SADİ ÖZDEMİR
Konut fiyatlarındaki aşırı yükselişler nedeniyle konuta erişimi neredeyse imkansız hale gelen vatandaş için ‘Aşamalı Konut Sahibi Olma Sistemi’ni hayata geçiren Fuzul Topraktan, yeni hedefler koydu.
2024 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve 2025 yılı hedeflerini açıklayan Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, bu model kapsamında son bir yılda 7 farklı projede 2 binden fazla konutun arzını gerçekleştirdiklerini, ayrıca 1300 konutun arsa payının satışını tamamladıklarını açıkladı.
Hedeflerinin 3 yılda 1,3 milyar Euro yatırım yaparak 10 bin konut üretimine başlamak olduğunu söyleyen Akbal, şu bilgileri verdi: “Arsa stoğumuz artıyor, müşteri hacmimiz büyüyor; her 3 ayda bir yeni şantiyeye başlıyoruz, önümüzdeki dönemde bu süreyi 2 aya düşürerek daha hızlı ilerlemeyi planlıyoruz. Başlangıçta 5 yıllık bir hedef olarak belirlediğimiz 10 bin konut planımızı 3 yıla çekmiş bulunuyoruz. Her yıl 3 binden fazla konut üretmeyi hedefliyoruz ve ilk yılımızda 2 bin konutu geçmeyi başardık. İlerisi için çok pozitifiz. Mevcut piyasa koşullarında finansal kaynakların sınırlı olmasına rağmen bazı engelleri aşabildiğimizi görmek, geleceğe dair motivasyonumuzu artırıyor. Kaynakların gelişimiyle daha büyük yatırımların mümkün olacağını düşünüyoruz.”
Konut kredisi için finans şirketi
Konut kredisine alternatif oluşturmak üzere bir finansman şirketi kuracaklarını belirten Akbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konut geliştirme sistemi aslında temelde bir finansal planlama işi. Konutun finansman sorununu çözemediğimiz sürece bizim vatandaşa konut aldırmamız mümkün değil. Konut geliştirme dediğimiz şey bir finans mühendisliğidir. Finansman konusunu çözmek amacıyla sadece konut finansmanı sağlayacak bir finans şirketi kuruyoruz. Bu sayede konut almak isteyen müşterilerimize finans kaynağı oluşturacağız. Ekiplerimiz çalışmalara başladı. Bunun için bir ekosistem oluşturuyoruz. Şu an çalıştığımız bazı bankalar var, sadece bize özgü, aşamalı konut mantığını kredilendirecek birtakım iş birliklerimiz bulunuyor.”
Konut projelerinin sektöre açılacağını belirten Faruk Akbal, “Bu kadar konutu tek başımıza üretmek yerine piyasa ile paylaşacağız. Şu anda 10 arsa daha belirledik, önümüzdeki yıl daha fazla projenin eş zamanlı olarak yürütülebileceği bir döneme doğru ilerliyoruz” dedi.
■ Yastık altı arsa stoğu var
Bilinenin aksine piyasada yastık altı arsa stoku olduğuna dikkat çeken Akbal, “Büyük sanayi kuruluşlarının, köklü şirketlerin, GYO’ların ve holdinglerin varlıklarında ciddi miktarda arsa mevcut. Biz de bu kadar büyük bir arsa stoğu olduğunu bilmiyorduk. Burada mesele arsayı bulmak değil, üretime kazandıracak yöntemler bulmak. Türkiye’de uzun süredir kat karşılığı sistem dışında bir alternatif olmaması maliyetleri artırıp üretimi düşürdü. Doğru enstrümanları devreye alabilseydik çok daha fazla konut üretebilirdik. Gündemimizde arsa stoğu oluşturup bunları hızlıca üretime kazandırmak var. Talep oldukça yüksek, ancak ev sahipliği oranı yüzde 55’lere kadar düştü. Her yıl 800 bin konut üretilmesi gerekirken bu rakam 500- 600 binlere geriledi. Üstelik üretilen konutlar da ihtiyacı olan kesime hitap etmiyor. Bu nedenle özel sektörün kamu ile güçlü bir iş birliği yapmaya ihtiyacı var’’ şeklinde konuştu.