Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında, KKTC’nin fiber optik altyapısının Türk Telekom tarafından kurulması ve hızlı internete kavuşması için Fiber Dönüşüm Protokolü imzalandı.
Başkent Lefkoşa'daki bir otelde düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Türk Telekom CEO'su Ümit Önal ve her iki ülkeden yetkililer katıldı.
Burada konuşan Yılmaz, imzalanacak Fiber Optik Mutabakat Zaptı'nın, teknik bir altyapı hamlesinin ötesinde, iki devletin dijital çağda daha sıkı bir işbirliğiyle geleceği birlikte kurma iradesini yansıttığını söyledi.
"Türkiye'nin dijital altyapı alanındaki tecrübesi ve kurumsal birikimiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hayata geçirilecek fiber dönüşümü, hanelere ve iş yerlerine yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli internet hizmeti sağlayacaktır." diyen Yılmaz, burada başlatılacak sürecin, sadece bir teknoloji yatırımı değil, aynı zamanda KKTC'nin dijitalleşme sürecine, eğitimden ekonomiye birçok alanda somut katkılar sunan stratejik bir hamlenin başlangıcı olacağını ifade etti.
Yılmaz, fiber dönüşümün, uzun ömürlü yapısı, düşük bakım maliyetleri ve çevreye duyarlı özellikleri sayesinde yalnız bugünü değil, geleceği de inşa eden nitelikte olduğunu dile getirerek, "Türkiye, bu alanda son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştirmiştir. 2014 yılında 1,5 milyon olan fiber abone sayısı bugün 8,3 milyonu aşmıştır. Fiber kablo uzunluğumuz ise 617 bin kilometrenin üzerine çıkmıştır. 2028 yılı hedefimiz, bunu 1 milyon limitinin üstüne çıkarmaktır." ifadelerini kullandı.
"KKTC genelinde fiber altyapının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz"
Her alanda olduğu gibi Türkiye'nin internet altyapısındaki bu tecrübesini de KKTC ile paylaşacağını belirten Yılmaz, şunlar kaydetti:
"Fiber optik yatırımlar, hem kamusal yaşamın kalitesini yükseltecek kamusal hizmetleri daha etkili hale getirecek hem de ekonomik dönüşüme, rekabet gücüne büyük katkı katkılarda bulunacaktır. Bu işbirliği ile KKTC genelinde fiber altyapının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Öncelikli alanlardan başlayarak tüm yerleşimlerin bu sisteme entegre edilmesi, hanelerde ve işletmelerde yüksek standartlı bir hizmeti getirecektir. Bir yıl içinde bu çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl bu zamanlar bir araya geldiğimizde artık KKTC farklı bir altyapıyla 20 Temmuz törenlerini kutlayacak. Buna inanıyoruz."
Yılmaz, Türkiye Yüzyılının, KKTC'nin de yüzyılı olduğunu vurgulayarak, "İnsanlık dışı, haksız izolasyonlara, ambargolara da en güzel cevaplardan biri bu projedir. Ne yaparlarsa yapsınlar. Hangi kapıyı kapatırlarsa kapatsınlar. Bizim mutlaka açacak kapılarımız var. Bunu bugüne kadar 50 yıldır ispat ettik. Bundan sonra da yeni teknolojilerin imkanlarıyla da yapmaya devam edeceğiz. Dijital bir dünyada o eski yaklaşımlar da geçerliliğini yitirmektedir. Özellikle gençler için bu projenin çok anlamlı olduğunu ifade etmek isterim. Yeni bir nesil geliyor ve bu nesil artık bu teknolojilerle büyüyor. Gençlerin hem kullanıcı olarak hem de girişimci olarak bu teknolojilerden çok çok faydalanacağını ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
Geçen günlerde "ADA KIBRIS"ın tanıtımının yapıldığını, bu kapsamda THY ve AJET'in somut destek sunduğunu ve bilet fiyatlarına belli bir limit getirdiğini hatırlatan Yılmaz, Pegasus firmasının da bu kampanyaya katıldığını söyledi.
Yılmaz, sağlıkta 320 yataklı Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi'nin temelinin 20 Temmuz'da atılacağını aktararak, ulaştırmada ise 800 kilometreye ulaşan çalışma yapıldığını dile getirerek, 4 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan güzergahların tümünde ihale süreçlerinin başarıyla tamamlandığını ve yapım çalışmalarının Ağustos ayında başlayacağını ifade etti.
"Bizim amacımız bütün adanın huzurudur, barışıdır, mutluluğudur"
Dağ Yolu olarak bilinen Lefkoşa-Gazimağusa ayrımı ile Girne-Esentepe ayrımı arasındaki Değirmenlik güzergahında 19,1 kilometrelik yeni yol inşasının ihale edildiğini bildiren Yılmaz, ayrıca 9,2 kilometrelik Lapta-Geçitköy Yolu ile 12,2 kilometrelik Girne-Lefkoşa Yolu projelerinin de ihale sürecinden geçtiğini söyledi.
Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın iki devletli çözüm vizyonunu sonuna kadar ve tereddütsüz bir şekilde desteklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Kendisinin Cenevre'de ortaya koyduğu güçlü diplomasinin önümüzdeki günlerde New York'ta da Birleşmiş Milletler'de de devam edeceğine inancımız tamdır. İki devletli çözüm bütün adanın yararınadır. Türk tarafının yararına olduğu gibi Rum tarafının da yararınadır. Bir huzur güven ortamı var adada. Bunun devam etmesi gerekiyor. Ama eşitlik temelinde, egemenlik temelinde devam etmesi gerekiyor. Eşitlik söz konusu olduktan sonra her türlü iş birliğine de hazır olduğumuzu her fırsatta söylüyoruz. Garantör ülke olarak da söylüyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de ifade ediyor. Elektrik geldiğinde neden bütün ada kullanmasın? Birtakım altyapıları niçin bütün ada kullanmasın? Biz buna hazırız.
Ama Rum tarafının işbirliğinde çok da samimi olmadığını maalesef görüyoruz. Çeşitli tavırlarından özellikle son dönemlerde Kuzey Kıbrıs Türk ekonomisini hedef alır nitelikte, çeşitli iş adamlarına dönük sürdürdüğü mahkeme süreçlerinde yargı süreçlerinde de görüyoruz. Bunlar siyasi maksatlı yargı süreçleridir. Bundan da hiçbir şüphemiz yok. Ama gerekli karşılığı da göreceklerdir, görüyorlar. Onu da ifade etmek isterim. Bizim amacımız bütün adanın huzurudur, barışıdır, mutluluğudur. Türkü, Rum'u, adada kim yaşıyorsa ama bu adanın gerçekleri üzerinde kurgulanarak eşitlik temelinde olmak durumundadır. İnşallah önümüzdeki süreçlerde New York'ta ve daha sonraki süreçlerde tüm tarafların bu noktaya geleceğine inanıyoruz. Birleşmiş Milletler'in son dönemde ortaya koyduğu tespitlerde adadaki gerçekliğin görüldüğünü ortaya koyuyor, işaret ediyor. Bu noktaya gelinmesinde Sayın Ersin Tatar'ın ve onunla aynı vizyonu paylaşan arkadaşlarının çabalarının büyük bir rolü var. Huzurunuzda tekrar bu konuda da kendisine teşekkür etmek istiyorum."
"KKTC bu protokolle çağ atladı"
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar da, KKTC'nin Doğu Akdeniz'de bağımsız bir Türk devleti olarak dünyada yerini aldığını vurgulayarak "KKTC imzalanan bu protokolle çağ atlamıştır." ifadesini kullandı.
Tatar, ambargo ve kısıtlamalar altındaki KKTC'ye yatırım yapan Türk Telekom'a teşekkür ederek ülkesinin geleceğe emin adımlarla ilerlediğini kaydetti.
KKTC Başbakanı Üstel de KKTC'yi fiber altyapının kurulması ile birlikte ülkesinin "Dijital Ada" olma hedefine bir adım daha yaklaştığını belirterek KKTC'deki her evin fiber optik sistem sayesinde hızlı internetle buluşacağını söyledi.
Üstel, protokol sayesinde sadece hızlı internete kavuşmayacaklarını, bunun etki edeceği eğitim, turizm ve yazılım gibi alanlarda KKTC'nin dijitalleşme ve gelişiminin yolunun açılacağını ifade ederek "Bu projenin değeri yaklaşık 100 milyon dolar. Bir yıl içinde ülkemizin büyük bir kesimi yüksek hızlı internet erişimine kavuşacak. Artık turizmde, eğitimde, yazılımda çağ atlıyoruz. Amerika’dan gelen turist de öğrenci de iş insanı da kesintisiz dijital erişime sahip olacak. Ada, bir bilişim ve yazılım adası haline gelecek." dedi.
Üstel, KKTC'nin fiber altyapıya kavuşturulmasının bölge açısından da önemli olduğunu vurgulayarak proje için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk Telekom yetkililerine teşekkür etti.
"KKTC'nin dijital omurgasını güçlendireceğiz"
Türk Telekom CEO’su Önal ise konuşmasında Türk Telekom olarak, güçlü fiber altyapısı, teknoloji birikimi ve dijital dönüşümde öncü rol oynadıklarını belirterek "Türkiye’de fiber altyapımızla dijitalleşmenin temelini nasıl güçlendirdiysek, şimdi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dijital geleceğine katkı sunmaktan gurur duyuyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dijital omurgasının güçlenmesine, İşletmelere ve hanelere kadar fiber internet götürülmesine yönelik dönüşümü gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.
Önal, bugün imzalanan Fiber Dönüşüm Protokolü'nün eğitimden ekonomiye, sağlıktan kamu hizmetlerine kadar birçok alanda dijitalleşmesini destekleyecek bir fiberleşme seferberliği olduğunu kaydederek "Türk Telekom olarak teknolojimizi, bilgi birikimimizi ve güçlü altyapı tecrübemizi KKTC’nin dijital dönüşümüne sunmaktan mutluyuz." diye konuştu.
Önal, imzalanan protokolle, 1 yılda KKTC'deki 150 bin hanenin hızlı fiber optik kabloya kavuşacağını belirterek KKTC Hükümeti ile uyum içinde çalıştıklarını dile getirdi.
100 milyon dolarlık proje için imzalar atıldı
KKTC'nin fiber optik altyapıya kavuşması, hızlı internet ile hizmetlerine erişimi, dijitalleşme dönüşümü ve deniz altından fiber optik kablolar ile dünyaya bağlanmasını sağlayan 100 milyon dolarlık Fiber Dönüşüm Protokolü Türkiye ve KKTC arasında imzalandı.
Bir yıl içinde KKTC'deki konutları fiber kablolarla internete kavuşturacak olan protokole, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile KKTC Başbakanı Ünal Üstel tarafından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın huzurunda imza atıldı.
(AA)