Doğan Selçuk ÖZTÜRK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen ve konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi bu haliyle yasalaşırsa yıllık yaklaşık 52 milyar liralık kazancın kayıt altına alınması ve vergilendirilmesi öngörülüyor. Kanun teklifi için yapılan etki analizinde son yıllarda ikincil konutların kısa süreli kiralamalar yapılmak suretiyle turistik konuta evrilmeye başlandığı belirtildi. Türkiye’de yaklaşık 30 bin civarında turizm amaçlı kiralanan konut olduğu tespitine yer verilen analizde, “Resmi verilere göre ülkemizde turizm amaçlı günübirlik kiralanan yaklaşık 30 bin adet konut bulunmakla birlikte, rapor kapsamında açıklanan araştırmalar sonucunda kayıt dışı olarak yaklaşık 80 bin adet konutun da faaliyette bulunduğu tahmin edilmektedir” denildi.
Rezidansta oy birliği aranmayacak
Komisyonda kabul edilen önergeyle yapılan değişikliğe göre, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca düzenlenen yönetim planında, kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine dair hüküm bulunan ya da yüksek nitelikli konutlar için “tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle karar alınması” aranmadan izin belgesi düzenlenebilecek. Yüksek nitelikli konutların kiralama faaliyetleri konut işletmesi eliyle de yapılabilecek. Bu durumda izin belgesi konut işletmesini yapan şirket adına düzenlenecek.
Sektörden düzenlemeye destek
Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren sektör temsilcileri ve uzmanlar, düzenlemeyi EKONOMİ’YE değerlendirdi. Yeni Nesil Konaklama Geliştiricileri Derneği Başkanı (YENKON) Yusuf Akbal; “Bu gelişme, standardizasyonun sağlanması adına önemli bir adım. Sektördeki merdiven altı çalışmaların önünün kesilerek yasal alt yapıların kurulması gerekiyor. Devamlılığı olan bir denetim mekanizması ile kurumsallaşmak önem teşkil ediyor. Bu düzenlemenin olumlu bir gelişme olduğuna inanmaktayız” diye konuştu.
Missafir Kurucusu ve CEO’su Mehmet Yüksel ise, “Dünya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi, bu hizmeti veren evlerin bir izin belgesi ile sisteme dahil olması, gelirlerin kayıt altına alınarak vergilendirilmesi ve konaklayanların kimliklerinin bildirilerek güvenlik endişelerinin giderilmesi sektör için olumlu gelişmeler. Bu işi Missafir gibi hakkıyla yapanlar pozitif bir şekilde ayrışacak” dedi.
“Mahalle arası kiralıklar kalkacaktır”
Yasa teklifinden en çok yabancılara konut satan inşaat sektörü ve bu alanda çalışan emlak sektörünün etkilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Gürsel Öngören, “Fakat otelcilik sektörünün gündeme getirdiği tasarı, konaklama hizmetinin sadece otellerde verilebilmesini sağlamaya çalışmaktadır. Plan ve Bütçe komisyonunda STK’ların talebi üzerine site yönetim planında kısa süreli kiralığa izin verilmesi veya yüksek nitelikli konut olması halinde diğer maliklerin yüzde 100 muvafakat vermesi şartı kaldırıldı. Bu düzenleme ile mahalle arası kiralıklar kalkacaktır ancak özellikle yabancıların oturması ve yaşaması için inşa edilen projelerde yabancılara kısa süreli kiralama koşulları kolaylaştırılmış olacaktır” dedi.
Öne çıkan maddeler
- Kanun, 100 günden az süreli kiralamaları kapsayacak.
- Turizm amaçlı kiralama için belge almak zorunlu olacak.
- İşletmeci, Bakanlık’tan aldığı belge ve plaketi konuta asacak.
- Konutlar “Kimlik Bildirme Kanunu”na tabi olacak.
- İzinsiz kiralanan konut için 100 bin TL ceza uygulanacak.