Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, enflasyonla mücadele için sanayicilerin uzun süredir yüksek faiz ortamında büyük fedakârlıkta bulunduğunu dile getirerek, “Ancak şunu da biliyoruz ki, erken bir faiz indirimi, bugüne kadar ödediğimiz bedellerin boşa gitmesi anlamına gelecektir” dedi.
Aylık meclis toplantısında konuşan Ardıç, enflasyondaki düşüşün arzu edilen hızla gitmediğini söyledi. Büyüme verilerinin enflasyonda düşüşün süreceği sinyalini verdiğine işaret eden Seyit Ardıç, “Ancak ekonominin yavaşlaması her zaman enflasyonun düşeceği anlamına gelmediği gibi, stagflasyon riski de söz konusu… Enflasyonda baz etkisi sonrasındaki seyir önemli. Umarım hem yüksek enflasyon hem de düşük büyüme, yani stagflasyon riskiyle karşı karşıya kalmayız” ifadelerini kullandı.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Eylül ayı Meclis toplantısında konuşan Başkan Seyit Ardıç, en önemli gündem maddesi olan enflasyonun arzu edilen hızla düşmediğini belirterek “Büyüme rakamları enflasyonda düşüşün devam edeceği sinyalini veriyor. Ancak ekonominin yavaşlaması her zaman enflasyonun düşeceği anlamına gelmediği gibi stagflasyon riski de söz konusu” dedi. Baz etkisi ortadan kalktıktan sonra sürecin nasıl seyredeceğinin daha önemli olduğunu ifade eden Ardıç, “Umarım hem yüksek enflasyon hem de düşük büyüme, yani stagflasyon riskiyle karşı karşıya kalmayız” diye konuştu.
“Türkiye sanayisizleşme eğilimine doğru gidiyor”
Enflasyonla mücadele için sanayicilerin uzun süredir yüksek faiz ortamında büyük fedakarlıkta bulunduğunu dile getiren Ardıç, “Şunu da biliyoruz ki erken bir faiz indirimi, bugüne kadar ödediğimiz bedellerin boşa gitmesi anlamına gelecektir. Bu konuda tek karar verici mercii olan Merkez Bankamızın alacağı kararlara güvenimizin tam olduğunu vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Yüksek faiz nedeniyle finansmana ulaşımda güçlük yaşayan KOBİ’ler için özel kredi destek mekanizmalarının acilen devreye alınmasını isteyen Seyit Ardıç, imalat sanayindeki daralmanın Türkiye’nin sanayisizleşme eğiliminde olduğuna işaret ettiğini belirtti. Ardıç, “Sanayisizleşme; ekonominin büyüme potansiyeli, istihdamın artırılması ve kaynakların etkin kullanımı hedeflerine ket vurduğu zaman, ekonomi açısından patolojik bir durum ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin uzun süredir düzensiz göç dalgasıyla karşı karşıya olduğuna işaret eden Ardıç, niteliksiz ve düzensiz göçün personel ihtiyacını karşılamadığı gibi altyapı, istihdam, sosyal güvenlik gibi birçok soruna neden olduğunu kaydetti. Ardıç, “En önemlisi de demografik yapımızı bozuyor” dedi.
TÜİK verilerine göre 2023’te yurt dışına giden Türk vatandaşı sayısının yüzde 110 artarak 291 bin 377 kişiye ulaştığına vurgu yapan Ardıç, doğurganlık hızının dünya ortalamasının altında seyrettiğini, yaşlıların toplam nüfus içindeki oranının ise yüzde 10’un üzerine çıktığını söyledi.
Ardıç, Ankara’nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut Çalışma Raporu’na göre Başkentin yüksek teknoloji üretiminde ön plana çıktığını belirtirken, yine ASO tarafından hazırlanan Sanayi Devlet Destekleri Rehberi’nin çok önemli olduğunu bildirdi.
“TASARRUF GENELGESİNİN SONUÇLARI AÇIKLANMALI”
Para politikasının tek başına enflasyon direncini kırmaya yetmeyeceğinin altını çizen Ardıç, gelirler politikasının güçlü desteğine ihtiyaç olduğunu, kamunun tasarruf etmesi gerektiğini aktardı. Kamu desteğinin sınırlı kaldığı bir enflasyonla mücadele politikasının, faizlerin uzun süre yüksek kalmasına ve ekonominin daha fazla tahribata uğramasına neden olacağına değinen Ardıç, tasarruf genelgesinin sonuçlarının da kamuoyuyla paylaşılmasını istedi. Beklenti anketlerine göre enflasyon beklentileri arasında büyük fark bulunduğunu hatırlatan Ardıç, farklılaşmanın fiyatlama davranışlarını bozarken, enflasyon fırsatçılarına gün doğduğunu anlattı.