MUSTAFA KEMAL ÇOLAK
Uzun yıllar müteahhitlik ve sanayi alanlarındaki faaliyetleriyle öne çıksa da Kalyon Holding’in enerji sektörü ile tanışmasının 31 yıllık geçmişi bulunuyor. 1993 yılında, o dönem yaşanan elektrik enerjisi krizinde Gürcistan’da üretim yaparak Türkiye’ye ilk enerji ithalatını gerçekleştiren grup olan Kalyon, bu alanda son yıllarda dünya çapında yatırımlar gerçekleştirdi. Ankara’da Başkent OSB’de Kalyon PV ile güneş enerjisi teknolojileri konusunda entegre üretim tesisi kuran, Konya Karapınar’da da 20 bin dönüm üzerine GES yatırımı gerçekleştiren Kalyon Holding’in sektöre yatırımları 2,5 milyar doları buldu. Kalyon Holding, Karapınar GES başta olmak üzere Türkiye’nin değişik bölgelerinde santral yatırımları bulunan Kalyon Enerji üzerinden, yüzde 50 ortak olduğu Abu Dabi merkezli International Holding Company ile birlikte bu sahada, 5 yıl içinde 5 milyar doların üzerinde yenilenebilir enerji yatırımı planlıyor. Hali hazırda, 3 bin MW kurulu güce ulaşmış olan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla yıllık 6 milyar kilowat saat elektrik üretttiklerini ve Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 2’sini tek başına yenilenebilir enerjiden karşıladıklarını kaydeden Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu, “Bu alanda büyümemizi yeni projelerle, RES’i de içine alacak şekilde devam ettireceğiz” diye konuştu.
Çin ile rekabet için destek şart
Güneş santrali teknolojileri konusunda dünya çapında iddialarının olduğunu kaydeden Kalyoncu, küresel piyasalarda Çin ile rekabet etmelerinin önemli desteklerle mümkün olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Çin bu alanda neredeyse her yerde. Yüksek kapasite iç talebi karşılayarak karlı kalabilir mi? Çin’den yoğun bir şekilde panel getirenler var. Neden gelip burada yatırım yapsınlar. Çin’de ucuz işçilik var, devletin ucuz enerjisi var, teşviki var. Devlet üret diyor satamadığında getir ben alayım diyor santral kurayım diyor. Avrupa Birliği de bir çalışma yapıyor diye biliyoruz. Çin’e karşı ABD’nin uyguladığı korumayı onlar da yapacaklar diye bilgiler geliyor. Ama yapar mı yapmaz mı bilemiyorum.”
“İGA, Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırımı olarak, 10 milyar 250 milyon Euroluk yatırım ile kuruldu. 8 milyar Euro’su kredi ve öz kaynaklardan sağlandı. Devlet bütçesinden bir lira çıkmadan inşa ettik” diyen Kalyoncu, “Sadece 48 ayda proje+finansman+yapımı+işletmesi tamamlanmış bir projedir. İhale televizyonlardan canlı olarak verilen bir açık artırma ihalesi oldu. 3 firma ciddi yarıştık hepsini geride bıraktık. Bizim ihalede devlete ödeyeceğimiz rakam 22 milyar 152 milyon Euro +KDV’yi devlete 25 yılda ödeme taahhütümüz var” dedi. “Hedefimiz yıllık yüzde 12-13 hatta yüzde 15 büyümek. Bu sene için bu oranın yüzde 7 civarında olduğunu söyleyebilirim” diyen Kalyoncu şöyle konuştu:
“Projemizin ilk etapta yapılan ihalede 90 milyon yolcu kapasiteli bir terminal yapım şartnamesi vardı. Bu terminali 120 milyon yolcuya göre planladık. Şu an 85 milyon yolcuya yaklaşıyoruz inşallah. 1,2,3 .pisti bitirdik gelecek sene sonu 4. doğu-batı pistini bitireceğiz. 5. piste de bir yerden başlamış olduk. 90 milyonu geçtikten sonra yeni terminal inşaatına da başlayacağız. Hazırlıklarını yaptık. Biz kira ödemelerimizi ilgili takvimde ve tutarda eksiksiz ve gecikmesiz olarak yapmaktayız”.
“Devlete vergi borcumuz yok, vergi affı söz konusu değil”
Kalyon Holding olarak kanunların belirttiği şartlar ve süreler içinde bütün vergi ödemelerimizi zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktayız” diyen Kalyoncu, “Bu konuda hiç borcumuz yoktur. Kalyon olarak büyüyen birçok şirketimiz var, Kalyon İnşaat 1 TL vergi indirimi almış değildir. Kalyon İnşaat’ın matrahsız bir tane beyannamesi yoktur. Bizim devlete 1 kuruş vergi borcumuz yoktur ve tarafımıza herhangi bir vergi affı söz konusu değildir. Biz Türkiye’nin en çok vergi veren şirketlerinden biriyiz.
İGA Holding’i kurarak hizmet ve işletme sektörlerinde büyüyecek
İstanbul Havalimanı’nda ortağı Cengiz Grubu ile birlikte kurdukları İGA Holding ile ilgili bilgi veren Cemal Kalyoncu, “İşletme, inşaat, liman gibi şirketlerimiz vardı. Yapmayı planladığımız yatırımlar da var. Hizmet ve işletme alanında adımlar atacak” diyor.