Katılım finans sisteminin kurumsal bir yapıya kavuşturularak sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi, finansal istikrara katkı sunulması, katılım finans faaliyetinde bulunan kuruluşların faaliyetlerinin ve sundukları hizmetlerin katılım finans esas ve standartlarına uyumunun sağlanarak, katılım finans sisteminden hizmet alanların hak ve menfaatlerinin korunması çerçevesinde hazırlanan 26 maddelik Katılım Finans Kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Kanun teklifinin gerekçesinde, teklifin katılım finans sistemine ilişkin bütüncül bir bakış açısını yansıttığı belirtilerek, katılım finans kavramının, katılım finans esaslarına uygun olarak faaliyet gösteren katılım finans kurumları, katılım sermaye piyasaları, katılım sigortacılığı ve katılım sosyal finans gibi farklı sektörleri kapsadığı kaydedildi.
Kanun teklifine göre; kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak kamu tüzel kişiliğine sahip ve idari ve mali özerkliğe sahip Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği kurulacak. Kurul, meslek ilkelerini belirleyerek ekonominin ihtiyaçlarına uygun olarak çalışmasını sağlayacak, üyeler arasında haksız rekabeti önleyecek.
Finans Standartları Kurulu’nda, Din İşleri Yüksek Kurulu yer alacak
Katılım finans sistemini gelişmesine, katılım finansın esas ve standartlarına uygun olarak çalışmasına katkıda bulunmak amacıyla birlik bünyesinde Katılım Finans Standartları İhtisas Kurulu oluşturulacak. Kurul, görevlerini yerine getirirken resmi ve özel kurum, kuruluş ve kişilerden görev alanı ile sınırlı olmak üzere belge, bilgi ve görüş isteyebilecek. Kurul, 5 yıllık süre için görevlendirilen 7 üyeden oluşacak. Üyelerden bir tanesi Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanacak. Diğer üyeler, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından önerilen 3’er aday arasından birer aday olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
Kurul üyelerinin 5’i İslam Hukuku alanında uzman olacak
Kamu Finans Standartları İhtisas Kurul üyelerinin en az 5’i İslam hukuku alanında, diğer üyelerin iktisat, işletme, finans, İslam iktisadı veya finansı alanlarında doktora derecesine ve alanında en az 10 yıllık mesleki deneyime sahip olması şartı aranacak.
Katılım Finans Kuruluşları Grubu
Teklifte, Katılım Finans Kuruluşları Grubu; içlerinden en az birisi Bankacılık Kanunu’nda tanımlanan katılım finans kurumu olmak şartıyla en az 3 katılım finans kuruluşunu bünyesinde barındıran, aktif büyüklük yönüyle bağlı ortaklıklarının tümü veya çoğunluğu katılım finans kuruluşu olan, reel sektör kuruluşları ile ortaklık kurabilen, mal ve hizmet ticareti alanında faaliyet gösterebilen holding şirketi olarak tanımlanıyor. Katılım Finans Kuruluşları Grubunun finansal durumu katılım finans faaliyetlerini idame ettirmeye yeterli olmak zorunda olacak. Katılım Finans Kuruluşları Grubu, Bankacılık Kanunu'nun 78’inci maddesinde düzenlenen finansal holding şirketinden istisna tutuluyor. Teklifl e, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda değişiklik yapılıyor. Buna göre finansman sözleşmesi, ilgili finansman şirketinin katılım finans kuruluşu olarak faaliyet izni almış olması kaydıyla, katılım finans esas ve standartlarına uygun olarak, her türlü mal veya hizmetin bizatihi katılım finansman şirketi tarafından satın alınıp başka gerçek veya tüzel kişi müşterilere satılması şeklinde de yapılabilecek.