TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında, Sanayi ve Teknolojı Bakanlığı’nın 2025 Yılı Bütçesi’ni görüşmek üzere toplandı. Komisyonda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçesinin sunumunu yaptı.
Türkiye sanayi üretiminin 3,2 katına yükseldiğini aktaran Bakan Kacır, “İmalat sanayii katma değerinde dünyadaki payımız yüzde 0,70’den 1,33’e ulaştı. Yıllık ihracatımızı 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıkardık. İhracatımızın dünyadaki payı yüzde 0,55’den 1,07’ye yükseldi. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatını 10,3 milyar dolardan 97,2 milyar dolara çıkardık” bilgisini paylaştı.
Bakan Kacır, bakanlığının hedeflerini şöyle açıkladı: “12. Kalkınma Planımız doğrultusunda 2028’e kadar yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin ihracatını 97 milyar dolardan 176 milyar dolara çıkaracağız. İleri teknoloji üretim üssü haline geleceğiz. 2030 yılına dek ileri teknoloji alanlarında 30 milyar doların üzerinde yatırımın önünü açacağız. Elektrikli Araçlar Çağrısıyla; ihracat lideri otomotiv sektörümüzü tedarik zinciriyle birlikte geleceğe hazırlayacağız. Bu hedefe yönelik ilk ve en güçlü adımımızı Togg ile attık. Batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 Gwh kapasite inşa edeceğiz.”
Yapay zekanın da gelişimiyle çip teknolojilerinin stratejik öneminin arttığına işaret eden Bakan Kacır, “Savunma sanayimizde kritik sistemlerdeki çiplerin üretimine ilişkin sahip olduğumuz kabiliyeti diğer sektörlere taşımayı amaçlıyoruz. Çip Çağrısı ile endüstriyel ölçekte çip üretim kapasitesi inşa etmeye yönelik 5 milyar dolar yatırımı harekete geçireceğiz” dedi.
“MB 3 yıllık dönemde 300 milyar TL kaynak tesis etti”
Dış ticaret açığının yüzde 85’ini oluşturan 284 yüksek teknoloji ürününe yönelik yatırımları hızlandırmak amacıyla Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programında Merkez Bankası ile iş birliği gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Kacır, ”Merkez Bankamızın 3 yıllık dönemde 300 milyar liralık kaynak tahsis ettiği program ile ülkemiz için stratejik öneme sahip yatırımlara uzun vadeli ve uygun koşullarda finansman imkanı tanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerine bugüne kadar 11 milyar liralık altyapı desteği sunduklarını aktaran Bakan Kacır, “Yüksek teknoloji geliştirme üsleri olan bu merkezlere 2025 yılında 900 milyon lira kaynak sağlayacağız” dedi. Bakan Kacır, KOSGEB eliyle bin 13 KOBİ’nin 7 milyar 153 milyon lira tutarında yeşil sanayi yatırımını desteklediklerini, TÜBİTAK desteğiyle yeşil teknolojilerin Türkiye’de geliştirilmesine yönelik 600 milyon lira bütçeli 74 Ar-Ge projesini de hayata geçirdiklerini söyledi. Bakan Kacır, çeşitli alanlarda yatırımlara hız verecek yeni teşvik sistemini yakın zamanda başlatacaklarını duyurdu.