Öztunç, şöyle devam etti:
“Faiz ödemeleri için ayrılan 1 trilyon 950 milyar TL’lik ödeneğin yüzde 57’si ilk altı ayda tükendi. 19 Mart 2025’te yaşanan faiz artışıyla, iç borçlanma maliyetleri yüzde 10 puan arttı. 2025 yılı için yüzde 17,5 enflasyon varsayımıyla yapılan bütçeleme, Merkez Bankası’nın yeni yüzde 24 tahmini karşısında yetersiz kaldı. Faiz yükü yıl sonunda 2,2 trilyon TL’yi aşacak. 2025 yılı bütçesinin yüzde 45’i ilk altı ayda harcandı. Personel giderleri yüzde 50’yi, faiz ödemeleri yüzde 57’yi aştı. Emekliye zam, memura iyileştirme derken cari harcamalar da artacak. Eğer hükümet TBMM’nin iradesini bir kez daha yok saymazsa, yılın ikinci yarısında ek bütçenin kaçınılmaz hale gelecek.
Bu tablo açık ve net, 2021’de başlayıp hâlâ sürdürülen yanlış ekonomi politikaları yüzünden bu milletin sırtına devasa bir faiz yükü bindirildi. Enflasyon düşse bile devlet yüzde 40’la borçlandığı için bu faiz kamburu yıllarca sürecek. Halk geçim sıkıntısı çekerken, iktidar yandaşlarını ve faiz lobilerini doyurmakla meşgul. Türkiye’nin geleceğini ipotek altına alan bu anlayışla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bütçeyi faize teslim eden bu zihniyetin hesabını sandıkta da, Meclis’te de soracağız."