Bestenigar KARA
İngiltere merkezli sigorta ve reasürans brokerliği şirketi Howden Group Holdings’in Türkiye iştiraki Howden Türkiye, büyümesini organik ve inorganik olarak sürdürmeyi planlıyor. EKONOMİ’nin haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’e konuşan Howden Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Howden Europe Türkiye ve Orta Asya Bölge CEO’su Atınç Yılmaz “Pazar lideri olma stratejimiz doğrultusunda organik olarak; stratejik büyüme hedeflerimiz ve kurum kültürümüze uyan dinamik firmaları bünyemize katarak ise inorganik olarak büyümemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE 200’Ü AŞKIN ÇALIŞANI VAR
Howden Group Holdings’in sigorta brokerlik kolu Howden, bugün 100’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Son iki yılda 5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren İngiliz şirketin, küresel prim üretimi ise 30 milyar dolara ulaştı. Howden, Türkiye’ye ilk olarak 2012 yılında reasürans brokeri, 2014 yılında ise sigorta brokeri olarak giriş yaptı. Howden Türkiye’nin daha önce reasürans hizmeti veren butik bir firma olduğunu belirten Yılmaz “Howden, 2018 yılında yüksek büyüme potansiyeli olan dinamik ekonomilere yatırım yapma stratejisi kapsamında, Türkiye’de faaliyet gösteren ACP Sigorta’yı bünyesine kattı” dedi. Türkiye’de 200’ü aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren şirket, sigorta brokerlik alanında Howden ACP markası, reasürans ve özel spesifik riskler brokerlik iş kolunda ise Howden RE markası ile hizmet veriyor. Howden Türkiye’nin gerek yerli, gerek Türkiye’den yurtdışına açılmış ve gerekse Türkiye’de hizmet veren yabancı firmaların birçoğunun paydaşı konumunda olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Üstelik bu şirketler içinde sektörlerinin en büyüğü olan birçok firma bulunuyor” ifadelerini kullandı. Howden Türkiye’nin globalden aldığı deneyimi yerel işleyişin üzerine eklediğinin altını çizen Yılmaz “İşletmelerin faaliyet konusuna göre doğru ve ihtiyaç duyduğu sigorta branşlarının satın alınması ve gerekiyorsa o işletmeye veya kuruma özel olarak doğru ve yeterli sigorta sözleşmeleri dizayn edilmesi en önemli etkendir. Biz alanında uzman ekibimizle bunu en iyi şekilde temin ediyoruz” dedi. Yılmaz, Howden Türkiye’nin reasürans brokerliği iş kolundaki kapasite bulma alanında da öne çıktığını sözlerine ekledi.
AVRUPA’NIN BÖLGE ÜSSÜ OLDU
Yılmaz’ın 2017’de Türkiye, Ortadoğu ve Afrika (TMEA) Bölge CEO’su olarak Howden Ailesi’ne katılmasıyla çalışmalarını hızlandıran ve o dönemde Dubai’den yönetilen Howden Türkiye, 2017-2022 dönemine yönelik TMEA bölgesini kapsayan beş yıllık bir plan oluşturdu. Plan sonucunda bölgenin yüzde 26’lık büyümeye ulaşması ve bu performansta Türkiye’nin yüzde 60’lık aslan payını alması nedeniyle, şirket 2023 itibariyle Avrupa’ya bağlı bir üs haline geldi. Türkiye’de brokerlerin sektörün yüzde 12’sini oluşturduğunu söyleyen Yılmaz, “Batı’da bu oran yüzde 60-70 civarında. Dolayısıyla daha gidecek çok yol var. Türkiye’deki büyüme potansiyeli de Howden’ın gözünden kaçmıyor. Grup, Howden Türkiye’yi üs olarak konumlandırırken; biz de yatırım pastasından daha çok pay almak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“RİSKLER SİGORTADA MALİYET ARTIŞLARINA NEDEN OLUYOR”
Howden Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Europe Türkiye ve Orta Asya Bölge Atınç Yılmaz, sigorta sektörünün milyar lira prime ulaştığını, bu ilk çeyreğinde ise 100 milyar yaklaştığını söyledi. Türkiye’de sigorta GSYH’dan aldığı payın yüzde 2; ülkelerde ise bu rakamın yüzde civarında olduğunu belirten Yılmaz Türkiye’deki 6 Şubat depremi ve genelinde yaşanan felaketler, katastrofik risklerdeki maliyet artışını beraberinde getirdi. Kapasite sorununun devam edeceğini tahmin ediyoruz” dedi. Yılmaz, “Fiyatlamalarda özellikle katastrofik risklere karşı alınan koruma maliyetlerindeki ciddi artış önümüzdeki yenileme döneminde de bekleniyor. Tüm bunlar ek kapasite satın alımı gerektiriyor. Yoğun olarak Türkiye sigorta sektörünü destekleyen Avrupalı ve Amerikalı reasürörlere ek olarak, Orta Doğu, Afrika ve Asya’daki yeni reasürörlerin ek kapasite sağlayabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.