CANAN SAKARYA/ANKARA
Vergisel süreçlerin dijitalleştirilmesi kapsamında elektronik ortamda sunulan hizmetleri ‘Dijital Vergi Dairesi’ altında toplayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergileme sürecinde temassız, kağıtsız ve insan faktörünün en aza indirildiği bir vergileme süreci hedefliyor.
e- beyanname sistemi ile bugüne kadar 1.7 milyardan fazla beyannameyi elektronik ortamda alan Hazine ve Maliye Bakanlığının kağıttan sağladığı tasarruf 850 milyon lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe sunumunda yer alan verilere göre, e-fatura ve e-defter uygulamalarından toplam 2.1 milyon mükellef yararlanıyor. Gider pusulalarının da elektronik ortamda düzenlenebilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor.
e-tebligat uygulamasını 9.6 milyon kişi kullanıyor. Bugüne kadar 176 milyonun üzerinde belge elektronik ortamda tebliğ edildi ve 9.5 milyar lira tasarruf sağlandı. e-Yoklama sistemi ile aylık ortalama 200 bin adet yoklama ve 100 bin denetim yapılıyor. 2015 yılından bugüne kadar 20 milyon yoklama elektronik ortamda düzenlenerek, 450 milyon lira tasarruf sağlandı.
Yapay zeka destekli muhasebe projesi
Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu harcamalarında verimlilik ve tasarruf sağlayacak, bilişim sistemlerinin kapasitesini artıracak olan Yapay Zekâ Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi’ni de hayata geçirecek. Bu proje ile kamu harcamalarında verimlilik, tasarruf ve kalitenin artırılarak, mali karar verme, politika geliştirme, denetim süreçlerinin daha etkin yürütülmesi sağlanacak.
Öte yandan, 2024 yılında Tek Hazine Kurumlar Hesabı kapsamına 20 kamu idaresi daha dahil edilerek kurum sayısı 277’ye ulaştı. Uygulama ile yaklaşık 150 milyar lira kaynak Hazine hesaplarında toplanırken, merkezi yönetim bütçe gelirlerine 70 milyar liranın üzerinde katkı sağlandığı kaydedildi.