Barış SEDEF
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri hem sosyal hem de ekonomik olarak büyük tahribatlara neden olurken, yaralarını hızla saran firmalar bölgedeki yatırımlarını sürdürüyor. Yatırımlarını artıran şirketlerden biri de MEM Solar. Şirket kapasite artırımını sağlamak amacıyla yeni fabrikasını açmaya hazırlanıyor. MEM Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Paksu, halihazırdaki tesislerinin 20 bin metrekarelik kapalı alanda yer aldığını ve ilave kapasite artırımıyla bu rakamın 30 bin metrekareyi bulacağını söyledi. Fabrikanın 20 bin metrekarelik birinci etabının deneme üretimlerine eylül sonu itibarı ile başlayacağına dikkat çeken Paksu, “Ekim ayından itibarın seri üretime geçerek GES panellerimizi piyasaya süreceğiz. Devreye alacağımız tesis 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede faaliyete geçecek en büyük fabrika olacak” diye konuştu.
Gerçekleştirdikleri yatırımın yaklaşık 30 milyon dolar olduğuna işaret eden Paksu, ilk etapta 500 kişiyi istihdam edeceklerini belirtti. MEM Solar markası altında solar modül üretimine yönelik ön çalışmalara 2008 yılında başladıklarına vurgu yapan Paksu, fabrikanın GES panel üretim hacminin yıllık olarak 1 GW kapasiteye sahip olacağına işaret etti.
İlk etapta PERC teknolojisiyle üretim yapacak
Tesisin devreye girmesiyle birlikte ilk etapta PERC teknolojisi ile solar modülleri üreteceklerini dile getiren Paksu, “PERC bifacial teknolojisinde solar modüllerin iki tarafında da enerji üretebiliyorsunuz. Böylece çift eksen takip sistemli santrallerde sabit tipte santrale göre yüzde 25’e kadar daha fazla enerji üretebiliyorsunuz. Sonrasında 2024 Ocak ayı itibarı ile Talesun TOPCon “N” tipi güneş enerjisi modüllerini üretmeyi planlıyoruz. Tesisin birinci gününden beri “Talesun firmasından know-how transferi yaptıkları” dedi. Firma olarak ilk etapta Amerika pazarına girmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Paksu, “ABD pazarı ciddi bir potansiyele sahip, bu potansiyeli değerlendirerek ülkemizin ihracatına katkı sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu. Üretim kapasitesini 2 GW’a çıkarmak gündemde Makine parkuru yatırımlarını tamamladıklarını ve ilave 10 bin metrekarelik kapasite artışı konusunda da onay aldıklarına işaret eden Ahmet Paksu, “Fabrikamız Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alacak. Depremde fabrikamızın hasar gören kısımlarını güçlendirdik, ilave kapasite artış talebimiz de onaylandı. Bu kapsamda seri üretime geçtikten sonra orta vadede yıllık kapasitemizi yüzde 100 artırarak 2 GW’a çıkarmak planlamalarımız arasında yer alıyor” bilgisini verdi.