CANAN SAKARYA/ANKARA
Bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK’ya borçlu belediyelerin borçlarını tahsili konusunda izledikleri yolu anlatarak, bütün belediyelere eşit yaklaştıklarını söyledi.
Işıkhan, “İzmit Belediye Başkanı, Şişli Belediye Başkanı, Bodrum Belediye Başkanı geldiler, benimle görüştüler, borçlarını ödeme noktasında isteklerini ortaya koydular ancak bunca çağrımıza rağmen, iletişimimize rağmen borçları konusunda hiçbir adım atmayan belediyelere mevzuatın da öngördüğü şekilde, haciz dâhil işlemleri uygulamak durumundayız” dedi.
En borçlu belediyelerin CHP’li belediyeler olduğunu belirten Işıkhan, 150 milyar borcun yüzde 67,5’inin CHP, yüzde 25’inin AK Parti, yüzde 3’ünün MHP, yüzde 2’sinin DEM Parti’nin olduğu bilgisini verdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda 8,4 milyar lira SGK borcu bulunduğunu söyleyen Işıkhan, şöyle konuştu: “2019 yılında Melih Bey’den belediyeyi devraldığında SGK borcu 200 milyondu, şimdi 8,5 milyar. Bu konuyu mart ayında ilk kez dile getirdiğimizde 4,5 milyar lira borcu vardı, 7 ayda neredeyse 2 katına çıktı. Üstelik bu süreçte borçlarını kapatma noktasında ne adım attılar, ne taksitlendirme başvurusu yapmadılar ve her geçen gün borçları katlanarak artıyor. Bu durumda haciz uygulamaktan başka bir şey yapamayacağız.”
■ Bu yıl 2.2 milyon kişi EYT’den emekli oldu
EYT düzenlemesine ilişkin soruları da yanıtlayan Işıkhan, 2023 yılında EYT kapsamında emekli olanlardan kaynaklı 42,1 milyar lira prim kaybı yaşandığını belirterek, 2024 yılında kullanılacak maliyetin 592,6 milyar lira olmasının beklendiğini söyledi. Işıkhan, “Bu yıl toplamda 2,2 milyon kişi EYT’den emekli oldu. Söz konusu maliyet kalemleri içerisinde, emekli aylığı ödemeleri, prim kaybı ve bayram ikramiyesi yer almaktadır. Emekli aylıklarına etkisi, yıllık yaklaşık 416,9 milyar lira, prim kaybı etkisi 162,1 milyar lira. Bayram ikramiyesi etkisi ise yıllık 13,7 milyar lira olarak öngörülmüştür” diye konuştu. İşsizlik Sigortası Fonu’nun işveren için kullanıldığına ilişkin eleştiriler üzerine Fonun hem Sayıştay hem de bağımsız denetimine tabi olduğunu belirten Işıkhan, “Fondan yapılan harcamaların yüzde 61,2’si doğrudan iş gücüne ve işsizlere yönelik yaptığımız harcamalardır. Yüzde 35’i ise istihdamı korumaya ve artırmaya yönelik teşvik ödemelerini kapsıyor. İşsizlik Sigortası Fonu kurulduğu günden bu yana, sadece işsizlik ödeneğinden faydalanan kişi sayısı 11 milyon 5 bin kişiyi buldu” dedi.